Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

84 év múlva érhetjük el, hogy a nők és a férfiak egyenlő fizetést kapjanak Európa-szerte

Ez a cikk több mint 3 éves.

Európában a nemek fizetése közötti különbség nyolc évenként egy százalékkal javul, így ezt a sebességet tartva a nők átlagosan 84 év múlva érhetik el, hogy ugyanazért a tevékenységért ugyanazt a javadalmazást kapják, mint a férfiak – írja a Népszava az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC) friss elemzése nyomán.

Az ETUC ezért nyomatékosan felszólítja az Európai Uniót, hogy mielőbb fogadjon el törvényt az egyenlő munkáért egyenlő bért elv megvalósításának előmozdítására.

A Népszava szerint Esther Lynch, a szövetség főtitkár-helyettese levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben kifogásolja, hogy az uniós javaslattévő testület bizonytalan időre elhalasztotta a fizetések átláthatóságát előíró irányelvre vonatkozó előterjesztését.

Ugyanis ez a jogszabály biztosítaná, hogy a munkavállalók láthassák, hogy a munkahelyükön ki mennyit keres vagy kiknek különbözik a bére, ez pedig elősegítené az egyenlő díjazás érvényesülését.

A szakszervezeti vezető a levélben arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány idején ez még sürgetőbb probléma, hiszen a frontvonalban dolgozó ápolók, egészségügyi dolgozók és takarítók nagy része nő, akiknek a szakmáját a társadalom eleve alacsonyabbra értékeli, mint a döntően férfiak által végzett tevékenységeket.

Némiképp reménykeltő lehet azonban, hogy a jelenlegi felmérések szerint Magyarországon már 2031-re várható a bérdiszkrimináció megszüntetése, amivel az uniós tagállamok élvonalába tartozunk, együtt Belgiummal, Luxemburggal és Romániával, bár utóbbinál az érdekvédők szerint ez nagyon alacsony bérszínvonalon történhet meg.

Míg itthon 2010-ben a férfiak ugyanazért a munkáért 17,6 százalékkal kerestek többet, mint a nők, addig 2018-ra az eltérés 11,2 százalékra csökkent az ETUC szerint.

Csehország és Németország viszont azok között az országok között végzett, akik az átlagnál is rosszabb eredményeket produkáltak, ezekben az országokban a várt 2104 helyett csak 2121-re zárkózhatnak fel a nők bérei, ha nem gyorsítják fel a növekedést.

A Zyntern pályakezdőket célzó álláskereső portál nyáron végzett kutatást a nemek közötti bérkülönbségek témájában. Ők némiképp aggasztóbb eredményre jutottak Magyarországon, ugyanis az ő adataik szerint  – valamennyi szakterület és lokáció válaszait figyelembe véve – 18,5 százalékkal keresnek kevesebbet a karrierjük elején járó nők. Az ő átlagos nettó bérigényük 223 000 forint, míg a férfiaké nettó 273 000 forint.

(Népszava)

Címlapkép: Tirachard Kumtanom fotója a Pexels oldaláról