Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

SZFE: az ÁSZ csúsztat, hogy utólag is visszaigazolja a modellváltás szükségszerűségét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásával kapcsolatos, a törvényi előírások érvényesítését biztosító átadás-átvétel előkészítésére és megvalósítására, a közpénzekkel és közvagyonnal való átlátható elszámolás megteremtése érdekében. Az SZFE gazdálkodását mintegy 10 éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik – olvasható az Állami Számvevőszék keddi „figyelemfelhívó” közleményében.

A feltárt szabálytalanságok kijavítása érdekében az ÁSZ 11 pontos javaslatot tett az SZFE rektorának, amelyek alapján az egyetem vezetése 38 feladatból álló intézkedési tervet állított össze. Ennek végrehajtását az ÁSZ egy 2018 februárjában lezárt utóellenőrzés keretében értékelte, amely során megállapította, hogy az egyetem vezetése az intézkedési tervében vállalt 38 feladatból mindössze 4-et hajtott végre határidőben, így az ÁSZ szerint az SZFE-n kialakított irányítási rendszer továbbra sem támogatta a szabályos, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.

A számvevőszék emellett Novák Eszter, az SZFE lemondott rektorhelyettesének  kijelentésére is reagált, miszerint a fenntartói jogok átadás-átvételének fenntartói szinten kell megtörténnie, az egyetem és a kuratórium viszonylatában nincs átadás-átvétel, az egyetem jogfolytonosan működik.

Az ÁSZ ezzel kapcsolatban felhívta az SZFE lemondott vezetésének figyelmét „a törvényi előírások érvényre juttatását biztosító átadás előkészítésére, a közpénzekkel és közvagyonnal való átlátható elszámolás megteremtése érdekében”.

Ez azonban már megtörtént – derül ki az SZFE távozó vezetőinek mai közleményéből, melyben élesen bírálják az ÁSZ megjegyzéseit. Az SZFE menedzsmentje – az erőltetett tempó ellenére – ugyanis szeptember elsejéig elvégezte az államiból magánegyetemmé alakulással járó számára előírt feladatokat, így az egyetemi vagyon átadás-átvételének előkészítését is az állami és a belőle létrejövő magánegyetem között.

Az SZFE szerint a folyamat lezárását jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő blokkolja.

„Az egyetem által már júliusban elkért szerződéstervezetet csak augusztus végén küldték el, abban a jogszabályi előírásokon jóval túlmenő feltételeket támasztottak, az egyetem jogszerűen támasztott kifogásaira augusztus 24. óta nem válaszoltak. Az átadás-átvételi folyamata tehát emiatt áll. Úgyhogy talán őket kellene az ÁSZ-nak figyelemfelhívni”

– írják. Emellett az ÁSZ kijelentéseinek megalapozottságát vonja kétségbe az is, hogy az átadás-átvételért nem az egyetem lemondási idejüket töltő vezetői felelősek, hanem a működés folytonosságát biztosító kancellár.

Az SZFE ellen folyó kampány keretében megismételt csúsztatások és sejtetések mögül nem sejlik fel, hogy az ÁSZ vizsgálatai során egyetlen tényszerű megállapítást nem közölt az egyetemmel, amely akár egy szabálysértési eljárást megalapozott volna, hanem szinte kizárólag olyan életidegen szabályzatokat, dokumentációkat és folyamatleírásokat hiányolt, amelyek csak az állami intézmények esetén készítendők el kötelezően. A magánegyetemmé válás pont ezek alól ad felmentést (és ha van előnye a magánegyetemmé válásnak, ez biztosan az)

– olvasható a közleményben.

„Ha bármi igaz volna abból, amit az ÁSZ sejtetései sugallanak, nem szívesen lennénk az EMMI és az ITM illetékesei (volt fenntartó minisztériumok) helyében. Hiszen jogos a kérdés: hogy hagyhatták ezt az egészet az elmúlt 10 évben ők, akik a törvényes működésért felelnek, ha az ÁSZ már réges-rég rávilágított a súlyos működési hiányosságokra”

– írják, zárásul hozzátéve: ha pedig semmi nem igaz abból, amit az ÁSZ jelentési lebegtetnek, a figyelemfelhívás valódi célja nem más, mint utólag is visszaigazolni a modellváltás szükségszerűségét, amelyet ugyan tényszerűen alátámasztani sosem tudtak, de a kormányzati megrendelés teljesítésével ezúton is elszámolnak.

Címlapkép: Mérce