Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Titkos határozat alapján sajátítanák ki a lakásokat a Hős utcában, hogy felépülhessen a TEK új műveleti komplexuma

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az évekkel ezelőtt bontásra ítélt, Budapest X. kerületi Hős utcai lakótömb még megmaradt lakástulajdonosai különös levelet kaptak március közepén. A levélben a budapesti kormánymegbízott arra kötelezte a szegregátumban élő lakosokat, hogy „ingatlanuk forgalmi értékének megállapításához készülő előzetes szakértői véleményhez szükséges helyszíni szemléhez biztosítsák a bejutást” a megjelölt napon. Mint kiderült, erre azért van szükség, mert a Terrorelhárítási Központ (TEK) terjeszkedni kíván a Hős utcában – írja saját forrásaira hivatkozva a Népszava.

A kormánymegbízottat a Magyar Állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kérte arra, hogy forduljon a lakástulajdonosokhoz annak érdekében, hogy a TEK új műveleti komplexuma előtt elháruljon minden akadály. A második Orbán-kormány által létrehozott titkosszolgálat mostani központja a Hős utca szomszédságában, a Maléter Pál laktanyában, a budapesti Zách utcában áll.

A Terrorelhárítási Központ épülete a X. kerületben. (Fotó: Kocsis Árpád / Mérce)

A levél jogalapként két kormányhatározatra hivatkozik: az első még 2020-ban született, s benne a Hős utca 15/A–B számú ingatlan átadásával kapcsolatos tárgyalások lefolytatásával a kormány a belügyminisztert és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg.

A másik kormányhatározat az ún. kétezres sorszámú határozatok közé tartozik, azaz titkos-féltitkos dokumentum. Ezeket nem hirdetik ki a Magyar Közlönyben, s bár nem tartalmaznak „minősített adatokat”, a tartalmuk nem ismert.

A megbízott levele sem fellebbezésnek, sem a kijelölt időpont megválasztásának, sem pedig jogorvoslatnak nem bocsátott helyet.

A Népszava arról ír, hogy a Hős utcai épületekben a megadott időpontban megjelentek az értékbecslők, akik azonban semmilyen tájékoztatást nem adtak arról, hogy a munkájukkal mikor végeznek, vagy hogy milyen további lépések várhatók. Vélhető, hogy az eljárásuk alapján fog az ingatlantulajdonosoknak vételi ajánlatot tenni az MNV.

A lap felidézi, hogy 2016-ban a két H-alakú, meglehetősen rossz állapotban lévő épület 317 lakásának csaknem fele volt magántulajdonban. A többi lakás vagy önkormányzati, vagy állami bérleményként működött.

Az egykori játszótér a Hős utcában. (Fotó: Kocsis Árpád / Mérce)

Nem ez az első próbálkozás arra, hogy a Hős utcai épületeket felszámolják. A Kőbányai Önkormányzat 2017 végén 2,1 milliárd forintot kapott a Belügyminisztériumtól, hogy a még ott tartózkodó lakókat az ingatlanjaik eladására bírja. A kerület előbb 4,2 millió forintot ajánlott fel a tulajdonosoknak, később ez az összeg hatmillió forint fölé kúszott. Ám ez az összeg nem volt elegendő arra, hogy a tulajdonosok új lakást vegyenek belőle, vagy akár albérletbe költözzenek. A tulajdonosok zöme a kártalanítást választotta, míg két lakást kisajátítással szerzett meg az önkormányzat. Mindemellett a a lakótömbben még mindig mintegy nyolcvanan élnek.

Elhagyatott lakások a Hős utcában. (Fotó: Kocsis Árpád / Mérce)

A Hős utca 15/A és B lakótömb 1937-ben épült, s eredetileg a szegényebb családoknak kínált az addigi életkörülményeikhez képest biztosabb lakhatást. Az épületek felújítása azonban a rendszerváltás után elmaradt, a tömbök lényegében lakhatatlanná váltak. A Hős utca, bár a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ telephelyei, valamint a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus határolják, az elnyomorodás jelképévé vált.

(Népszava)
Címlapkép: Kocsis Árpád / Mérce