Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A klímakutatókat is sokkolta a németországi áradás

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több mint 130-an veszteték életüket Németország nyugati részén, és 150-en szerte Európában az áradások következtében, írja a Deutsche Welle. Németország Benelux államokkal határos régióit, a Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományát, valamint Belgiumot is érintette az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája.  A Reuters arról számolt be, hogy Belgiumban a halásos áldozatok száma 20-ra nőtt, de még mindig 20 embert keresnek. A katasztrófavédelem mellett a német hadsereg 850 katonája is részt vesz a mentőakciókban.

A Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Ahrweiler járásban megszűnt az áramellátás és a mobilhálózatok is összeomlottak. Erftstadt városa körüli autóutak megközelíthetetlenek, így a katonák csónakokkal keresik a túlélőket. Több vonathálózat is megsérült az áradások során, a Rajna bal partján futó Köln és Koblenz közötti vasútvonalat elárasztotta a víz.

Az áradások Svájcot, Luxemburgot, Belgiumot és Hollandiát is érintik. Belgiumban eddig 20 halálos áldozatról számoltak be, a legtöbb haláleset a 200 ezer fős Liège városában történt. A Meuse folyó környékéről evakuálták az embereket, de a belga belügyminiszter szerint bizonyos gátszakaszokon kritikus a helyzet. Az evakuálásban a hadsereg, valamint francia és olasz mentőcsapatok is részt vesznek. A hollandiai Limburg tartományában több ezer lakost evakuáltak a hatóságok az elmúlt két napban.


Svenja Schulze, a német környezetvédelmi miniszter a katasztrófáról úgy nyilatkozott, az áradás megmutatta, további összegekre van szüksége az érintett régióknak, hogy védekezzenek az extrém időjárással szemben. Szerinte a pénzt a vízgazdálkodási rendszer fejlesztésére kell felhasználni.

A német államfő, Frank-Walter Steinmeier és Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália kormányfője is látogatását teszi a katasztrófa által leginkább sújtott Erftstadtban. A katasztrófa még hangsúlyosabbá teheti az éghajlatváltozás kérdését a közelgő választásokon. A klímavédelem területén eddig nem igazán jeleskedő Laschet, a CDU kancellárjelöltje számára ez nem feltétlen jó hír, a Zöldek jelöltje, Annalena Baerbock szabadságát is félbeszakította, bár ígérete szerint a sajtó jelenléte nélkül utazik a helyszínre, hogy ne vádolják azzal, politikai hasznot húz a tragédiából.

A kelet-németországi Szász-Anhaltban júniusban tartott tartományi választásról, a szeptemberi szövetségi választások előtti utolsó nagy megmérettetésről szóló elemzésünk itt olvasható, a szövetségi választásokat felvezető cikkeink pedig itt.

Az áradások a klímakutatókat is lesokkolták, akik nem számítottak a meteorológiai rekordok megdőlésére ilyen rövid időn belül. Habár már régóta azt jósolják, hogy az emberi károsanyag-kibocsátás több áradást, kánikulát, aszályt, vihart és egyéb extrém időjárási formákat okoz, a legújabb katasztrófák minden várakozásukat felülmúlták. Dieter Gerten, Potsdami Klímahatáskutató Intézet globális változás klimatológiai és hidrológiai professzora a Guardiannek nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a mostani hetek eseményei egyáltalán nem megszokottak az érintett régióban, valamint a katasztrófa sebessége és kiterjedése is aggodalomra ad okot.

A szakértőknek még több időre lesz szükségük, hogy megállapítsák, a mostani áradásokban milyen mértékű szerepe van az emberi károsanyag-kibocsátásnak, ám szerintük a jelenség beilleszthető a globális trendekbe.

,,A klímaváltozással a szélsőségek csak szélsőségesebbé válnak. Ami Németországban történik, az nagyjából összhangban van ezzel a tendenciával.”

– nyilatkozta a Guardiannek Carlo Buontempo, az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ Copernicus Klímaváltozási Szolgálatának igazgatója.

A kutatók szerint a furcsa időjárás egyenesen normalizálódik a médiában. A kaliforniai melegrekordok megdőlését például Daniel Swain klímakutató szerint már nem is érdemes berakni a hírekbe. Európa északi részén is sorra dőltek a melegrekordok, míg Pakisztánban, Líbiában és Indiában is szokatlanul magas hőmérsékleteket mértek.

Azok az időjárási szélsőségek, melyek 100 évente, ha egyszer előfordultak, mára már normálissá váltak.

Romániában is tombol az árvíz. Több mint kétszáz embert, köztük mintegy hetven gyermeket kellett evakuálni az áradások miatt. Fehér megyében, Verespatakon 72 házat öntött el a víz, 16 ház egy földcsuszamlás miatt rongálódott meg – írja a Transindex. 208 embernek a verespataki művelődési házban kellett töltenie az éjszakát, az áradás miatt. A lap szerint jelenleg is több száz katonai tűzoltó, csendőr és rendőr vesz részt a kárelhárításban, munkájukat hegyimentők és a Vöröskereszt önkéntesei is segítik.

(Guardian, Reuters, Deutsche Welle, 444,  Transindex)

 

Címlapkép: MTI/AP/Michael Probst