Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyertyagyújtással emlékeztek Tamás Gáspár Miklósra a Munkásmozgalmi Panteonnál

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hétfő délután a Fiumei Úti Sírkertben, a Munkásmozgalmi Panteonnál gyertyagyújtással emlékeztek meg a vasárnap 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról barátai, tanítványai és tisztelői.

Megemlékezők sorfala várakozik a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjánál 2023. január 16-án. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

A megemlékezésen volt és jelenlegi országgyűlési képviselők (többek között Jámbor András, Szabó Tímea, Tordai Bence, illetve Schiffer András és Szanyi Tibor), újságírók (többek között Gulyás Márton és Pap Szilárd István, a Partizán szerkesztői, valamint a Mérce munkatársai) és baloldali aktivisták is részt vettek.

Jámbor András országgyűlési képviselő és Pap Szilárd István, a Partizán szerkesztője Tamás Gáspár Miklós megemlékezésén, 2023. január 16-án, a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjánál. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

Gulyás Márton, Schiffer András, és Bernáth Lackó (Mérce) emlékeznek Tamás Gáspár Miklósra 2023. január 16-án a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjánál. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

Ahogy a szervezők írták a Facebookon létrehozott eseményben, Tamás Gáspár Miklós halálával az egyik utolsó, az általános emberi felszabadulásért küzdő, kiemelkedő nagyságú értelmiségit veszítettük el.

Bogatin Bence és Papp Gáspár, a Mérce szerkesztői emlékeznek Tamás Gáspár Miklósra 2023. január 16-án, a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjánál. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

Schiffer András és Juhász Vanessza, a Mérce Újságírója gyertyát gyújtanak Tamás Gáspár Miklós megemlékezésén, 2023. január 16-án, a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjánál. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

A megemlékezésen az esemény egyik szervezője, Csernó Tibor elmondta, „Gazsi halálhírére egy dologban voltunk biztosak, hogy itt (a Munkásmozgalmi Panteonnál) szeretnénk megemlékezni róla, mert neki itt van a helye”. Hozzátette, ezt szerintük Tamás Gáspár Miklós sem venné zokon. 

Csernó Tibor Tamás Gáspár Miklós megemlékezésén 2023. január 16-án, a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjánál. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

Megemlékezők sorfala várakozik a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjánál 2023. január 16-án. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

Peisz Balázs, TGM egy volt tanítványa a Bence György, Kis János és Márkus György által írt Hogyan lehetséges kritikai gazdaságtan?, becenevén Überhaupt vagy Anti-Tőke befejezésének évfordulója alkalmából rendezett konferencián elhangzó beszédének részletét olvasta fel:

„Nem hiszek olyan szocialista ideában, amely az elidegenedett társadalom struktúráit nem kívánja felbontani. A szocializmus utópikus álma jogos, akkor is, ha nehéz. Ez egy álom az emberi lét kiteljesedéséről, amely nem csupán méltányos és szabad, ennél mélyebb, romantikusabb, igazabb. Ha valaki ezért kíván harcolni, én nem fogom lebeszélni.”

Peisz Balázs, Tamás Gáspár Miklós volt tanítványa a filozófus emlékére rendezett gyertyagyújtáson, 2023. január 16-án a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjánál. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

Bernáth Lackó, a Mérce szerkesztője a filozófus emlékére rendezett gyertyagyújtáson, 2023. január 16-án a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjánál. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

Az esemény végén arra hívtak mindenkit, aki ma nem tudott megjelenni a sírkertben, hogy a következő napokban „zarándokoljon” el a Munkásmozgalmi Panteonhoz, és ott gyertyagyújtással emlékezzen meg TGM-ről.

Gyertyákat gyújtanak a filozófus fotója előtt megemlékezők 2023. január 16-án a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjánál. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

Tordai Bence országgyűlési képviselő és Gulyás Márton, a Partizán szerkesztője Tamás Gáspár Miklós megemlékezésén 2023. január 16-án a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjánál. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

A Mérce rendszeres szerzőjének írásai itt olvashatóak. Tamás Gáspár Miklós 70. születésnapján kiemelkedő és magyarul nehezen elérhető írásának gyűjteményével jelentkeztünk.

Gyertyák Tamás Gáspár Miklós megemlékezésén. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

Tamás Gáspár Miklósra emlékezők 2023. január 16-án a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonjánál. (Fotó: Mérce/Dián Ákos)

A filozófusra a halálhírét követően, vasárnap este Nádor utcai otthona előtt gyertyagyújtással emlékezett meg a Szikra mozgalom, Jámbor András országgyűlési képviselő, Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője, és lapunk szerkesztősége.

Tamás Gáspár Miklós halálhírét követően, vasárnap este Nádor utcai otthona előtt gyertyagyújtással emlékezett meg a Szikra mozgalom, Jámbor András országgyűlési képviselő, Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője, Forczek Ákos (AVM), és a Mérce szerkesztősége. (Mérce/Fazekas Lázár Benjámin)

Tamás Gáspár Miklós halálhírét követően, vasárnap este Nádor utcai otthona előtt gyertyagyújtással emlékezett meg a Szikra mozgalom, Jámbor András országgyűlési képviselő, Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője, Forczek Ákos (AVM), és a Mérce szerkesztősége. (Mérce/Fazekas Lázár Benjámin)

Kiemelt kép: Mérce/Dián Ákos