Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzék: Varga Judit vagy bűnrészes, vagy nagyon rosszul végzi a munkáját, de mindenképpen le kell mondania

Ez a cikk több mint 2 éves.

Közös sajtótájékoztatón reagáltak az ellenzéki pártok Völner Pál botrányára az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt. Reagált a politikus lemondására a tárca és Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes is.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese elmondta pártja szerint az Orbán kormány legsúlyosabb korrupciós botrányának lehetünk szem- és fültanúi. Úgy vélik, Völner Pál, aki megfigyelésekre adott engedélyt volt az igazából akit meg kellett volna figyelni, hiszen hivatali visszaélés vádjával állhat a bíróság elé. Ebben az ügyben Varga Judit szerepét is vizsgálni kell, hiszen ő az, aki engedélyt adott Völner Pálnak a megfigyelések engedélyezésére és aki az első napján teljhatalmat adott a végrehajtói ügyek intézésében.

Kocsis-Cake a mentelmi bizottság alelnökeként kezdeményezni fogja a bizottság mihamarabbi összeülését és Völner mentelmi jogának felfüggesztését, hogy minél előbb el tudjon kezdődni az ügy felderítése.

Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője ott, ahol Völner Pál is indult korábban és ahol minden bizonnyal jövőre is indult volna. Nunkovics szerint, akik korábban a képviselőre szavaztak biztosan nem azt akarták hallani róla, hogy része van a Pegasus botrányban, hogy korrupciós ügybe keveredik. Nunkovics felemlegette az Esztergom-Budapest vasútvonalat is, ami „Európa legdrágább vasútvonalaként híresült el” és ami szintén Völner nevéhez kötődik. Szerinte egészen elképesztő, hogy egy ilyen magas pozícióban lévő ember neve felmerülhet egy ilyen ügyben.

Nunkovics szerint szép dolog, hogy Völner lemondott az államtitkári pozíciójáról, de ezzel az üggyel méltatlanná vált arra, hogy az esztergomi térségben élőket tovább képviselje, így képviselői mandátumáról is le kell mondania.

A teljes sajtótájékoztató itt visszanézhető:

 

Bana Tibor, a Mindenki Magyarországa Mozgalom nyugat-dunántúli regionális koordinátora elmondta, elkötelezettek a korrupcióval szembeni fellépés mellett, ezért szerintük is le kell mondania Völnernek a parlamenti mandátumáról. Úgy vélik Varga Judit felelőssége is megkérdőjelezhetetlen az ügyben.

Szakács László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője szerint senkinek se legyen kétsége afelől, hogy ebben az államban egy ilyen magas tisztségben lévő ember, aki egyébként a Pegasus-ügy kulcsfigurája is,

„semmi esetre sem kerülhetett volna az Ügyészség látókörébe, ha az Orbán Viktor nem engedélyezi. Polt Péter, mint a miniszterelnök leghűbb kiszolgálója az engedély után a nyomába is eredt a államtitkárnak, aki alkalmanként 2-5 millió forintot vett át a Végrehajtói Kar vezetőjétől.”

Elmondta, a DK részletes tájékoztatást kér a kormánytól, hogy tudtak-e és mióta tudtak arról, hogy Völner Pál ilyen bűncselekményeket követett el. Tudnak-e arról, hogy a kormány más tagjai is érintettek lennének-e az ügyben, vagy Völner meg tudta-e csinálni ezt mások nélkül? A DK szerint fel kell tenni azt a kérdést is, hogy vajon Varga Judit fogadott-e el valaha kenőpénzt Völner Pál államtitkártól?

És fel kell tenni azt a kérdést is, hogy milyen ügyeket kellett elintézni Völner Pálnak, mivel mióta ez az ügy 2019 óta folyt, azóta rengeteg végrehajtás folyt le.

Keresztes Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerint azzal, hogy Völner Pál lemondott ez az ügy nincs rendezve, Varga Juditnak azonnal le kell mondania a pozíciójáról. Ha egy minisztériumban ennyire súlyos korrupciós eset történik, akkor annak munkájáért felelősséggel tartozó miniszternek le kell mondania, Keresztes szerint.

„Varga Judit felhatalmazott egy korrupt államtitkárt a lehallgatások felügyeletére és engedélyezésére, azt is láthatjuk, hogy Varga semmijen módon nem ellenőrizte az államtitkár munkáját. Ha Polt Péter joggal feltételezi azt, hogy Völner a hatalmával pénzért visszaélve törvénytelen ügyeket intézett, akkor miért ne feltételeznénk, hogy lehallgatási papírokat nem írt alá?”

Tompos Márton, a Momentum Mozgalom szóvivője szerint Varga Juditnak mindenképpen le kell mondani, hiszen

ha nem tudott arról, hogy a helyettese milyen kenőpénzeket kapott akkor azért, hiszen az a dolga, hogy ezt tudja, ha viszont tudott róla akkor azért, mert bűnrészes.

Hozzátette, a titkosszolgálat nem játék, hanem az egyik legfontosabb garanciája annak, hogy Magyarország biztonságban legyen, így ezek után, ha azt halljuk, hogy a fideszes politikusok a nemzetbiztonságra hivatkoznak törvények és döntések kapcsán, akkor emlékezzünk vissza erre a pillanatra, amikor a titkosszolgálatok egyik kulcsfigurájáról kiderült, hogy korrupt.

Harangozó Tamás az MSZP frakcióvezető helyettese elmondta, a Fidesz szerint a ma kirobbant botrány arról tesz tanúbizonyságot, hogy az ügyészség független.

„Ez nem így van. Arról tesz tanúbizonyságot, hogy a Fidesz rendszere veleéig korrupt és csak a hatalomról és a pénzről szól. Sokan sejtjük, hogy ez még csak a jéghegy csúcsa.”

Harangozó szerint, amíg Völner bizalmi politikai harcostára, főnöke és minisztere Varga Judit le nem mond, addig politikai értelemben megszűnt Magyarország Igazságügyi Minisztériuma.

Az Igazságügyi Minisztérium a hvg.hu-nak reagált az államtitkár lemondására, a tárca szerint „helyes, hogy lemondott”. A lapnak adott válaszukban kifejtik, Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak. „Az ügyészség a kormánytól független és mint közvádló, az állam büntető igényének kizárólagos érvényesítője.” A lemondást a tárca úgy értékelte:

„Nyilvánvaló, hogy Völner Pál az eljárás alatt államtitkári feladatait nem tudja ellátni, ezért helyes, hogy lemondott”

-az Igazságügyi Minisztérium hozzátette, bíznak abban, hogy az eljárás során Völner Pál „tisztázza magát”.

Hasonlóan értékelte a politikus lemondását Semjén Zsolt, akit az Országgyűlés folyosóján Tordai Bence kérdezett az üggyel kapcsolatban. A kormány második embere az ügyészség működésének bizonyítékaként látja az esetet, de elmondta azt is, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet.

„Ez is azt bizonyítja, mint több fideszes képviselő esetében is, hogy nincs kettős mérce, az ügyészség működik, Polt Péter teszi a dolgát és ha valakivel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor mindegy, hogy kormánypárt, ellenzéki, képviselő, nem képviselő. A törvény betűje szerint mindenkivel szemben el kell járni”

-mondta el a miniszterelnök helyettes, hozzátette, ő Völner Pált egy nagyon rendes, kitűnő embernek ismerte meg, nehezen tudja elképzelni, hogy vele szemben ez megalapozott lenne. Semjén is bízik abban, hogy Völner Pál esetében is az ártatlanság kiderül.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi