Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapest kiszabadult, lezárult az országos szűrés – koronavírus összefoglaló hétfőn

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint a világban 4 716 931-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 315 244, a gyógyultaké pedig 1 734 631.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint Magyarországon meghalt 11 idős, krónikus beteg, és 26-tal, 3535-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Az elhunytak száma így hétfőre 462-re emelkedett, 1400-an gyógyultan távoztak a kórházból, az aktív fertőzöttek száma pedig 1673. Harmaduk (568) kórházi ellátásra szorul, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen.

A kormány információs oldala szerint továbbra is Budapesten (1681 ember) és Pest megyében (476) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (359), Zala (224), Komárom-Esztergom (198) és Csongrád megye (114). Békés megyében (11) van a legkevesebb fertőzött Magyarországon.

Budapest is szabad

A vidéki lazítás után a mai napon Budapesten is feloldották a kijárási korlátozást, így kinyithattak a játszóterek, illetve a vendéglátó egységek is – persze csakis a szigorú szabályok betartása mellett, hiszen – ahogy arra Müller Cecília tisztifőorvos figyelmeztetett – a vírus még mindig itt van.

Míg a kiszabadulás szellemében az MTI önfeledten hintázó gyerekekről, asztalokat fertőtlenítő vendéglátósokról és az Erzsébet téren üldögélő fiatalokról tett közzé képeket, Orbán Viktor Facebook-oldalán „Hé Budapest!” elnevezéssel jelent meg egy album, melyben szerepel többek közt egy fénykép a 14 napos hatósági karanténjának (az Index számítása szerint) 13. napját töltő Dzsudzsák Balázsról is, egy budai kávézó teraszán.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon. A miniszter Facebook-oldalán arról írt: a világjárvány közepén, a védekezés legnehezebb napjaiban a hazai ellenzéki pártok képviselői „karöltve a nyugat-európai politikai vezetőkkel, a liberális fősodratú médiával és a jól ismert szatellit civilszervezeteikkel, mással sem voltak elfoglalva, mint hogy egy soha nem látott intenzitású, koordinált politikai támadást intézzenek hazánk ellen”.

Szerinte ennek részeként a legképtelenebb vádak, lejárató információk és álhírek terjesztésétől sem riadtak vissza, miközben a magyar kormány, élve a demokratikus felhatalmazásával, közösen a magyar emberekkel azon dolgozott, hogy minimalizálja a vírus okozta egészségügyi és gazdasági hatásokat.

Lezárult az országos szűrés

Mintegy 10 600-an vettek részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, amelynek eredménye így reprezentatív lett – közölte a Semmelweis Egyetem.

A részvételi adatok első összesítése alapján elegendő számú állampolgár ment el az országos szűrővizsgálatra, így megfelelő pontosságú becslés adható a fertőzöttek és átfertőzöttek számára vonatkozóan: országosan a meghívottak 67,3 százaléka vett részt a vizsgálatban. Jelenleg 243 és 7230 közötti aktív fertőzött lehet Magyarországon, a fertőzésen már átesettek (vagyis az átfertőzöttek) 22 ezer 92 ezer között lehet.

Ez azt jelenti, hogy az előzetes adatok alapján alacsony az átfertőzöttség Magyarországon, vagyis nem lehet nyájimmunitásról beszélni.

Az adatok feldolgozása még tart, a fertőzöttek végső száma és az átfertőzöttek adatai május végére várhatók. A jövőben várhatóan legalább két alkalommal megismétlik majd a szűréseket, a következő szeptemberben lehet.

Csökken a fertőzöttség, lazulnak a szabályok

A koronavírus által kiemelkedően sújtott Olaszországból végre jó hírek érkeznek: több mint két hónapja nem volt olyan alacsony a halottak száma egy nap alatt, mint a mai napon. Az olaszok számára azért volt különleges a mai nap, mert több mint két hónap után ma hagyhatták el először lakóhelyüket engedély nélkül. Az MTI tudósítása szerint a városok utcái óráról órára megteltek emberekkel, a római metrómegállókban kilométeres sorok álltak, mivel egyszerre csak meghatározott számú utast engednek belépni. A szájmaszk viselete kötelező, de a felszólítások ellenére nem mindenki hordja. A korábbi gócpontnak számító Bergamo polgármestere felelősségteljes magatartásra szólította fel a lakosokat, miután elözönlötték a sétálóutcákat egymás közötti távolságtartás nélkül.

Spanyolországban is tovább csökkent a halálos áldozatok száma, itt 59-en hunytak el a koronavírus-járvány következtében az elmúlt 24 órában, ezzel a halálozás már második napja maradt száz alatt. Itt is tovább lazítottak a járványügyi korlátozásokon, az ország területének 70 százalékán lépett érvénybe az enyhítés úgynevezett egyes fázisa, amelyben például a családtagok két hónap után először újra meglátogathatják egymást otthonukban. Emellett létszámkorlátozással ugyan, de kinyithatnak az éttermek teraszai, a kulturális és vallási intézmények is. Az óvintézkedéseket fokozatosan várhatóan június végéig oldják fel országosan.

Május 26-tól újra szabaddá teszi államhatárainak átlépését Csehország, az ellenőrzések ezután már csak szúrópróbaszerűek lesznek, jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter. Ettől még a Csehországba való belépéshez továbbra is negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezni, de ezt is csak szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni.

Miután pénteken kiderült, hogy Szlovénia az első EU-s ország, ahol hivatalosan vége van a járványnak, Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: a jövőben nem tartanak több sajtótájékoztatót, mert nincs rá szükség, járványügyi helyzet ugyanis kiváló.

Ennek örömére pénteken több határátkelőt is megnyitottak az EU állampolgárai számára, méghozzá úgy, hogy nem kellett betartaniuk az addigi előírást, a belépés utáni hétnapos karantént. A mai napon viszont újra szigorítottak: csak azon schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt, amelyekkel kétoldalú technikai megállapodást kötött Ljubljana vagy EU-szinten általános megállapodás született róla.

Ezzel kapcsolatban tárgyalt ma Szijjártó Péter külügyminiszter egyeztetett is a szlovén gazdasági miniszterrel, tekintve, hogy Szlovénia nagy értékű kereskedelmi forgalmat bonyolít Magyarországgal. Szijjártó jelezte: megkezdték a munkát a határátlépést korlátozó intézkedések fokozatos kivezetéséről, amelynek céldátumaként június elsejét jelölték ki.

Szlovéniában hétfőtől szigorú óvintézkedések mellett kinyithattak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá egyes középfokú szakiskolák, az autósiskolák, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai, valamint a kollégiumok.

Ausztriában szintén tovább lazulnak a korlátozások: az általános iskolások, a középiskolák alsóbb osztályaiban tanulók, valamint a speciális iskolák diákjai is intézményi keretek között folytatják a tanulást a mai naptól. Az érettségi előtt állók, valamint a szakiskolák végzősei már május 4-én visszaülhettek az iskolapadokba. Magyarországon egyelőre úgy tűnik, marad az online oktatás.