Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A teljes holland kormány belebukott egy családi pótlék-botrányba

Ez a cikk több mint 3 éves.

Lemondott a teljes kormány Hollandiában, miután az elmúlt hetekben kiderült, az adóhivatal hamisan vádolt meg több ezer családot azzal, hogy jogtalanul vették fel a családi pótlékhoz hasonló kinti juttatást.

A hivatal 2013 és 2019 között több tízezer euró elmaradást követelt olyan kettős állampolgárságú családokon, akik valójában nem is tartoztak semmivel, számos család tönkre is ment az ügyben.

Az ügyet a baloldali Szocialista Párt parlamenti képviselői göngyölítették fel, képviselőjük, Renske Leijten és frakciótársa, Pieter Omtzigt az elmúlt évek során írásbeli kérdések és vizsgálatok sorozatában bebizonyították az egymásra következő holland kormányok felelősségét az ügyben. Kezdeményezésükre alakult az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely nemrég  hozta nyilvánosságra jelentését, ez vezetett a mostani lemondásokhoz. [1]

Mark Rutte és koalíciós kormánya az ügyről szóló parlamenti jelentés után közölte, hogy kormánya távozni fog, március 17-re írtak ki előrehozott választást, a miniszterelnök pedig addig még felügyeli az ország járványkezelését is.

A döntés péntek reggel, a Hágába összehívott, rendkívüli kabinetülésen született meg, ezután pedig a miniszterelnök Vilmos Sándor holland királynak is beadta lemondását, aki azt elfogadta.

Jesse Klaver, egy másik ellenzéki párt, a zöld-baloldali GroenLinks elnöke, Rutte lemondása után a Twitteren úgy reagált, a lépés „új kezdet és fordulópont” lehet Hollandia életében. „Arra kell használnunk ezt a pillanatot, hogy jóléti államunkat visszaszerezzük, újjáépítsük.”

Rutte négypárti, liberális koalícióján a pótlékbotrány után folyamatosan nőtt a nyomás. Különösen az emelte nagyra a velük szembeni elvárásokat, hogy az immár ellenzéki, de 2012-13-ban a szociális tárcáért felelős Munkapárt volt minisztere, Lodewijk Asscher, aki alatt az óriási tévedés az adóhivatalnál megtörtént, már lemondott mostani, frakcióvezetői posztjáról. Ezek után a következő években az adóhivatali hibát tovább vivő Ruttééknek is lépnie kellett.

Az üggyel kapcsolatban most közel 10 000 érintett családnak kezdtek el 30 000 eurós kompenzációt kifizetni. A botrány azonban főleg olyan szegényebb, dolgozó családokat érint, akik mindent elvesztettek a hiba nyomán az elmúlt években. Volt olyan szakácsként dolgozó, kétgyermekes apuka, akinek 60 000 eurós, kifizetetlen tartozása fejében még hűtőgépét, az autóját, és fizetése 40%-át is rendszeresen levonták. Családja tönkrement a történtek miatt, és el is kellett válnia. Számos, az övéhez hasonló eset fordult még elő.

Az országban tehát immár nemcsak a szélsőjobboldal, de a centrista-liberális, eddig az országot kormányzó erők is teljesen szétestek. Az elmúlt hónapokban ugyanis súlyos válság söpört végig Thierry Baudet szélsőjobbos bevándorló- és EU-ellenes Fórum a Demokráciáért nevű pártján is, miután annak egyes tagjai antiszemita jellegű kijelentéseket tettek. Baudet a sorozatos botrányok miatt november végén lemondott párvezetői tisztségéről, és bejelentette, nem indul a következő választáson.

Rajtuk kívül Geert Wilders ugyancsak jobboldali-populista Holland Néppártja is gyengélkedik, így a helyzet győztese a GroenLinks és más balközép erők lehetnek. Baudet lemondása viszont végül Wilderst és pártját is visszahozhatja az esélyesek közé.

Mark Rutte 2010. október 14. óta volt Hollandia miniszterelnöke, pozícióját folyamatosan változó összetételű kormánykoalíciók élén őrizte meg. Ő és pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) súlyos megszorításokért és a közszolgáltatások leépítéséért is felelős volt. A GroenLinks a következő, néhány hónapos kampányban minden bizonnyal ennek a helyzetnek a visszafordítását tűzi majd ki célul.

(Deutsche Welle)

[1] – Ezzel a fontos részlettel utólag frissítettük a cikket