Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

49 fuldoklót mentett ki, vészjelzést adott le az olasz partiőrségnek a Banksy által finanszírozott mentőhajó

Ez a cikk több mint 3 éves.

49 kimentett fuldoklóval a fedélzetén adott le vészjelzést az olasz partiőrségnek a Banksy brit graffitiművész által finanszírozott nemzetközi mentőhajó, amely az anarcha-feminizmus francia alapítójáról a Louise Michel nevet kapta. Banksy hajója tizenegy napja került vízre a legnagyobb titokban, feladata a vízbe borult, menedékkérő csónakok utasainak mentése és biztos partra szállítása.

A spanyol Burriana kikötőjéből kifutó hajó most a líbiai partoknál mentette ki az embereket, és a nemzetközi hajózás szabályainak megfelelően a legközelebbi biztonságos kikötőben, Olaszországban kívánja őket partra tenni, a túlterheltség miatt pedig az olasz partiőrség több tucat embert már át is vett tőlük, őket Lampedusára szállították.

A Lousie Michel közlése szerint több nagy médiaportál jelentéseivel ellentétben a mostani vészjelzés nem jelenti azt, hogy a hajójuk bármilyen súlyos veszélyben van, mindenki biztonságban van a fedélzeten, viszont több embert nem tudnak felvenni, akik még a nyílt tengeren vannak, és fenyegeti csónakjaikat felborulás, ezt jelezték a hatóságoknak.

Mivel a hajó, egy átalakított francia tengerészeti eszköz, a Seabird nevű kétéltű repülő jelzéseire már kedden kimentett további 89 embert, most a hivatalosan 120 főre hitelesített jármű 130 emberrel a fedélzetén tart az európai partok felé.

A rajta dolgozó európai menedékkérő-segítő aktivisták szerint minden kimentett a legsúlyosabb mentális traumán ment keresztül, azonnal profi segítségre van szükségük, ezért egyáltalán szó sem lehet róla, hogy visszavigyék őket Líbiába.

Az embereket hivatalosan a máltai kutatási, és mentési zónában vették a fedélzetre, de a aktivisták elmondása szerint eddig sem a máltai, sem pedig az olasz hatóságok nem reagáltak érdemben vészjelzéseikre, ezért a hajó sorsa a tengeren egyelőre kétséges.

A brit születésű Banksyről ma sem tudni pontosan, hogy művészneve pontosan kit takar, az azonban bizonyos, hogy világszerte ismert köztéri festményeivel – amelyeket a legnagyobb titokban készít el – eddig milliókat keresett. Instagramján ma rövid videót is posztolt legújabb akciójáról, amihez azt fűzte hozzá:

„Mint a művészvilág legtöbb nagykutyája, én is vettem egy jachtot hogy a Földközi-tengeren furikázzak vele.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

. . mvlouisemichel.org

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés,


A hajót saját festményével is ellátta, ami lila háttérben egy mentőövért nyúló kislányt ábrázol.

Bejelentését úgy zárta: „Minden fekete élet számít!”

A Földközi-tengeren több önkéntes mentőhajó is működik, az aktivisták közlése szerint pedig a Louise Michel máris óriási, és nagyon is szükséges segítséget nyújt a Sea-Watch 4 hajónak ahhoz, hogy menekülteket mentsen ki a biztos hullámsírból. Rövid videójában Banksy is hangsúlyozta, mivel a hajót a francia kereskedelmi tengerészettől vette, ezért uniós hívójele van, ami segít, mivel az EU-s hatóságok Európán kívüli hívójelekre sokszor nem mennek ki még vészjelzésre sem.

Az utóbbi hónapokban újfent megnövekedett azoknak a főleg afrikai menedékkérőknek a száma, akik Líbiából az embercsempészek kis csónakjain az olasz partoknak megindulva életmentésre szorulnak, majd Szicília, vagy Lampedusa egyik zsúfolt menedékkérő-táborába kerülnek be.

Az olaszországi Szicília szélsőjobboldali elnöke, Nello Musumeci a megnövekedett számukra hivatkozva nemrég bejelentette, saját hatáskörben, az olasz központi kormány szándékai ellenére is feloszlatja Szicília menekülttáborait, igaz, látványos rendeletének határideje lejárta után sem került minderre sor. Musumeci, aki Salvini támogatója akciója során a koronavírus-járvány miatti „megnövekedett veszélyre” hivatkozott.

Banksy hajójának tevékenységét az mvlouisemichel.org oldalon lehet folyamatosan követni, segítséget nekik itt lehet felajánlani.

(The Guardian, Il Messaggero)