Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orvosok szerint Kásler Miklós és Müller Cecília utasításai csak fölöslegesen terhelik a rendszert

Ez a cikk több mint 2 éves.

A háziorvosok szinte egy időben kapták meg Kásler Miklós utasítását a betegek telefonos visszahívásáról, illetve Müller Cecília határozatát a kötelező „önkéntes” oltómunkáról. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) megütközve fogadta a miniszter és az országos tiszti főorvos intézkedéseit, közleményükben számos aspektusból kritizálták a döntéseket és érdemi javaslatokkal is előálltak a kormány számára.

Kedden jelent meg a hír, miszerint Müller Cecília határozatot adott ki, hogy 2022 januárjában – ahogyan azt a kormány decemberben előre jelezte – minden háziorvosnak kötelező lesz legalább egy hétvégét vállalnia (pénteken 14–18 óra, szombaton 10–18 óra közötti időszakban), amikor Covid elleni oltásokat ad be.

A MOK felhívja a figyelmet a háziorvosok elkötelezettségére a járvány visszaszorítása ügyében, valamint az eddigi megfeszített munkájukra. Véleményük szerint Müller Cecília azon utasítása, hogy az orvosok tartsanak rendelési időn kívül, hétvégén önkéntes oltónapot, csak fölöslegesen terhelné a háziorvosi rendszert, hiszen a praxisok döntő többségében az ősz során megtörtént a nehezen mozgó, vagy más okból a háziorvosi rendelőben történő vakcinációhoz ragaszkodó betegek ismétlő oltása. Ráadásul „akinek oltásra lehet még szüksége, annak oltása a hétvégi oltási lehetőség nélkül is megoldható” – írják.

A kamara hozzáteszi, a rendelkezés az oltóanyag komoly pazarlásával is járna, ugyanis  rendkívül kis számban jelentkeznek csak páciensek egy-egy praxis vonatkozásában, ezért az oltóanyag racionális felhasználása megoldhatatlan, így „bizonyosan nagy mennyiségű oltóanyagot kellene kidobni felhasználatlanul”.

A MOK szerint ráadásul a kötelező önkéntesség kiváltképp a már amúgyis kiégés határán álló, többnyire idős orvosokat érintené, akik koruknál fogva is fokozottan veszélyeztetettek. A kamara szerint egyáltalán nem kívánatos még extra munkával terhelni a lassan az utolsó erőtartalékaikat is felhasználó leterhelt háziorvosokat.

„Ritkán kerül a háziorvosok tevékenysége a címlapokra, gyakran elfelejtődik, hogy a Covid pozitív betegek kisebb százaléka szorul végül kórházi kezelésre. „

A MOK kijelentette – „az omikron variáns árnyékában antigén tesztelést elrendelni a beteg tartózkodási helyén nem minősíthető másként, mint az ellátórendszer súlyos veszélyeztetése”.

A Mércének nyilatkozó Dr. Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöke korábban szintén kritizálta a kötelező „önkéntes” oltómunkát. A háziorvos úgy véli, az új tisztifőorvosi határozat „minimális haszonnal kecsegtető nagy energiaráfordítás”.

A MOK az oltási tevékenységnek a háziorvosi rendelőktől és szakrendelőktől történő függetlenítését javasolja járásonkénti oltó és tesztközpontok létrehozásával. Javasolják továbbá az EMMI rendeletének felülvizsgálatát is, mely előírja a betegek kötelező telefonos visszahívását az orvosoknak, valamint azt, hogy a beteg tartózkodási helyén végezzenek covid tesztelést.

 

 

Címlapkép: MTI/Komka Péter