Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Munkahelyenként 150 millióból teremt új állásokat Szíjjártó minisztériuma Sajóbábonyban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Jelentős, 4,4 milliárd forintos állami támogatásban részesült az indiai érdekeltségű sajóbábonyi székhelyű Kischemicals Kft. – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a növényvédőszerek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cég üzemcsarnokának alapkőletételén csütörtökön.      – adta ki közleményében Külügyi- és Külgazdasági minisztérium.

A támogatással 30 új munkahelyet teremtenek, tehát egy új munkahelyre az állam közel 150 millió forintot költött.

A Kischemicalsról (és annak elődjeiről, Észak-magyarországi Vegyiművekről (1953-1998) és a TRI Chemical Rt.-ről (1998-2008)) a  GreenPeace hosszabban is írt korábban a területen vizsgálatokat is végeztek. A környezetvédelmi szervezet megírta, hogy a telephelyen több, egészségre veszélyes anyagot gyártanak, amikből rendszeresen kerül be a talajba és a térség levegőjébe.

A vizsgálatok szerint a vegyipari tevékenység miatt az élőhelyek fokozatos degradálódnak. Az élővilág állapota az üzem területén leromlott, az érzékeny fajok eltűntek.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség 2011-es vizsgálata talajvízszennyezést mutatott ki egyes kutakban a KSC Kft., valamint a NAB tartályparkjának környezetében. Főként karbonát típusú növényvédő szerek (EPTC, molinát, butilát, cikloát), valamint TPH és klórbenzol került a talajvízbe.

Az üzem olyannyira veszélyes, hogy 2015-ben Sajóbábony önkormányzata a lakosai számára egy tájékoztató füzetet is összeállított amiben a lehetséges „súlyos ipari balesetekre”, a kitelepítésre és a kimenekítésre is felkészítik őket. Emelett a gyárban tárolt veszélyes anyagokról azok káros hatásairól is beszámolnak:

„Az esetlegesen kiszabaduló veszélyes anyagok elsődlegesen légzést károsító hatást fejtenek ki, másodlagosan az anyagok maró hatása miatt a test felületén bőr irritációk és sérülések alakulhatnak ki. Mérgező hatásuk rombolja az egészséget. A kijutott vegyi anyagok környezeti károsodást okozhatnak és hosszú távon visszahatnak az ott élők egészségére.”

-Olvasható a tájékoztatóban.

Címlapkép: MTI/Vajda János