Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzéki politikusok értékelték a választási vereséget, Ungár Péter és Donáth Anna a baloldali politikát hiányolta a kampányból

Ez a cikk több mint 1 éves.

Zöld-baloldali politikára lenne szükség Ungár Péter szerint

Az ATV vendége volt tegnap este Ungár Péter, aki szerint „letaglózó” volt a vasárnapi eredmény, amelyre nem számított. Az ellenzékről azt mondta, „nem igazán ismerjük az országot, amiben politizálunk”, utalva ezzel arra, hogy az ellenzéki politika egy szűk elitréteg igényeit szolgálja ki, a mindennapi problémákat elhanyagolva.

A politikus szerint nem csak annyi történt, hogy a jobbikosok nem mentek el szavazni az ellenzékre, más baloldali bástyának  tekintett választókerületekben is vereséget szenvedtek. Ungár Péter szerint a háború kapcsán is „elitpozíciót” foglalt el az ellenzék, még ha nem is mondott igazat a Fidesz az ellenzék álláspontjáról.

Stratégiai hibának tartja Karácsony Gergely visszalépését, és azt, hogy jobboldali jelöltje lett egy alapvetően baloldali közösségnek.

Megélhetési kérdésekkel, szociális kérdésekkel kellett volna foglalkozni. Ungár Péter azt mondja, korábban sem tartotta csodafegyvernek az előválasztást. Nem gondolja, hogy csak Márki-Zay Péter felel a vereségért, de neki is van benne felelőssége.

Elfogadhatatlannak tartja, hogy egyáltalán fölmerült az, hogy szerepeljen a programban, hogy privatizálnák  az egészségügyet. „Ez már egyszer a baloldal végét jelentette” – tette hozzá a politikus.

Felrótta azt is, hogy nem került bele a programba az idősápolási díj megemelése. Márki-Zay felelősségéről azt mondta, ő mindig őszinte volt e tekintetben, mindig elmondta, hogy ő egy piacpárti jobboldali.

Jakab Péter: Márki-Zay nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket

A Jobbik elnöke az Egyenes beszédben azt mondta, sose rejtette véka alá Márki-Zay Péterrel szemben, hogy problémásnak látja a kampányát. Kritizálta a rengeteg Facebook-élő bejelentkezést a kampányban, ahol „rengeteg a hibázási lehetőség”, amiket Jakab meglátása szerint el is követett az ellenzék miniszterelnökjelöltje.

Jakab Péter azt tapasztalta a kampányban, hogy nem a Fidesz politikáját kellett megmagyaráznia a választóknak, hanem Márki-Zay kijelentéseit. Győzködni kellett a saját választóit.

Felidézte, hogy az előválasztás előtt jól állt az ellenzék. Arra a felvetésre, hogy eltűntek a Jobbik szavazói az ellenzékből, azt mondta, hogy a néppártosodás után a párt szélsőséges szavazói a Mi Hazánkhoz álltak át, és néppártként bizonytalanokat hozott a Jobbik az ellenzéknek. Azt mondta, nem tud ráparancsolni a választóira, hogy szavazzanak Márki-Zayra, és hiába győzködte őket, hogy legalább miatta szavazzanak a közös listára.

A Jobbik elnökségi ülésén Jakab szerint eldöntötték, hogy a Jobbik marad a néppártosodás útján.

„Épp eleget mostuk  a miniszterelnökjelölt úr szennyesét”, jelentette ki.

A hatpárti együttműködésről azt mondta, hogy Márki-Zay nem a hat pártot, hanem a hat párt szavazóit nem tudta egyben tartani. Elmondása szerint a hat párt elnöke találkozott a minap, és továbbra is együtt fognak működni. Szerinte marad az összefogás útján a Jobbik, és készek arra, hogy átvegyék a kormányzást, amikor a jelenleginél is mélyebb pontra jut a megélhetési válság.

Stummer János Facebook-bejegyzése nem egészen arra utal, hogy a Jobbik belül egységes lenne Jakab Péter álláspontjait illetően. Vicces posztban szúrt oda Jakab Péternek a jobbikos politikus.

Donáth Anna: nem lehet jobbról előzni a Fideszt

A Momentum EP-képviselője és elnöke Facebook-posztban kért bocsánatot az ellenzék szavazóitól. Azt írja, hiába kampányoltak intenzíven az ország minden táján, ez nem bizonyult elégnek, ezért le kell vonni a következtetéseket.

Donáth Anna három fő következtetést vont le. Nem elég a Budapest-vidék ellentétekre fogni a választási vereséget. Hálózatok kell építeni vidéken, és nem szabad semmibe venni az emberek félelemérzeteit, például a háború kapcsán.

Másrészt, nem lehet jobbról előzni a Fideszt, egy megélhetési válság közepén vagyunk, ezért épphogy baloldali gazdaságpolitikára van szükség.

És végül, de nem utolsósorban, minden településen ott kell lennie az ellenzéknek.

Címlapkép: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin