Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Módosult az oltási stratégia, újabb 280 ezer adag orosz vakcina érkezik – Koronavírus összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

4 469 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést vasárnapra, ezzel 428 599 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 72 beteg, így az elhunytak száma 14 974 főre emelkedett. Eddig 677 682 fő kapott oltást, akik közül 249 499-en már a második oltását is megkapták – derült ki a kormányzati koronavírus weboldalon található közleményből. A beoltottak között immáron Orbán Viktor is ott van, ugyanis a miniszterelnök a mai napon megkapta kínai Sinopharm oltást. De kiszivárgott az új oltási stratégia is, valamint kiderült, hogy a védettséget igazoló okmányban mégsem lesz benne, ki milyen oltást kapott. Napi koronavírus-összefoglaló következik.

Orbán Viktort is beoltották

Megkapta a koronavírus elleni oltást a miniszterelnök, aki minderről egy videót is közzétett Facebookon. Ebben elmondta, a harmadik hullám erősebb lesz, mint az előző kettő volt, így mindenkit arra kér, hogy regisztráljon, oltassa be magát és bízzon a magyar szakemberekben.

Napi 80 ezer forint a hétvégén is oltó háziorvosoknak

Az oltások felgyorsítása érdekében 6,4 milliárd forintot biztosít a kormány a hétvégén is oltó háziorvosok számára. Egy teljes munkaszüneti napra a kiegészítő díjazás összege 80 ezer, fél napra pedig 40 ezer forint lesz – jelentette be Kásler Miklós Emmi-miniszter a Facebook oldalán. A háziorvosok számára minden olyan esetben jár a plusz juttatás, ha adott időben az ellátandók legalább fele megjelenik a rendelőben. Ellenkező esetben az érintettek a támogatás összegének 50 százalékára lesznek jogosultak, tette hozzá.

Az oltások felgyorsítása érdekében 6.4 milliárd forintot biztosít a kormány a hétvégén is oltó háziorvosok számára. Egy…

Közzétette: Kásler Miklós – 2021. február 28., vasárnap

Megváltozik az oltási stratégia

Az ATV birtokába jutott egy Müller Cecília által aláírt körlevél, amelyből kiderült, hogy az Operatív Törzs a járvány harmadik hullámának felerősödése miatt megváltoztatta a vakcinák beadásának protokolját. Ennek értelmében a Pfizer által gyártott Comirnaty vakcinák esetében a második adag vakcina beadási ideje az első adag beadását követő 3 hét helyett 35 napra módosul, míg az AstraZeneca Covid-19 Vaccine alkalmazása során az első és a második részoltás közötti időintervallum 4-ről 12 hétre módosul. Egyéb oltóanyagok vonatkozásában az alkalmazás rendje nem módosul – írja az ATV.

Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban

Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem szerepel majd a védettséget igazoló dokumentumban, hogy ki milyen koronavírus elleni oltást kapott – közölte a HVG a szombat este megjelent kormányrendelet alapján. A lap megjegyezte, indoklás nincs, csupán annyi történt, hogy a február 12-én megjelent, erről szóló rendelet szövegét úgy módosították, hogy a „védőoltást típusa” hivatkozásokat kihúzták a szövegből.

Karácsony Gergely: Egészen elképesztő, hogy a hírek szerint a kormány nem hívta le a Magyarországnak járó teljes kontingenst a bizonyítottan hatásos Moderna vakcinából

Budapest főpolgármestere Facebookon tett közzé hosszabb bejegyzést, amelyben arról ír, milyen változásokat kellene a kormánynak eszközölnie ahhoz, hogy „világos és őszinte beszéd, valami együttműködés” jellemezze a járvány elleni küzdelmet. Karácsony az alábbi 5 javaslatot tette:

  •  Fel kell gyorsítani az oltási folyamatot és átrendezni a közköltések rendjét. Karácsony szerint „egészen elképesztő”, hogy a hírek szerint a kormány nem hívta le a Magyarországnak járó teljes kontingenst a Modern vakcinából azzal az indokkal, hogy ez az oltás drága, miközben a kínai kétszer annyiba kerül, és Orbán egyébként is azt mondta nemrég, hogy „a pénz nem számít, ha oltásról van szó”.
  • A főpolgármester szerint fel kell függeszteni, akár leállítani az orvosok jogállasának megváltoztatásával kapcsolatos folyamatot. „Semmiféle bizonytalanság, semmiféle zavar nem megengedhető most, amikor az egészségügy várhatóan még az eddigieknél is komolyabb terhelés elé néz” – írta Karácsony.
  • Azt is hozzátette, hogy az oltási folyamat felgyorsulásáig növelni kell a tesztkapacitást és ingyenes teszteket kell biztosítani széles körben.
  • Karácsony emellett azt kérte még a kormánytól, hogy vezesse be azokat a bértámogatási formákat és munkanélküli támogatásokat, amelyeket szerte Európában megléptek már a kormányok.
  • Végül pedig azt is javasolta: könnyítsenek az otthoni munkavégzés feltételein a dolgozók számára.

Ma, amikor a koronavírus áldozatainak száma megközelítette a drámai 15 ezres számot, újra és megint emlékeztetnünk kell…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. február 28., vasárnap

Szijjártó szerint vasárnap este elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

Moszkvától nem messze késő délután megkezdődött 280 ezer adag koronavírus elleni vakcina előkészítése a szállításra – jelentette az MTI a külügyminiszter tájékoztatása alapján. A 100 ezer adagnyi második és a 180 ezer adagnyi első „komponens” berakodása hosszú órákat vesz igénybe, de még vasárnap este megindul a kamion Magyarország felé – tette hozzá Szijjártó. Ez a szállítmány annak a 2 millió adagnyi vakcinaállománynak a része, amit Magyarország januárban vásárolt Oroszországtól.

Több száz vírusszkeptikus tüntetett a Hősök terén Gődény György vezetésével

Egyesek szerint több száz, más beszámolók szerint akár ezer ember is jelen volt a budapesti Hősök terén tartott „Vegyük vissza az életünket!” nevű tüntetésen, amit a vírusszkeptikus Gődény György szervezett.

A legtöbb részt vevő maszk nélkül volt a tömegben, akárcsak Gődény, aki a HVG szerint arról beszélt, hogy egy petíciót nyújtanak be az újranyitásról és az oltásról. A Telex szerint az esemény leírásában az volt olvasható:

„Nem akarod, hogy kényszerítéssel vagy erőszakkal oltásokat kapj? Mozdulj meg! Nem szeretnéd egészségtelen szájmaszkokban tölteni az életed? Tépd le és gyere!”

Mivel veszélyhelyzet idején rendezvényt vagy gyűlést tartani tilos, a rendőrök beszüntették a tüntetést és sokakat igazoltattak a maszkviselési szabályok be nem tartása, illetve a gyülekezési jog megsértése miatt.