Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely újabb szigorításokat emleget, több gimnázium is átállt a digitális oktatásra – koronavírus-összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon 3581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel együtt 82 780 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 70 beteg, amellyel 1889 főre emelkedett az áldozatok száma, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg 60 415 fő, közülük 4417 beteget ápolnak kórházban és 313-an vannak lélegeztetőgépen.

Gulyás Gergely szerint újabb szigorítások jöhetnek a héten

A miniszterelnökséget vezető miniszter ennél többet nem árult még el, az Inforádiónak is csak azt nyilatkozta: a héten kétnapos kormányülést tartanak, ekkor fognak dönteni az újabb járványügyi szigorításokról. Gulyás szerint „nyilvánvaló, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendőek”, illetve úgy gondolja, hogy a magyar halálozási átlag jobb az európainál. (Ez viszont csak úgy igaz, ha az első és a második hullám számait együtt nézzük, a második hullámban ugyanis az egyik legrosszabb átlagot produkálja az ország.)

Azt még a miniszter is biztosra veszi, hogy a helyzet jelentősen romlani fog, viszont fontosnak tartja, hogy az iskolák továbbra is nyitva maradjanak. (HVG)

Önhatalmúlag áll át egy óbudai gimnázium a digitális oktatásra

Vasárnap estig sem kapott hivatalos engedélyt a a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium arra, hogy hétfőtől átálljanak a digitális oktatásra, de ennek ellenére nem térnek vissza sem a tanárok, sem a gyerekek az intézménybe, tudta meg a Telex.

Az őszi szünet alatt a tanárok tizedéről derült ki, hogy fertőzöttek – Berczelédi Zsolt igazgató még előző szerdán, az első hat fertőzött tanár pozitív tesztje után vette fel a kapcsolatot az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, mindkét hivatalos szervnél javaslatot tett a digitális munkarendre történő átállásra. Az iskolabezárás a protokoll szerint több hatóság munkáját igénylő folyamat, de az EMMI nem adott engedélyt az átállásra. Azt mindenesetre tudatták az igazgatóval, hogy saját hatáskörben a kérdésről nem dönthet – de mivel az engedély végül nem érkezett meg, hétfőtől mégis digitális formában folytatják tovább az oktatást.

Emellett az iskola saját költségén leteszteli az összes diákot és a dolgozókat is, a gimnázium ehhez saját költségén, valamint szülői támogatásokkal rendelt 650 darab tesztet, amelyek elvégzésében orvosként dolgozó szülők segítenek majd.

Egy nyíregyházi iskolában is áttérnek a tantermen kívüli oktatásra

Miután 13 tanár megbetegedett, keddtől a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumában is digitális munkarendre térnek át, az MTI értesülését az iskola igazgatója is megerősítette. Az intézkedés várhatóan november 13-ig tart majd.

Tizenkét évfolyamon tizennyolc diák fertőzödött meg a vírussal, a 105 pedagógus közül pedig tizenhárom kollégának a koronavírustesztje lett pozitív, illetve egy adminisztratív dolgozó is megfertőződött. A tizenkét évfolyamos, általános iskolai és nyolc-, valamint négyosztályos gimnáziumi képzést kínáló intézményben összesen 1070 diák tanul. (24.hu)

Szlovákiába csak friss negatív koronavírus-teszttel lehet belépni

Az ország határai továbbra is nyitva maradnak, ám hétfőtől csak friss negatív teszttel lehet belépni a területére, a beutazókat szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni. Az országban a járvány eddig 219 halálos áldozatot követelt.

Szlovákiában egyébként a hétvégén országos szintű tesztelést végeztek: összesen 3,625 millió embertől vettek mintát és a letesztelt személyek 1,06 százalékáról, azaz 38 359 emberről derült ki, hogy vírusos. A legrosszabb eredményt Čadcán (3,22 százalék) és Stará Ľubovňán (2,9 százalék), a legkevesebb fertőzöttet a Nagyrőcei és a Rozsnyói járásokban (mindkét régióban kevesebb mint 0,3 százalék) mérték.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás