Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hátrányosabb helyzetű településeken a lakosság alig 5 százaléka bír védettségi igazolvánnyal

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szél Bernadett országgyűlési képviselő a védettségi igazolványok kiadásával kapcsolatos adatokat tett közzé a Facebook-oldalán. A Fővárosi Kormányhivataltól megszerzett adatokból kiderül, hogy Magyarországon van olyan település, amelyen

a lakosság alig 5%-a rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Augusztusig országosan 6 560 942 védettségi igazolványt postáztak ki Magyarországon – ilyen igazolást a koronavírus-fertőzésen átesettek és az oltottak egyaránt kaptak – ez azt jelenti, hogy országosan a lakosság 66%-a védett valamilyen formában.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy 12 megyében a lakosság legkevesebb egyharmada nem bír oltási igazolvánnyal. Borsod megyében csak a lakosok 54,9-a, Békésben nem egész 59 százaléka, Bács-Kiskun megyében pedig csak 60 százaléka védett.

Szél Bernadett és csapata kiszámolta az összes járás adatait is, eszerint a védettségivel rendelkezők aránya a Győri, a Budakeszi, a Dunakeszi és a Szombathelyi járásban a legmagasabb, 75 százalék, 74 százalék a Székesfehérvári, Gárdonyi és Veszprémi járásban, és 73% a Szegedi járásban.

A legalacsonyabb az arány a Kunhegyesi járásban, mindössze 40 százalék, de 41 százalék a Mezőcsáti és Ózdi járásban, és 47 százalék a Hajdúhadházi és Csengeri járásban.

A legmagasabb és legalacsonyabb arányokkal rendelkező járások között 35 százalékos a különbség. Fővárosi kerületi adatokhoz nem jutottak hozzá.

A legalacsonyabb arányokkal bíró települések között borsodi, somogyi és szabolcsi falvak vannak: 5 százaléknyi lakosnak van védettségi igazolványa Csenyétén, 12 százaléknak a szabolcsi Uszkán, 22 százaléknak a borsodi Farkaslyukon, 25 százaléknak a hevesi Tarnabodon, 26 százaléknak a szolnoki Tiszabőn, 28 százaléknak a borsodi Sajónémetiben. 65 faluban 30 százalék vagy az alatti az arány.

Az első 100 településen átlagosan 78 százalék a védettségivel rendelkezők aránya, az utolsó 100 átlaga 27 százalék, azaz több mint 50 százalékos a különbség, írja a Portfolio.hu.

Sikertelen mozgósítás

Alig nőtt a legalább egyszer oltott hatvanon felüliek aránya pedig a kormány a háziorvosokat, rezidenseket és a medikusokat is mozgósította, írja a Népszava, amely

egyetlen olyan háziorvost sem talált, aki nyakába vette volna a körzetét és bekopogott volna az oltatlan idős páciensei ajtaján.

A Mérce már áprilisban arról írt, hogy Magyarország gőzerővel olt, de nem azokat, akiket mindenképpen kellene. Noha az ország sokáig csakugyan a legtöbb vakcinát használta fel, az idősebbek átoltottsága 70-75 százalékon megtorpant.

Ma már 7 európai országban (Norvégia, Írország, Izland, Dánia, Málta, Portugália, Spanyolország) a 80 évnél idősebb polgárok mindegyikét beoltották.

Magyarország a középmezőny végén kullog, a legidősebbek negyede még az első dózishoz sem jutott hozzá.

koronavirus.gov.hu információs oldal szerint még legalább 400 ezer hatvan évnél idősebb ember nem jutott hozzá a vakcinához. Jelenleg pedig ők vannak a legnagyobb veszélyben.

(Koronavirus.gov, Népszava, Portfolio, Vaccinetracker)

 

Címlapkép: MTI/Bús Csaba