Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bár növekednek az esetszámok Magyarországon, mostantól mégis könnyebb lesz beutaznunk Angliába

Ez a cikk több mint 2 éves.

Június eleje óta nem hunytak el annyian koronavírusban egy nap, mint most hétvégén. Bár a hétvégi adatokat egy ideje már összesítve közli a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal, a hétfőn közölt 31 fő két napra szétosztva napi 15 elhunytat jelent, amire június 8-a óta nem volt példa. Hasonló a helyzet az újonnan azonosított fertőzöttek számával is, ami szombaton és vasárnap összesen 1492 fő volt (szétosztva 746/nap). Ilyen magas napi fertőzöttszám legutóbb május végén volt az országban.

Persze nem csak nálunk, de a térség más országaiban is felívelni látszik a járvány negyedik hulláma. Szlovákiában már szeptember közepe óta folyamatosan emelkedik az új esetek száma, Romániában pedig az elmúlt napokban sorra dőlnek meg a fertőzöttségi adatok. Keleti szomszédunknál szombaton 12,5 ezer vasárnap pedig 8,5 ezer embernél azonosítottak Covid19-et.

A kormányzati tájékoztató oldal közlése szerint a jelenlegi emelkedés továbbra is a delta variánsnak köszönhető, jelenleg 560 embert ápolnak kórházban, közülük 87-en gép lélegeztetésre szorulnak.

A növekvő számok ellenére lazított a beutazási szabályain Anglia. Eddig három kategóriába sorolták az országokat a fertőzöttségi szint szerint (zöld, sárga és vörös) ebből a zöld és a sárga minősítését most eltörölték. Az ezen kategóriákba eső országok lakosainak a továbbiakban nincs szükségük a beutazás előtti tesztelésre, ha már egy európai jóváhagyással rendelkező vakcina mindkét (a Janssen esetében egy) adagját megkapták. Október végétől a nemzetközileg elismert vakcinákkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás országokból érkezőknek nem kell majd PCR-tesztet végezniük az érkezés utáni második napon, elég lesz az olcsóbb gyorsteszt. Ha ez pozitív, ingyen jár majd a PCR.

Az oltatlanok, keleti vakcinát kapottak és a vörös minősítési kategóriába tartozó országok lakóinak továbbra is negatív PCR teszt a beutazás feltétele.

Arról, hogy a 900 ezer SzputnyikV oltást kapó magyarnak (és több ezer szlovák, valamint 15 ezer san marinoi állampolgárnak) mikor válik könnyebbé az európai utazás még nincs hír. Addig is az eddig az orosz vakcinára harmadik oltásként nem ajánlott, de mégis beadott egyadagos Janssen vakcinával kerülik meg itthon a legtöbben a keleti vakcinák jelentette utazási korlátozást. Így ugyanis nem kell két adag az EU által engedélyezett vakcinákból, hanem az egyadagos Johnson&Johnson is elég az európai vakcina-útlevél megszerzéséhez.

A Telex.hu SzputnyikV vakcinájának engedélyezéséről szóló elemzéséből kiderül, bár annak forgalmazója az RFPI elnöke szerint már csak néhány aláírás hiányzik a WHO általi elfogadottsághoz, ezt az Egészségügyi Világszervezet a mai napig nem erősítette meg. Pedig már ez is fontos előrelépést jelentene az orosz vakcinával oltottak számára, és az Európai Gyógyszerügynökség engedélyeztetési folyamatát is meggyorsíthatná.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán