Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Koronavírus összefoglaló: Hazai bevizsgálás nélkül engedélyezik az orosz vakcinát

Ez a cikk több mint 3 éves.

1344 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 358 317 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 beteg, így az halálozások száma 11 904 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 239 880 fő, az aktív fertőzöttek száma 106 533 főre csökkent. 3854 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 259-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 143 184 fő kapott oltást, közülük 6944 fő már a második oltását is megkapta, írja a kormány hivatalos tájékoztatása.

Hazai bevizsgálás nélkül engedélyezik az orosz vakcinát

Kétmillió adag Szputnyik V vakcina beszerzéséről írt alá szerződést Oroszországban Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken. Az oltóanyag hazai bevizsgálása azonban még meg sem kezdődött, pedig Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere decemberben még arról tájékoztatta a magyarokat, hogy vizsgálati célból kaptak 6000 dózist. A Népszava megkeresésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt nyilatkozta, az orosz tesztek pozitív eredményei alapján okafogyottá vált a hazai bevizsgálás, ezért az alapján adták ki az engedélyt a vakcina felhasználására. Azonban ha meg is érkezik az egymillió ember beoltására elegendő vakcina, még nem indulhat meg azonnal az oltási program, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mindegy egyes gyártási tételből mintát fog venni.

Horvátország felfüggeszti az oltásokat a vakcinahiány miatt, Csehországba is kevesebb oltóanyag jut

Horvátország felfüggeszti a lakosság beoltását, mivel nincs elegendő oltóanyag. A meglévő vakcinákat azok kaphatják meg, akik már megkapták a védőoltás első adagját, jelentette be Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet, a HZJZ igazgatója szombat délután, írja az MTI. Az igazgató szerint mivel nincs elegendő a Pfizer-BioNTech vakcinájából, ezért kénytelenek leállítani a tömeges immunizációt. Csehországba is kevesebb vakcinaszállítmány érkezik. Az eredetileg tervezettnél mintegy 20 százalékkal kevesebb, koronavírus elleni vakcinát kap Csehország a következő néhány hétben a Pfizer/BioNTech cégektől – közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter szombaton a dél-morvaországi Brünnben, miután megkapta az egyik helyi kórházban a védőoltás második adagját is.

A „vakcina nacionalizmus” tovább ronthat a járványhelyzeten

„Életekben kerülhet ha nem oldjuk meg a vakcinák nemzetközi elosztását”

hangsúlyozta Thomas Bollyky, a Külkapcsolatok Tanácsa (CRF) globális egészségügyi programjának vezetője. A vakcinák mennyiségének eloszlásában óriási különbségek vannak a gazdagabb országok és a fejlődő régiók között.

A Duke Egyetem kutatásából kiderül, hogy a világ népességének mindössze 16 százalékát adó tehetősebb országok előre felvásárolták a globális vakcinakészítmények 60 százalékát.

Kanada például annyi vakcinát rendelt amiből a teljes lakosságát akár hatszor be tudja oltatni, az USÁ-ban pedig a tervek szerint öt vakcina jut minden emberre, írja az NBC News. Az oltóanyagok felhalmozása kihathat a vírus terjedésének kockázatára is. Dr. Larry Brilliant közegészségügyi szakértő szerint amíg nincs mindenki biztonságban, addig senki nincs biztonságban.

„Ez egy pandémia. Ha egy ország is átoltatlan marad, akkor a járvány ugyanúgy oda-vissza fog terjedni és folyamatos fenyegetés alatt leszünk”

, mondta.

Egy éve kezdődött a vuhani karantén

2020. január 23-án rendeltek el karantént a 11 milliós kínai nagyvárosban az újonnan felfedezett koronavírus terjedése miatt. Vuhant 76 napra teljesen lezárták, a határait pedig katonák őrizték. Hónapokkal később szerte a világon számos ország is hasonló intézkedésekre kényszerült az első hullám kitörése következtében. Most egy évvel később Vuhanban ismét visszatért az élet, az éttermek és a szórakozóhelyek újranyitottak, a piacokon pedig szintén nagy a forgalom. A maszkviselés még mindig kötelező, azonban szigorúbb korlátozásokat már hónapok óta nem vezettek be a nagyvárosban.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt