Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szicíliai ügyészség lehallgatta a menekültválságról tudósító újságírókat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A földközi-tengeri mentésekben részt vevő nem kormányzati szervek (NGO-k) és egyéb humanitárius szervezetek ügyében eljáró szicíliai ügyészek lehallgattak több újságírót, akik a menekültválságról és az afrikai rabszolgapiacokról tudósítottak.

Az olaszországi újságírói szervezetek és ügyvédek az ügyészek tettét a sajtószabadság elleni egyik legsúlyosabb támadásnak minősítették

írja a Guardian híroldal.

A szicíliai ügyészek az NGO-k embercsempészésben való állítólagos bűnrészességét vizsgálják.

A Trapani városban működő ügyészség április elején azzal vádolta meg a Save the Children és az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières) humanitárius szervezetek önkénteseit, hogy összejátszottak a Földközi-tenger középső részén működő embercsempészekkel.

Az említett szervezetek más humanitárius egyesülésekkel együtt emberek ezreinek életét mentették meg az elmúlt években.

A Domani című olasz lap pénteken megjelent oknyomozó riportjából azonban kiderült, hogy az ügyészség messze tállépte a hatáskörét.

Az ügyészek az NGO-k utáni nyomozásuk során lehallgattatták a menekültválságról tudósító újságírókat is, valamint nyomoztak azok után a személyek után, akik a riportereket az afrikai menekültek helyzetéről tudósították. Ezzel az informátorokat és a riportereket is életveszélynek tették ki.

„Azok között az újságírók között, akiknek a beszélgetését lehallgatták, vannak olyan újságírók, akik életüket kockáztatva dolgoztak, s akiknek a beszámolójából értesülhettünk a Földközi-tenger középső részén bekövetkezett tragédiákról, a líbiai rabszolgapiacokról vagy a menekültek megkínzásáról” – mondta a Guardiannaek Andrea Palladino, a Domani nyomozó riportere.

A Domani lap több tucatnyi lehallgatott beszélgetésről és közel tucatnyi „bedrótozott” újságíróról tud.

Többek közt lehallgatták Nancy Porsiát, aki az Al Jazeera, a Repubblica és a Guardian tudósítója volt, Nello Scavót, aki a líbiai katonaság és az embercsempészek összefonódásáról írt riportokat és emiatt életveszélyesen megfenyegették, vagy Francesca Mannocchi oknyomozó újságírót.

A Mérce az elmúlt években több alkalommal is foglalkozott a földközi-tengeri menekültválsággal. Beszámoltunk róla, hogy az Európai Unió miként vonta ki magát a tengeri mentés alól, s hogy milyen módon hagyta cserben a menekülteket, arról, hogy miként kínozzák és éheztetik a menedékkérőket, de írtunk az egykori olasz belügyminiszter, Matteo Salvini által kezdeményezett NGO-k elleni kirakatperekről is.

(Domani, Guardian, Mérce)