Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megnyitják a budapesti Városházát a hajléktalanoknak a vírus miatt – koronavírus összefoglaló hétfőn

Ez a cikk több mint 3 éves.

 

  • Karácsony Gergely a budapesti Városháza Gerlóczy utcai épületébe fogadja be a város hajléktalanjait, így biztosítva nekik a „tömeges karantént”
  • Az Amazon globális óriás egyik fő vezetője ma távozott pozíciójáról, mivel szerinte irgalmatlan módon még védőfelszerelést sem kapnak Jeff Bezos munkásai a járvány idején
  • Teljes gőz, újból sok utas a BKV-n az érettségi vizsgák mai indulása után
  • Parragh László szerint kétszámjegyű is lehet a GDP-esés Magyarországon

Eljött a nap, mától az ország Pest megyén kívül eső része szépen és lassan megnyithat, a mai naptól a kávézók, üzletek is korlátozás nélkül folytathatták munkájukat. Eközben a fertőzöttek hivatalos száma is csökkent, és a magyar nyelv- és irodalom írásbeli vizsgákkal az előre megígért módon, a járvány közepén is elindultak az érettségik.

Solymár, 2020. május 4.
Koronavírus-teszthez vesz mintát egy szakember a Semmelweis Egyetem mobil szûrõállomásán a solymári Auchan bevásárlóközpont parkolójában 2020. május 4-én. A koronavírussal kapcsolatos szûrõprogramban négy egyetem – a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem – vesz részt. A programba a feltételezett fertõzötti arányból kiindulva 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerûen kiválasztva, õk életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.
MTI/Kovács Tamás

Az aktuális fertőzöttek, gyógyultak és elhunytak statisztikájában ma a magyar kormány információs honlapja egyedülálló világszámmal rukkolt elő, így immár nem az összes, március 4. óta igazolt fertőzést, csupán az aktuálisan aktív fertőzéseket közlik, ráadásul „Budapest-vidék” bontásban. Előbbi szám ugyan kiszámítható most is, talán egy kockás papíron, az új fejlemények miatt azonban mostantól tanácsosabb az Átlátszó Koronamonitor számait követni.

Ezek szerint a mai dátumig Magyarországon összesen 3035 fertőzöttet regisztráltak, jelenleg aktívan 2054 esetet tartanak számon, eddig 650-en gyógyultak fel, és 351, azaz a hivatalosan ismert esetek 11.5%-a hunyt el a betegség következtében. Hatósági házi karanténba a járvány kezdete óta 10.459-en kerültek, és 83.958 az akkreditált laboratóriumokban elvégzett tesztek száma.

A mai, 11 elhunytról szóló adat azonban még mindig elég sok. És noha a hivatalos kormányzati politikában május 3 szerepelt, mint a járvány tetőzésének időpontja, az Atlo Team SEIR-matematikai modellje alapján ezt most május közepére jelzik előre.

A járvány kezelése mellett a legtöbb figyelem persze továbbra is arra irányul, hajlandó-e végre a magyar kormány és kormányzati szereplők érdemben kezelni a globális lezárások okozta gazdasági válság következményeit? Abból az interjúból, amelyet ma Parragh László, a Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke adott a Népszavának, nem így tűnik. Parragh ugyanis azt mondta, egyrészről kétszámjegyű GDP-csökkenést vár az év végére, másrészről pedig kijelentette, szerinte azért nem jó ötlet 3 hónapnál tovább munanélküli segélyt adni embereknek, mert az „nem ösztönzi” a mihamarabbi munkakeresést.

Budapest, 2020. május 4.
Jegyellenõrök arcmaszkban a Keleti pályaudvaron 2020. május 4-én. A kormány intézkedésit követve a védekezés második szakaszában május 4-tõl kötelezõ a szájmaszk viselése a tömegközlekedésben résztvevõknek.
MTI/Mónus Márton

Egészen máshogy és más problémákkal foglalkozik viszont a fővárosi önkormányzat, akik ma bejelentették, a Városháza 5. kerületi, Gerlóczy utcai épületében biztosítanak majd a hajléktalan emberek számára karantént, ugyanis a szállók kapacitása a megfelelő és hatékony vírus elleni védekezésre nem alkalmas.

Karácsony Gergely főpolgármester azután döntött így, hogy Borbély Lénárd csepeli, fideszes kerületi polgármester, és Németh Szilárd, aki sikertelenül indult az országgyűlésben az egyéni választókerületért, felháborodva fogadták azt a tervet amely szerint az otthontalanoknak Csepelen biztosítaná ezt a lehetőséget a főpolgármester. Sőt, őt egyenesen „büntetésnek” minősítették Karácsony ötletét. Csepel így tehát végül kimaradt, de Budapest így, sok más európai nagyvároshoz hasonlóan mégis biztonságos helyet tud biztosítani a fedél nélkül élők számára.

Minderre már csak azért is szükség van, mert ma a Magyar Vöröskereszt egyik hajléktalan-ellátó szállóján, a budapesti Madridi úton is találtak újabb, koronavírusos beteget, akit az előírásoknak megfelelően el is különítettek, az intézményi karantént pedig meghosszabbították.

És nemcsak a legszegényebbek, de a betegekkel mindennap, a frontvonalban harcoló orvosok között is komoly gondok vannak. Ma derült kis ugyanis az is, már két magyar, koronavírussal fertőzött orvost is lélegeztetőgépen kezelnek. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere az M1 reggeli műsorában elmondta, egyiküket már felébresztették, és azt várják, jövő hétfőn le is kerülhet a gépekről.

Zsúfoltak tehát a hajlétalanszállók, de a BKV is feladta a ideiglenesen bevezetett nyári menetrendet, lévén, hogy május 4-én, a szokásos időpontban, de rendkívüli, biztonsági intézkedések mellett kezedetüket vették a magyar nyelv- és irodalom érettségi vizsgák is a középiskolákban. A BKK mai közleményében kiemelte, a legfontosabb a zsúfolódás és a tömegek elkerülése és így a biztonságos közlekedés biztosítása a fővárosban, mindezt pedig a buszok kapacitás-növelésével igyekeznek ma, és az érettségi időszak minden napján elérni.

Budapest, 2020. május 4.
A kormany.hu által közreadott képen helyesírási szótárak az érettségi vizsgán a fõvárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdõdött a május-júniusi érettségi idõszak. Középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliznek. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyût is biztosítanak.
MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Az Egyesült Államokban viszont egészen más borzolta ma a kedélyeket. A vírus által legsúlyosabban érintett országban ma a legnagyobb gigacég, az Amazon alelnöke, Tim Bray felállt székéből, mivel felháborítónak találta, mennyire semmibe veszi a dolgozók egészségét a cég. Bray különösen azt nehezményezte, hogy a cég raktári dolgozói, miközben a munkát nem hagyhatják abba, egyáltalán nem kapnak megfelelő védőfelszereléseket az egyébként a világ leggazdagabba embere, a százmilliárd dolláros vagyonnal rendelkező Jeff Bezos vezette társaságtól. Az emiatt sztrájkkal tiltakozó munkások elbocsátása pedig „az utolsó szalmaszál” volt számára. Azt is elárulta, hirtelen távozása mintegy egymillió dollárjába is kerülhet a jogi következmények miatt, maradni viszont nem bírt.

Kontakövető applikációt tesztel a kromány Nagy-Britanniában. A már Szingapúrban, Tajvanon és az EU-ban – főként Németországban – is bevált telefonos program a következő járványok kitörésének megakadályozásában játszhat fontos szerepet. Matt Hancock, a Johnson-kormány egészségügyi minisztere ma közölte, a kormány megbízásából fejlesztett programot tesztüzemben a Wight-szigeten, egy, a La Manche csatornán a brit partoknál található kis régióban próbálják majd ki először.

Bár a hivatalos halálozási arány a járvány következtében Olaszországban, Spanyolországban és Németországban is jelentősen csökkent, közben a német közszolgálati média angol nyelvű kiadása, a Deutsche Welle arról ír, eközben az országok klasszikus halálozási aránya jócskán megnőtt. A koronavírussal hivatalosan nem összefüggő halálesetek közötti, nagyarányú változás oka a fel nem derített esetszámból eredhet. Az új tanulmány következtetései szerint ugyanezen okokból Németországban a járvány halálos áldozatainak száma akár tízszerese is lehet eddig a hivatalosan publikált számnak.

Noha ott a halálozási és fertőzési arányról még kevesebbet lehet tudni, mint Európában, eddig szinte kizárólag a szegényeket bünteti a járvány elleni védekezés a nyugat-afrikai Ghánában. Az ország fővárosában, Accrában a vírus elleni védekezés eddig főként azt jelentette, hogy a város nyomornegyedeiben a hatóságok higiéniai és zsúfoltság-csökkentési okokra hivatkozva nagyarányú bontásokba kezdtek. Nana Akufo-Adda elnök ugyan folyamatosan segítséget ígért, régi Fadama szegénynegyedeiben ugyanakkor a lebontott kis házak tulajdonosaira egyelőre az otthontalanság vár. Mohammed Adjei Sowa, Accra polgármestere már átmeneti elhelyezést is ígért az érintetteknek, ebből azonban eddig semmi sem valósult meg. 

A világ vezetői 8 milliárd dollárt ajánlanak fel a vírus kezelésére és egy vakcina kifejlesztésére. Erről a felajánlás egyik kezdeményezője, Ursual von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszélt ma a felajánlást bejelentő sajtótájékoztatón. Von der Leyen szerint a gesztus a világ nagyhatalmainak „elkötelezettségét” jelzi az iránt, hogy együtt dolgozzanak a válság megoldásán.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton