Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megemeli a kormány az egészségügyi dolgozók ügyeleti díját, de a szakdolgozók ezúttal sem kaptak méltó elismerést

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Átlátható és országosan egységes rendszert teremt az orvosok és szakdolgozók új ügyeleti díjazása és műszakpótléka. (…) az ügyeleti díjak és a műszakpótlék emelésével a kormány még nyomatékosabban akarja kifejezni az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók megbecsülését, hiszen helytállásuk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ország eddig sikeresen küzdött meg koronavírus-járvánnyal. Az ügyeleti díjakra jövőre mintegy 30 milliárd forint többletforrást biztosít a kormány”

– közölte szerdán az MTI-vel az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ).

A lépést régóta kérte a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ugyanis – mint arra néhány hónapja felhívta a kormány figyelmét – az ügyelet finanszírozása jelenleg egyszerre áttekinthetetlen és érthetetlen, így értelmezése intézményenként eltérhet, valamint igazságtalan és nem motiváló, így nem garantálja az ügyelet ellátás folyamatos biztosíthatóságát. Az orvosok közt általános felháborodást keltett a 70%-os óradíj kérdése is: az orvosok méltatlan igazságtalanságnak élik meg azt, hogy az ügyeletben, túlmunkában töltött idő díjazása kevesebb, mint a normál munkaidőben töltötté.

A szakdolgozóknál pedig ennél is nagyobb a probléma, tekintve, hogy az orvosokkal ellentétben nekik még csak béremeléssel sem járt a márciusban bevezetett új egészségügyi szolgálati jogviszony, nemhogy az ügyeleti díjak rendezésével. Közülük azonban ezúttal sem jártak jól túl sokan.

A forrásnövelésről szóló kormányrendeletekből nem derült ki világosan, pontosan hol és mekkora emelésre lehet számítani, az ugyanis az új szabályozás alapján függ a kórházak leterheltségétől és az orvosok szakterületétől: az OKFŐ alacsony, közepes és magas leterheltség szerint osztályozta a szakmákat és az intézmények, illetve osztályok leterheltségét. Ennek a két listának az összevetésével tudható meg, hogy milyen arányban lehet megemelni az ügyeleti díjakat az adott intézményben.

az ügyeleti díj számításának alapja. forrás: okfő

Az OKFŐ tegnap a fekvőbeteg ellátó intézmények vezetőinek küldött körlevélben pontosította, mely intézmények és szakterületek dolgozói számíthatnak magasabb ügyeleti díjra: 279 intézményből 30-at sorolt a magas terhelésnek kitettek közé, vagyis itt várható kiemelt ügyeleti díjazás, az orvosok közül pedig többek közt a különféle sebészek, aneszteziológusok, szülész-nőgyógyászok kerültek a magas; a szemészek, kardiológusok, tüdőgyógyászok a közepes; a bőrgyógyászok,  a rehabilitációs ellátásban és az ápolási osztályokon dolgozók pedig az alacsony leterheltségű besorolásba.

A teljes lista itt tekinthető meg:

forrás: okfő

A MOK is a leterheltség alapú ügyeleti díjazást szorgalmazta, de azt is kiemelte korábban: az ügyeletek legnagyobb mértékben a rezidenseket és fiatal-középkorú szakorvosokat terhelik, leginkább ők viszik hátukon a rendszert, és pont őket nem motiválja az aránytalan díjazási rendszer az ügyelet vállalására. Az új szabályozás szerint a rezidensek az ügyeleti díj 70 százalékát kapják innentől, valamivel többet, mint korábban, amikor az ügyeleti díjat az alapbérhez kötötték.

Az ügyeleti tarifát az orvosoknál bruttó 6 ezer forint/óra alapdíjra módosítják januártól. Ez az összeg 4 ezer forint/óra lesz a szakdolgozóknál, amit 15, 30 vagy 45 százalékkal meg lehet emelni attól függően, hogy az adott kórház vagy osztály mekkora terhet visel a fenti besorolás alapján.

Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökhelyettese a Népszavának arról beszélt az intézkedés kapcsán: a látszólag magas pluszforrásból rengeteg egyéb gondot is orvosolni kell.

A MESZK szerint a rendelet jelenleg a szakdolgozóknak csupán 20 százalékát érinti. A kamara nem erre számított, mert egyik rendelet és utasítás sem foglalkozik a műszakpótlékok emelésével.

Pontosabban: az OKFŐ tájékoztatása szerint a sürgősségi betegellátó osztályon dolgozó orvosok és szakdolgozók műszakpótléka emelkedik.  A 14-22 óra közötti munkavégzés idejére az orvosok illetményükön felül óránként bruttó 3500 forint pótlékban részesülnek, míg 22 óra és reggel 6 óra között bruttó 6000 forintban. A szakdolgozók esetében a délutáni műszak idejére a műszakpótlék mértéke óránként bruttó 2600 forint, az éjszakai ügyeletesé pedig bruttó 4000 forint – írja az MTI.

„Úgy tűnik az intézkedések még mindig nem jelentenek megfelelő elismerést a szakdolgozói kör számára, ezért erőteljesebb fellépésre lenne szükség közösen. Ilyen lehetőség az önként vállalt munkaszerződések felmondása, vagy sztrájktárgyalások indítása”

– kommentálta a kormány rendelkezéseit a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) a Facebookon.

Soós Adriána, a szakszervezet elnöke a Népszavának azt mondta, szerinte a rendelkezés azt a célt szolgálja, hogy minél kevesebb pénzbe kerüljön az ügyelet ellátása egy-egy kórháznak, ezért már a kormányrendelet is azt erősíti meg, hogy amíg nem használják ki a munkáltató által a dolgozóknak elrendelhető évi 416 óra kötelező ügyeleti keretet, addig ne lehessen önkéntes ügyeletet vállalni az intézményben.

Ugyanakkor kiemelte, hogy nagyon eltérő a leterheltség, ezért jogosnak tartja a különböző kategóriák felállítását, de ez nem változtat azon a helyzeten, hogy szakdolgozóból országszerte hiány van.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán