Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Öt napja maradt az olaszországi kormánypártoknak megoldani a mind nagyobbra dagadó válságot

Ez a cikk több mint 1 éves.

Mario Draghi miniszterelnök szerdán kér bizalmat az olasz parlament felső- és alsóházában a kormányzás folytatásához. A kormányt alakító pártoknak addig van lehetősége megoldani az újabb olaszországi kormánykrízist – jelentette az olasz sajtó pénteken.

Az Európai Központi Bank egykori elnöke által 2021 februárjában alakított kormány azután esett szét, hogy a kormánykoalíciós partner Öt Csillag Mozgalom (M5S) nem támogatta Draghinak a növekvő árakkal szembeni fellépésre vonatkozó elképzeléseit az olasz törvényhozásban, és megvonta tőle a bizalmát.

A Giuseppe Conte volt miniszterelnök által vezetett M5S bojkottálta a 23 milliárd eurós inflációellenes segélycsomagjáról szóló szavazást.

A párt – amely a legutóbbi, 2018-as választáson a legtöbb szavazatot szerezte, de azóta megcsappant a támogatottsága – azzal érvelt a bojkott mellett, hogy az infláció és az emelkedő energiaköltségek által sújtott háztartások és vállalkozások megsegítésére elkülönített források nem elegendőek. A törvényjavaslat tartalmazott egy olyan rendelkezést is, amely lehetővé teszi a római hatóságok számára, hogy hatalmas szemétégetőt építsenek az olasz főváros hulladékának, amit az M5S mindig is ellenzett. Emellett az utóbbi időben az M5S hevesen bírálta a kormányt az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok miatt is.

Noha a javaslatot az M5S nélkül is elfogadta a parlament szenátusa, Draghi ezután közölte, hogy nem akar az M5S nélkül kormányozni. Sergio Mattarella olasz elnök azonban nem fogadta el a miniszterelnök lemondását, és arra kérte őt, hogy gondolja át a döntését. Amennyiben a kormányt alkotó pártoknak jövő szerdáig nem sikerül megegyezésre jutniuk, az ősszel előrehozott választást tarthatnak Olaszországban.

A Draghi-kormányt politikusok és pártoktól független technokraták alkotják, és az olasz parlament nagy többsége támogatja, köztük az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a szélsőjobboldali Liga (Lega), a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia (FI), a balközép Demokrata Párt (PD), a centrista Italia Viva (IV) és az Egyes cikkely (1. cikkely) párt.

A kormányválság kapcsán a Corriere della Sera lap arról ír, hogy Draghi vélhetőleg ódzkodni fog attól, hogy a parlament szavazzon a sorsáról. Eszerint a feltételezés szerint jövő szerdán ismét bejelenti a lemondását, Mattarella ismét elutasítja azt, feloszlatja a kamarákat és kiírja a választások időpontját.

Addig minden függ a levegőben.

Giuseppe Conte, az M5S elnöke úgy nyilatkozott, hogy valódi válaszokat várnak szerdán Draghitól, máskülönben sem ő, sem más nem kapja mega az M5S támogatását. Ebből arra lehet következtetni, hogy az M5S egy esetleg felálló szakértői kormányt sem támogatna.

A kormányválság kétségkívül kedvez a szélsőjobboldali Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia) pártnak, amely a nemrég tartott helyhatósági választásokon áttörést ért el. A közvélemény-kutatások szerint a kormánykoalíciót alkotó Liga és az Olasz Testvérek a legnépszerűbb pártok Olaszországban.

(MTI, Népszava, La Stampa, Corriere della Sera, Guardian)