Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Starbucks szakszervezetet alapító munkásokat bocsátott el Amerikában, s ez megéri neki

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Starbucks kávéházlánc amerikai dolgozói azt állítják, hogy a vállalat elbocsátotta őket, mert nyilvánosan kiálltak a szakszervezeti törekvések mellett. A dolgozókkal szembeni megtorlás csak amiatt, mert szervezkedni kezdenek, illegális, ám mégis nap nap után megtörténik az Egyesült Államokban – írja a Jacobin magazin.

A Tennessee állambeli Memphisben a Starbucks megvált a szakszervezeti mozgalom vezetőitől. Az itt található kávézó az egyike annak a több mint ötven helynek, amelyekben országszerte szakszervezetet sikerült alapítani. A Starbucks Workers United szerint a vállalat hét dolgozót bocsátott el, azaz „gyakorlatilag a teljes helyi szakszervezeti vezetőséget”.

A Starbucks szóvivője a New York Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a dolgozókat a vállalat biztonsági és védelmi szabályzatának megsértése miatt bocsátották el. A vezetőség arra a fotóra hivatkozva járt el, amelyen egy újságíró látható a memphisi kávézóban munkaidő után. A szóvivő értelmezése szerint ez a vállalati szabályzat megsértését jelenti.

A dolgozók azonban azt állítják, hogy a felmondások megtorló jellegűek voltak. Ők sosem hallottak még olyan szabályzatról, amely szerint csak azért, mert valaki a zárás után is a kávézóban marad, el kell bocsátani a munkásokat.

A Jacobin emlékeztet rá, hogy bár a hatályos munkaügyi rendelkezések értelmében szabálytalan a munkavállalók elbocsátása, fenyegetése vagy fegyelmezése azért, mert összehangolt tevékenységet folytatnak – például szakszervezetet verbuválnak –, az ilyen munkáltatói törvénysértések folyamatosan előfordulnak. Egy 2019-es tanulmány szerint a szakszervezetek egyeztető fórumaként működő Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Testületében részt vevő munkások vagy a sikeresen szakszervezetet alapító dolgozók 52 százaléka egy évvel később szerződés nélkül maradt és akár évekig nem találtak munkát.

Ha be is bizonyosodik, hogy a vállalatok a törvényekre fittyet hányva bocsátották el a munkásaikat, az ilyen jogsértésekért járó büntetések nevetségesen csekélyek.

Ha egy elbocsátott munkavállaló vádjának helyt adnak, csak arra kötelezhetik a munkáltatót, hogy helyezzen ki táblákat a munkahelyen, amelyeken vállalja, hogy nem sérti meg a törvényt. A munkás követelheti azt is, hogy adják vissza a munkahelyét és a vállalat fizesse ki az elmaradt bérét. Ezeket a béreket azonban úgy számítják ki, hogy levonják a munkás időközben szerzett jövedelmét, amennyiben máshol talált munkát – ennek pedig ngy a valószínűsége, hiszen a dolgozó mihamarabb megélhetéshez kíván jutni.

Egy olyan nagyvállalat számára, mint a Starbucks, ezek a büntetések semmiségek ahhoz képest, hogy a szakszervezeti vezetők elbocsátása azonnal visszatartó erejű, írja a Jacobin.