Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A baloldali spanyol kormány Európában elsőként adna menstruációs szabadságot a nőknek

Ez a cikk több mint 1 éves.

A baloldali spanyol kormány egy új törvényjavaslata szerint havonta három nap szabadságot vehetnének ki azok a nők, akik komoly menstruációs fájdalmakkal küszködnek. A reformcsomag Európában elsőként vezetné be a menstruációs szabadságot.

„A menstruáló nők körülbelül harmada komoly fájdalomtól szenved, hasi görcsökkel, fejfájással, hasmenéssel, lázzal küzd ilyenkor” – indokolta a reform szükségességét a Telegraph-nak a Spanyol Nőgyógyászok és Szülészek Társasága. „Ha valaki ilyen tünetetekkel lesz beteg, jár neki a betegszabadság. Hasonló a helyzet a menstruációval is, meg kell engedni, hogy a nők ebben a fájdalmas időszakban otthon maradhassanak” – mondta az egyenlőségért felelős spanyol miniszter, Angela Rodriguez.

Jelenleg csak néhány keleti országban létezik menstruációs szabadság, köztük Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában, ám a társadalmi előítéletek miatt a nők gyakran nem élnek a szabadnapok lehetőségével. Spanyolország lehetne az első nyugati állam, amely bevezeti a reformot. A törvényjavaslatról a jövőhéten szavazhat a kormány.

A javaslatcsomag részét képezi továbbá, hogy az iskoláknak biztosítaniuk kell  női-higiénia termékeket a diákok számára, valamint ezen a termékek áfamentességét is elrendeli, a nehéz helyzetben lévő nőknek pedig ingyenessé tenné a menstruációs eszközöket. A spanyol kormány emellett az abortuszhoz való hozzáférhetőséget is elősegítené, a javaslatcsomag részeként eltörölnék a szülői hozzájárulást a beavatkozás igénybevételéhez 15 és 16 éves korúaknál. Jelenleg egész régiókban elérhetetlen az abortusz, annak a törvénynek köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy az orvosok etikai okokra hivatkozva visszautasítsák a beavatkozást.

(Telegraph)