Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Oktatáspolitikai miniszterelnök-jelölti vitát kezdeményez az ADOM diákmozgalom

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM) diákmozgalom bemutatta 12 pontból álló oktatási reformcsomagját, egyszersmind oktatáspolitikai vitára hívta az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket. A szervezet – korábban Független Diákparlament – élőben közvetítette sajtótájékoztatóját, a videót az alább lehet visszanézni.

A szervezet szakmai egyeztetések útján, számos diák bevonásával fogalmazta meg javaslatait. Ezúttal nem szakmai anyagot, hanem irányelveket állítottak össze, melyeket véleményük szerint ideális esetben egy ciklus alatt végrehajthat a következő kormányzat.

A miniszterelnöki vitára azon jelölteket hívták meg, akik véleményük szerint számottevő támogatottsággal rendelkeznek.

Azt is elvárják, hogy amennyiben a jelöltek elfogadják a meghirdetett pontokat, úgy nemcsak megígérik hogy végrehajtják őket, de valóban így fognak cselekedni.

Az ADOM 12 pontja

  1. Növeljék a pedagógusbéreket!
  2. Szabad tankönyvválasztást!
  3. Hozzanak létre felelős Oktatásügyi Minisztériumot!
  4. Hatékony diákképviseletet!
  5. Minőségi pedagógusképzést és rekreációt!
  6. Iskolai autonómiát!
  7. Növeljék az iskolapszichológusok számát!
  8. Állítsák vissza a 18 éves tankötelezettségi korhatárt a közoktatásban, a szakképzésben pedig kössék végzettséghez!
  9. Fejlesszék a nyelvoktatást!
  10. Modern oktatást!
  11. Emeljék a szülői igazolások számát!
  12. 9 órai iskolakezdést!

A pontok részletes kifejtése megtalálható az ADOM honlapján, ahol petícióként alá is lehet írni a követeléseket. Erre lehetőség nyílik személyesen Budapest forgalmasabb közlekedési csomópontjaiban, valamint több vidéki nagyvárosban is.

A miniszterelnök-jelölti vita helyszíne és időpontja egyelőre nem ismert, ahogy arról sem esett szó a sajtótájékoztatón, hogy kik vállalták eddig a megmérettetést, azonban amennyiben megvalósul, be fogunk számolni a fejleményekről.

Az ellenzék Közös alap című programjában azonban szó esik az oktatásról. Ez némiképp egybecseng az Adom javaslatcsomagjával: ilyen pontok többek között a tankötelezettség 18 évre visszaszállításának a terve, de megtalálható benne a pedagógusok jobb anyagi és társadalmi elismerése is. Szintén helyet kap benne a szabad tankönyvválasztás, valamint az iskolák autonómiájának a helyreállítása, és nem utolsó sorban az oktatás finanszírozásának a növelése.

A program fontos eleme a szakmai szervezetekkel és az érintettekkel folytatott konzultáció is, aminek meg is felel az ADOM, tekintve, hogy a diákokat képviselő diákszervezetről van szó. Az ellenzék részéről már korábban megfogalmazták, hogy várhatók miniszterelnök-jelölti viták, a kérdés az, hogy elfogadják-e a jelöltek a diákszervezet felkérését.