Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem sok köszönet volt az ellenzékkel szimpatizáló polgármestereknek a Magyar Falu program pályázati eredményeiben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több, az országos politika szintjén nyíltan ellenzéki álláspontot képviselő falusi polgármester is arra panaszkodik, hogy rögtön a Fidesz által újra kétharmados mandátumtöbbséggel megnyert országgyűlési választás után hátrányos megkülönböztetés érte őket és településeiket az állami vidékfejlesztési programban. A kübekházi Molnár Róbert és a mártélyi Putz Anita esetét a HVG.hu dolgozta fel, de hasonló diszkriminációra utalva írt posztot a minap közösségi oldalán Üveges Gábor, a Borsod 4-es körzetben elindult hernádszentandrási polgármester, aki az egységes ellenzék vidékfejlesztési kabinetét is vezette.

Üveges Gáborral a választást megelőzően interjúztunk, a cikk ide kattintva érhető el.

A körzetében Demeter Zoltán fideszes képviselővel szemben alulmaradt Üveges bejegyzésében felütésként annyit ír a Magyar Falu pályázat kedden kihirdetett eredményeiről:

„4 beadott pályázat…, 4 elutasító határozat…❗️
Magyar Falu Program, én így szeretlek…😡 „

A polgármester azt is sérelmezi, hogy  elmúlt 3 évben a hernádszentandrási önkormányzat habár hözel 180 millió forint összértékű fejlesztésekre pályázott, Mindösszesen 6,8 millió forint támogatást kapott. Üveges keserűen annyit fűzött hozzá mindehhez: „A kotta ugyanaz, az Orbán-Gyopáros-Demeter-tengely számára „minden vidéki ember egyformán fontos”, Magyarország pedig – mint tudjuk és érezzük – előre megy…”.

A Csongrád-Csanád megyei Kübekháza független polgármestere a Magyar Falu program eredményhirdetése után a közösségi oldalán azt állította, hogy már korábban figyelmeztették telefonon, hogy elégtételt vesznek rajta a választás nyertesei. Most Kübekháza a hétből hét pályázatot elbukott, így példáual elutasították a korábban tönkrement kétszemélyes halotthűtő cseréjére kért másfél millió forintos pályázatukat.
Molnár Róbert posztjában azt írta, hogy a választási kampány előtt Csongrád-Csanád 1-es választókörzet Fideszes jelöltje állítása szerint arra kérte, hogy „maradjon csendben, húzza meg magát”, majd a választások után lesz pénz, lesz pályázati támogatás. Bartók Csaba fideszes képviselőjelölt – aki a választáson alulmaradt az ellenzéki szegedi jelöltjével, Szabó Sándorral szemben – a kormánysajtó jelentős részet kiadó Mediaworks vállalathoz tartozó szegedma.hu-nak azt nyilatkozta, hogy Molnár hazudott, a kübekházi polgármestert pedig „főállású kormánybírálónak” titulálta.

A pályázatok ügyében pedig azt ajánlotta a kübekházi polgármesternek, hogy forduljon segítségért választókörzete megválasztott szocialista politikusához.

A HVG.hu felidézi, hogy Molnár Róbert az elmúlt években nem rejtette véka alá, hogy főként az önkormányzatok működési mozgásterét csorbító intézkedésekkel, pénzmegvonásokkal nem ért egyet, ennek többször hangot is adott, nem egyszer Orbán Viktornak, Pintér Sándornak is írt levelet.

Az ugyancsak Csongrád-Csanád megyében, a hódmezővárhelyi járásban található Mártély szintén független polgármestere szerint őt a választás estéjén megfenyegetteegy fideszes aktivista, és azt közölte a mártélyi polgármesterrel, hogy készülődjön:

„Álljak fel még méltósággal megtehetem. Hamarosan kezdődik a teljes lejáratás, megaláztatás és akár sokkal rosszabb is. Nyert a kormányzó párt, nekem mennem kell”

– írta a közösségi oldalán Putz Anita kedden.

Putz szerint Lázár János, a Csongrád-Csanádi 4-es választókörzet (ahová Mártély is tartozik) múlt héten újra megválasztott parlamenti képviselője beszélgetésre hívott Mártély hat képviselője közül négyet. Putz Anita úgy értelmezte Lázár kezdeményezését, hogy az ellene irányul. Lázár a Vásárhelyi Televíziónak azt mondta a mártélyi találkozóról távozva, hogy azért jött a faluba, hogy megköszönje a képviselőknek, hogy támogatták a választási kampányban.

(via HVG.hu)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd