Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Párbeszéd: kamu e-mail-címmel és többszörösen is ki lehet tölteni a nemzeti konzultációt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Akárhányszor, akármilyen nem létező e-mail címmel is ki lehet tölteni online a nemzeti konzultációs kérdőívet – számol be a párt Facebook-oldalára feltöltött videójában a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármester, Barabás Richárd.

Az ellenzéki politikus demonstrálja is állítását és több alkalommal, látványosan kamu e-mail-címek – például a [email protected] – megadásával is sikeresen be tudja nyújtani az online kérdőívet. Barabás elmondja, mindez azért lehetséges, mert senki nem ellenőrzi a kitöltések validitását, és az e-mail címek valóságát sem.

„Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy ha bárki, akárhányszor ki tudja tölteni a nemzeti konzultációt, akkor mennyire nemzeti és mennyire konzultáció?” – teszi fel a kérdést.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ épp egy hete jelentette be, hogy mindaddig összesen 1.367.322 ember töltötte ki a nemzeti konzultációt, arról azonban nem beszélt, ezek közül hány kitöltés történt az interneten keresztül. A kérdőív egyébként a koronavírus elleni védekezés keretében meghozott egyes intézkedések támogatottságával kapcsolatban tesz fel kérdéseket, de szerepel benne a „második Soros-terv” elutasítását szorgalmazó kérdés is.

Ez már csak azért is ironikus, mert ez a kérdés valójában az EU által felvenni tervezett, a járvány hatásainak enyhítésére fordítandó közös hitel ellen foglal állást, miközben Orbán Viktor már belement ebbe a néhány hete tartott maratoni uniós csúcstalálkozón. Kíváncsian várhatjuk tehát, hogy vajon a válaszadók is támogatni fogják-e majd ezt…

2016 óta ez a negyedik – erősen manipulatív, irányított kérdésekkel telerakott, a kormányzati propagandát alátámasztani hivatott – nemzeti konzultáció. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda július közepi közlése szerint a kormány erre a négy konzultációra összesen bruttó 7,5 milliárd forintot meghaladó közpénzt költött.

Nem Barabás az egyedüli, aki megkérdőjelezi a konzultáció validitását. Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő több másik politikai szereplő támogatásával gyűjti a nemzeti konzultációs íveket, arra buzdítva az állampolgárokat, hogy az íveik átadásával tiltakozzanak a kamu konzultáció ellen.

A kormánypárti politikusok többször is kritizálták ezt, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egyenesen azt mondta, nemzeti konzultációs ívek illetéktelenek általi „eltulajdonítása” bűncselekmény – azt persze nem tette hozzá, hogy Hadházyék nem eltulajdonítják az íveket, azokat a címzettek önkéntesen adják át.

A kormányzati konzultáció augusztus 15-ig tart.

 

Címlapkép: Kormany.hu