Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az olasz szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek a megszorítások ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

A tegnapi nap folyamán több közlekedési eszköz – vonat, repülő, hajó stb. – is leállt a két legnagyobb olaszországi szakszervezeti szövetség, a CGIL és UIL általános sztrájkra való felhívására. A pandémiás vészhelyzet miatt az egészségügyi dolgozókat eltiltották a sztrájktól. A sztrájkban részt vettek fuvarozók, futárok, logisztikusok, szállítmányozási cégek alkalmazottai, valamint az országutakon dolgozó karbantartó személyzet is. Öt olasz városban – Róma, Milánó, Bari, Cagliari, Palermo – tüntettek is a kormány megszorításai ellen.

A légi közlekedésben dolgozók, köztük az olasz légiirányítók is szüneteltették a munkát a tegnapi napon. Mindeközben Magyarországon, miután előbb rendeletben tiltották be a légiirányítók határozatlan idejű sztrájkját, nemrég a kormány egy salátatörvénybe rejtett passzusa úgy határozta meg a sztrájk alatti „még elégséges szolgáltatást” a légiirányítók számára, hogy az szinte egyezzen a teljes szolgáltatással.

Matteo Salvini, korábbi belügyminiszter – a szélsőjobboldali Északi Liga politikusa, és egyben Orbán Viktor egyik fő európai szövetségese, akivel Orbán közös európai frakciót is tervez indítani – azonnal el is ítélte a megmozdulásokat, „felelőtlennek” nevezte a szakszervezeteket.

A sztrájkok apropója, hogy a februárban hatalomra került olasz miniszterelnök, Mario Draghi, aki egyben az Európai Központi Bank volt elnöke, „strukturális kiigazításokat”, azaz megszorításokat készül végrehajtani a költségvetésben. Draghi már az EKB elnökeként is megtett mindent azért, hogy megregulázza a megszorításokat elutasító országokat, például Görögországot, és miniszterelnökként sem tesz másként saját országával. Az új adóreformja 8 milliárd eurónyi adókedvezményt biztosítana a tehetőseknek. Az összesen több mint 7 és fél millió tagságot számláló két szakszervezet szerint a Draghi-kormány a nyugdíj- és a munkaszerződések rendszerein is úgy lazítana, hogy az hátrányt jelentene a munkavállalóknak.

A két szakszervezet vezetője, Maurizio Landini és Pierpaolo Bombardieri azt ígérte a római tüntetésen, hogy ez csak a kezdet, a „harc csak ma kezdődött és nem állunk meg”.

„Növekszik a távolság a politika palotái és az ország között. Mi viszont hangot adunk az országban uralkodó társadalmi nyugtalanságnak. Fel kell szólalnunk, és jó lenne, ha a parlamentben is hallgatnának ránk” – jelentette ki a CGIL főtitkára, Maurizio Landini a római tüntetésen, majd így folytatta: „Ma kezdődik a mozgósítás, mert úgy gondoljuk, hogy az országot meg kell változtatni, a nevéhez méltó adó- és nyugdíjreformmal, a bizonytalanság eltörlésével. Ez csak a csata kezdete” – mondta. „Ha nem teljesítik, amit kérünk, akkor újra sztrájkba lépünk és visszajövünk az utcára, mert nekünk nem kell megfelelni egyetlen kormánynak sem. Számunkra ez nem a tüntetések ciklusának végét jelenti, nekünk ez a kezdet, mert nem adjuk fel a nyugdíjreform, az adóhatóságok és a bizonytalanság elleni küzdelem gondolatát. A ma megtelt terek azt mutatják, hogy nem vagyunk elszigeteltek.”