Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sűrűbben járnak a helyi járatok, Szijjártó decemberre orosz vírusvakcinát ígér

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon 5318 új megbetegedést regisztráltak, így hazánkban összesen 104 943 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, közülük az aktív esetek száma 77 739 fő. 5612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ebből 405-en vannak lélegeztetőgépen. A mai napon 107 beteg hunyt el.

Sűrűbben járnak majd a Volánbusz helyi járatai a járvány miatt

Azokban a megyei jogú városokban, ahol a Volánbusz biztosítja a menetrend szerinti közlekedést hétfőtől sűrűbben járnak majd a helyi járatok, közölte a közlekedési társaság az MTI-vel. Az intézkedés több, mint 16 település egymillió lakosát érinti, a munkanapokon 330 nagy kapacitású csuklós autóbuszt állítanak forgalomba,

A szerdától hatályos, járatsűrítési tervet szorgalmazó kormányrendeletre válaszul a társaság megnövelt kapacitással, sűrűbben közlekedő járatokkal áll az utasok rendelkezéséreBékéscsabán, Dunaújvárosban, Egerben, Érden, Győrben, Hódmezővásárhelyen, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen.

Szijjártó szerint decemberben már jöhet az orosz vakcina

A külügyminiszter  keleti irányú vakcinabeszerzésre vonatkozó tárgyalásairól beszámolva azt mondta: az orosz féllel már a licenc megvásárlásáról tárgyalnak, így Magyarország is elő tudja majd állítani az oltóanyagot. Szijjártó emellett arról is beszámolt, hogy Magyarország egy kínai állami vakcinagyártónál is regisztrálta vásárlási szándékát, illetve két magántulajdonú társasággal is kapcsolatban áll.

A miniszter egyébként karanténban tartózkodik, szerdán lett pozitív a tesztje.

Orbán Viktor szombat este szintén a vakcináról beszélt Facebook videójában, amelyben elmondta, hogy „jó esélyünk van arra, hogy európai, kínai és orosz vakcina is időben jusson Magyarországra”. Hozzátette, hétfőn újabb egészségügyi döntések várhatóak.

(HVG)

Több magyar városban is szigorítanak a védekezési szabályokon

A Blikk összegyűjtötte, hogy a járvány terjedésének lassítása érdekében egyes városokban milyen plusz intézkedéseket vezettek be:

  • Kaposváron újra önkénteseket toboroznak, akik segíthetnek bevásárolni és ételt szállítani az idős polgároknak, illetve november 16-tól a zsúfoltság elkerülésének érdekében az hivatali ügyintézéshez kötelező időpontot kérniük a lakóknak (kivételt képeznek a sürgős esetek),
  • Miskolcon újraindították a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos önkormányzati számlát, az összeből fertőtlenítőszert és védőfelszereléseket vesznek majd. Emellett több városrészben ideiglenesen bezárnak a polgármesteri hivatal kihelyezett ügyfélszolgálatai,
  • Szolnokon ismételten bevezetik az idősek bevásárlási sávját: a piacokon reggel 8 és 10 között csak 65 év felettiek vásárolhatnak. Esküvőket lehet tartani, ám a polgári szertartáson maximum 10 fő vehet részt,
  • Pécsen otthoni munkavégzésre állították át a hivatali dolgozók mintegy harmadát,
  • Gyöngyösön a piacok teljes területén kötelező maszkot viselni,
  • Salgótarjánban szünetel az ügyfélfogadás, a polgármesteri hivatal dolgozói otthonról dolgoznak,
  • Szombathelyen a legtöbb ügyet előzetes időpont egyeztetés után, vagy online lehet intézni,
  • Győrben teljesen leállították a személyes ügyfélfogadást, csak postai úton, telefonon vagy elektronikusan lehet majd intézni az ügyeket,
  • Szekszárdon a lejáró lakhatási és gyógyszertámogatásokat pedig a veszélyhelyzet után 30 nappal meghosszabbítják.

Több kórházban is két negatív PCR tesztet kérnek attól, aki jelen akar lenni a szülésnél

Több magyar kórház is két, kevesebb, mint mint 72 óra különbséggel készült PCR-tesztet kér azoktól a kísérőktől, akik jelen szeretnének lenni a gyermek születésénél, írja a 444.

A Másállapotot a Szülészetben szülőket képviselő mozgalom szerint viszont a tünetmentes, kontaktszemélynek nem minősülő kísérők letesztelésének követelése nem csak, hogy teljesíthetetlen elvárás a jelenlegi tesztelési kapacitások mellett, de az egyenlő bánásmód elvét is sértheti. Ha ugyanis a családoknak saját zsebből kell finanszírozniuk a teszt árát, ám ezt nem engedhetik meg maguknak, akkor nem élhetnek a szülés alatti kísérő jelenlétének jogával.

A Másállapotot a Szülészetben megkereste Nemzeti Népegészségügyi Központot: Müller Cecília álláspontja szerint azokban az esetekben, amikor az egészségügyi szolgáltató eljárásrenden kívüli okból köt PCR-teszteléshez bizonyos ellátást, „a tesztelés lebonyolítását és a szükséges tesztek költségét az egészségügyi szolgáltatónak kell viselnie”.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila