Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hétvégén újra élvezhetik a Margitszigetet a budapestiek – koronavírus összefoglaló csütörtökön

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csökkenő fertőzésszám után a budapestiek is élvezhetik a korlátozások enyhítését a hétvégén, újranyit például a Margitsziget. Csütörtök esti koronavírus összefoglalónkban a nap fontos történéseiről írunk járvány-fronton, Magyarországi és külföldi híreket egyaránt szemlézve.

A hivatalos kormányzati honlap szerint Budapesten és Pest megyében 1240 aktív fertőzöttet tartanak számon, 417-en gyógyultak meg és 301-en hunytak el. Vidéken jelenleg 726 aktív fertőzöttről tudnak, 384 gyógyultról és 82 ember hunyt el a betegség következtében.

Hatósági házi karanténban összesen 10956-an tartózkodnak és 94036 mintát vettek eddig le.

A hétvégén újranyit pár budapesti zöldterület

A mostani hétvégére nem zárják be a Margitszigetet, valamint nyitva lesz a Hajógyári-sziget és a Városliget is, a Normafánál viszont maradnak a korlátozások. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen feltételekkel lesznek látogathatóak a helyszínek, vélhetően a minimum másfél méteres távolság tartása és az arc eltakarása kötelező lesz.

Negyvenhat kórházi dolgozót betegített meg a vírus Tatabányán

A Szent Borbála Kórházban még a teszteredményekre várnak, ám a 24.hu beszámolója szerint eddig az intézmény kilencvenhét munkatársa esett ágynak, közülük negyvenhatan igazolt fertőzöttek, egyikük szorul csak kórházi kezelésre.

A kórházban április 30 óta naponta körülbelül 300 főt szűrnek, az intenzív osztály, a sebészetek és a műtő után. A vizsgálatokat hétnaponta ismétlik, a minatvétel során a tesztelő kollégák mindig megfelelő védőfelszerelést viselnek.

A következő egy évben valószínűleg nem lesz hatékony vakcina

Jakab Zsuzsa, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) munkatársa azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy úgy számolnak: a következő egy évben nem lesz hatékony vakcina a vírus ellen, de amint engedélyezik, igyekeznek majd tömegesen hozzáférhetővé tenni. A WHO azt szeretné, ha 2021 lenne az utolsó év, amikor az emberiség még kénytelen együttélni a vírussal: bár nincsen rá garancia, hogy aki egyszer átesett a betegségen, az többé nem kapja el, nagyon fontos felmérni, hogy az egyes országokban milyen mértékben alakult ki az immunitás.

Több fertőzött is lehet a gödi Samsung gyár vendégmunkásai között

A dél-koreai vendégmunkások jelenleg a budapesti Intercontinental hotelban laknak, ahol szobakaranténban tartózkodnak. A dolgozók ellenőrzéseken és tesztelésen estek át még Dél-Koreában, ráadásul utazásukig el is különítették őket.

A vendégmunkások a hivatalos tájékoztatás szerint munkavégzésük ideje alatt csak szállásukon, illetve munkahelyükön tartózkodhattak, a kettő között pedig a vállalat szállította őket és folyamatos egészségügyi vizsgálatnak vannak alávetve. A HVG szerkesztőségének a szálloda egy munkatársa jelezte, hogy legalább négy munkásnál beigazolódott a fertőzés gyanúja: a betegek viszont folyamatosan szobájukban tartózkodnak, az ételt az ajtójuk elé rakják. Az Intercontinental marketingvezetője megerősítette a HVG-nek a hírt, illetve azt, hogy a hotel dolgozói mindent megtesznek azért, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább.

Oroszország lehet a vírus új epicentruma

Miközben a legtöbb európai országban már a korlátozások lazításán dolgozik a kormány, Oroszországban mostanában kezd igazán berobbanni a koronavírus: a Guardian cikke szerint az ország fertőzéseinek több, mint felét a fővárosban, Moszkvában regisztrálták, egész pontosan 177.160 esetet. A város polgármestere, Szergej Szobjanyin szerint a valós szám inkább 300.000-hez közelíthet. Szobjanyin szerint a magas számról mindössze a fokozott tesztelés tehet; a relatíve alacsony (1625 fő) halálozási arány a lap szerint viszont annak köszönhető, hogy halálozási okként nem mindig a koronavírust tüntetik fel.

Kína: az eredeti epicentrumba, Vuhanba kezd visszatérni az élet

A Bloomberg riportja szerint egészen disztopikus módon, de normalizálódnak a mindennapok Vuhan városában. A lakók szigorú járványügyi intézkedéskedéseket kell, hogy betartsanak, a külfvárosban működő Lenovo elektronikai gyárban például naponta négyszer mérik a dolgozók testhőmérsékletét – és akinél a hőmérő 37,3 foknál kicsivel is többet mutat, annak lakására egy „anti-vírus csoportot” küldenek, hogy átvizsgálják a helyszínt. A riport beszámolója alapján a plázák és éttermek, illetve a tömegközlekedés már zavartalanul működhet, ám az emberek még mindig a szociális távolságtartás szabályait alkalmazzák, és a vendéglátóhelyiségekből például inkább házhoz rendelnek.

Csehországban jutalmat kapnak a mentősök és a szociális dolgozók

Az Andrej Babis vezette kormány összesen mintegy 1,12 milliárd koronát (amely 15,12 milliárd forintnak felel meg) hagyott jóvá egyszeri jutalmak kifizetésére. A mentősök havi 40 ezer koronát (körülbelül 540 ezer forintot), a szociális munkások beosztásuktól és munkájuktól függően havi 10 és 40 ezer korona közötti összeget (135 ezer és 540 ezer forint) kapnak pluszban, amely visszamenőleg március elsejétől május elsejéig jár. A  cseh egészségbiztosítók már márciusban közölték: a kórházaknak a járvány idejére is kifizetik a korábbi megállapodások szerinti havi összegeket annak ellenére, hogy azok a járvány miatt számos kezelést, műtétet és más orvosi beavatkozást nem tudtak elvégezni. (MTI)

Franciaország legalább június 15-ig zárva tartja határait

Christophe Castaner belügyminiszter a mai napon, egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy úgy döntöttek, meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévő belépési korlátozásokat és  az ország határait újabb utasításig zárva tartják. A belügyminiszter kiemelte, hogy a járványnak az Európában megfigyelhető lefékeződése és amiatt, hogy az uniós tagállamok párhuzamosan vezettek be biztonsági intézkedéseket, Franciaország nem ír elő kötelező karantént a más európai országokból érkezőknek.

A miniszterelnök, Christophe Castaner belügyminiszter ugyanezen az eseményen viszont arról beszélt: hétfőtől az országban lassanként megkezdik az általános karantén fokozatos feloldását.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás