Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dupla annyit kell visszafizetni egy 20 milliós lakáshitelért, mint három éve

Jelentősen visszaesett a lakáshitelek iránti kereslet 2023 elejére a megemelkedett kamatok miatt – írja elemzésében a Bank360.hu.

Februárban a lakáshiteles új szerződések összege az egy évvel korábbinak kevesebb mint a harmadára, 33,1 milliárd forintra esett vissza a Magyar Nemzeti Bank április eleji jelentése szerint. A lap szerint ez több mint hat éves mélypont a hitelezésben.

A Bank360 hitelkalkulátora szerint egy 20 éves futamidejű, 20 millió forintos lakáshitel 53 százalékkal drágult három év alatt.

A 2020. áprilisi és a most elérhető legjobb ajánlat között a havi törlesztőrészletben 62 ezer forint, a teljes visszafizetendő összegben pedig közel 14,9 millió forint a különbség.

Egy 20 millió forintos lakáshitelért, ha most veszi fel a vásárló, húsz év alatt több mint a dupláját, körülbelül 43 millió forintot kell visszafizetnie, míg három éve ez az összeg 28 millió forint lett volna.

Az elmúlt több mint egy évben elmélyülő, az élet egyre több területén tapasztalható válságról igyekszünk minden nap beszámolni, és mélyebb értelmezési keretet kínálni. Ezek a cikkeink a  #megszorítások és a #válság címkék alatt találhatóak.