Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megbecsülték a magyarországi fertőzések tényleges számát – koronavírus-összefoglaló pénteken

Ez a cikk több mint 3 éves.

Péntekre 37 fővel gyarapodva 3678 főre nőtt a járvány kezdete óta igazoltan fertőzött személyek száma. Eddig elhunyt 476 beteg, az elmúlt 24 órában 3 halálos áldozatot követelt a járvány. Az aktív fertőzöttek száma 1615, eddig összesen 1587 fertőzött gyógyult meg Magyarországon. Kórházban kezelnek 483 beteget, 23-an vannak lélegeztetőgépen.

Karácsony: a Pesti úti tragédiát a rossz protokoll okozta

A járványt idehaza végigkísérő adok kapok a Pesti úti idősek otthona kapcsán pénteken sem hagyott alább. Karácsony Gergely főpolgármester egy, a 444-nek adott, pénteken megjelent nagyinterjúban egyebek mellett arról beszélt, a Pesti úti idősek otthonában történt fertőzések és halálesetek felelőssége többrétű. Szerinte rendszerszintű a probléma a mélyen alulfinanszírozott idősellátásban, egészségügyben, ám a  főpolgármester szerint a Pesti úti tragédiát egyértelműen a rossz járványügyi protokoll okozta, amit a kormány tett kötelezővé a védekezés első napjaiban.

Budapest Főváros Kormányhivatala a Pesti úti és a Kamaraerdei úti idősotthonban az elmúlt napokban folytatott célzott helyszíni ellenőrzések és a bekért dokumentumok alapján. A hivatal pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Pesti úti intézményben az orvosi ellátás hiányosságai mellett a gondozottak ápolása és gondozása sem megfelelő: az otthon engedélyezett és valós létszámához mérten is kevés az ápolók-gondozók száma, az elvárt 109-126 helyett csak 60 dolgozik.

A HVG-nek küldött válaszuk szerint a Fővárosi Önkormányzat illetékes főosztálya vizsgálja a Kormányhivatal észrevételeit, azonban a hivatal elfogulatlanságát ismét csak megkérdőjelezi, hogy előbb küldték el vizsgálati anyagukat a sajtónak, mint az intézmények fenntartójának. Mint ismert, a Fővárosi Önkormányzat korábban már indítványozta a Fővárosi Kormányhivatal kizárását a vizsgálatokból elfogultság miatt.

7000 is lehet a tényleges fertőzöttek száma

Májusban országos reprezentatív koronavírus-tesztelés indult a négy hazai orvosi egyetem közreműködésével, hogy megállapítsák az ország átfertőzöttsségét.

A felmérés aktuális állását Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki online konferenciáján. A rektor tájékoztatása szerint a szűrésre kiválasztott 17 787 emberből 10 602 ember vett részt a vizsgálatokon. A részeredmények kapcsán prezentációjában kiemelte, hogy az aktív fertőzöttség tekintetében a 8276 PCR vizsgálatból 2 eset volt pozitív. Mindezek alapján a (14 év feletti) 8 284 165 lakos között 243 és 7230 közötti fertőző eset lehet. Az átfertőzöttségre vonatkozóan 1524 antitest vizsgálatot végeztek, ezen mintákból 9 volt pozitív (0,6%), vagyis a hazai lakosság átfertőzöttsége 95%-os biztonsággal a 2,7 ezrelék és az 1,1 százalék közé esne, azaz a 22 939 és a 92 620 között sávba.

Korábban Merkely Béla az adatokat értékelve kifejtette, hogy a fertőzésen átesettek száma Magyarországon nagyon kevés, ugyanakkor ez nem jelent jelentősen kisebb védettséget a járvány esetleges második hullámában.

A Suzuki a második műszakot tervezi

A Magyar Suzuki Zrt. felkészül arra, hogy az európai autópiac az év végéig felocsúdik a koronavírus-járvány okozta sokkból, ezért őrzi kapacitásait, és mintegy 400 fő toborzásával megkezdte a dolgozói létszám helyreállítását, hogy június 29-én újraindíthassa a második műszakot is a termelésben – mondták el a cég vezetői pénteken, online sajtóbeszélgetésen. A gyár március 23-án állította le termelését a járványhelyzet miatt, hat hétig állt a munka az esztergomi termelőhelyen, ahol január óta kizárólag hibrid járműveket gyártanak.

Még mindig a BCG-oltásokkal korrelál leginkább a járvány súlyossága

A G7 megvizsgálta az eddigi külföldi hírek alapján azokat a feltételezéseket, amelyek a járvány súlyossága és különböző demográfiai, geopolitikai vagy egyéb tényezők korrelációjáról szólnak. Az olyan változók között, mint a medián életkor, a népsűrűség, távolságtartás idegenektől, napi min. 10 emberrel érintkezők százalékos aránya vagy a nmezetközi turizmus mértéke között még mindig a a tuberkulózistól védő BCG-oltás kötelező/nem közelező jellege mutatja a legerősebb együttjárást. A pontos okok egyelőre ismeretlenek, és egyelőre nem lehet ezzel magyarázni a Kelet-közép-európai régió viszonylag alacsony átfertőzöttségét, mindenesetre idehaza az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezetésével hamarosan vizsgálat indul a BCG-vakcina koronavírus elleni hatékonyságának megállapítására. Európai és észak-amerikai országokban vizsgálva – hogy hány évig írták elő a vakcina beadását, ha egyáltalán volt olyan időszak, amikor kötelező volt – elmondható, hogy ahol hosszabb ideig kellett adni az egyébként a BCG-injekciókat, ott a halálozási ráta alacsonyabban alakul.

Franciországban válsztást tűztek ki, rengeteg romániai munkahely szűnt meg

A görög kormány meghosszabbítja a járványügyi intézkedések hatályát a ez égei-tengeri menkülttáborokban június 7-ig. A speciális szabályok két hónapja vannak érvényben. A szigeteken fennálló ó zsfoltságról és viszonyokról és a járvány által jelentett kockázatról itt írtunk részletesebben.

Franciországban kitűzték a helyhatóság választások második fordulójának időpontját:  eszerint június 28-án járulnak az urnákhoz a választók. A 35 ezer francia településből 5 ezer érintett, a többiben ugyanis már a március 15-i első fordulóban megszerezte az egyik jelölt a kellő többséget. A második fordulót eredetileg március 22-én tartották volna, de a kijárási korlátozások március 17-i bevezetését követően a kormány elhalasztotta. Franciaország a járvány egyik fő európai gócpontja, több mint 28 ezren vesztették életüket, még jelenleg is csaknem 2 ezren vannak lélegeztetőgépen, de a súlyos betegek száma az április 9-i tetőzés óta napról napra csökken.

Oroszországban pénteken haltak bele a legtöbben egy nap alatt a koronavírusba: szám szerint 150-en hunytak el 24 óra leforgása alatt, ezzel már 3249 oroszországi lakos esett áldozatul a járványnak. 

Két hónap alatt több mint 403 ezer munkahely szűnt meg Romániában a munkaügyi minisztérium által pénteken közölt statisztika szerint. A felfüggesztett és megszüntetett munkaszerződésekre vonatkozó, naponta közölt kimutatás szerint a koronavírus-járvány kezdete óta pénteken haladta meg a 400 ezret a megszüntetett munkaszerződések száma. A kiskereskedelemben és a feldolgozóiparban 71-71 ezer munkaviszony szűnt meg, az építőiparban csaknem 60 ezerrel csökkent a munkaszerződések száma.

Címlapkép: MTI/Nemes János