Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A törvényalkotási bizottság leszavazta a családi pótlék megduplázását

Ez a cikk több mint 3 éves.

A törvényalkotási bizottság leszavazta a DK javaslatát, amely megduplázta volna a családi pótlékot – írja az ellenzéki párt közleményében.

A DK azért kérte most a családi pótlék emelését, mert több mint 10 éve nem emelkedett, és most, amikor rengeteg család került nehéz helyzetbe, ez némiképp segítség lehetett volna számukra, ha már a munkájukat elvesztő embereknek a kormány még mindig nem ajánlott fel semmit.

„Sajnos kiderült, hogy a Fidesz csak szavakban családbarát, mert elutasította ezt a javaslatot. Tárgyalni sem hajlandóak a parlamentben arról, hogy a magyar családoknak jobb, biztosabb jövedelem jusson” – közölte Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja online sajtótájékoztatóján.

A DK szerint a magyar családok ellen elkövetett bűn, hogy az Orbán-kormány még most, a válságban sem hajlandó tárgyalni a családi pótlék megduplázásáról.

Arató elmondta, hogy számos család van, ahol a szülők elvesztették a munkájukat, ahol otthon kell maradni a gyerekekkel, és ezért nincs jövedelem, vagy ahol a vállalkozás nem működik tovább. Ezeknek a családoknak a családi pótlék megduplázása jelenthette volna a segítséget.

„De ahogy a Fidesz nem segít a munkájukat elvesztett embereken és a lehetetlen helyzetbe került kisvállalkozásokon, úgy nem segít a magyar családnak sem. Tárgyalni sem voltak hajlandóak a családi pótlék duplázásáról. Pedig ez biztos bevétel lehetne, ami átsegíti a családokat a legnehezebb időszakon” – nyilatkozta Arató.

A G7 nemrég részletes cikket közölt arról, miért lenne fontos most a családi pótlék megemelése. A cikk kitér arra, hogy a családi pótlék, amelynek összege 2008 óta nem változott, mára 30 százalékkal ér kevesebbet az infláció miatt. A juttatás megduplázása 2 millió gyerekkel számolva havi 30 milliárd forint lenne.

„Már az is segített volna, hogyha egy-két havi extra családi pótlékot osztanak ki. Talán ennyi beleférhetett volna „minden idők legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervébe”. Különösen egy magát családbarátként meghatározó kormánytól.
(…)
Hogyan lehet társadalmi bizalomról meg szolidaritásról beszélni ott, ahol a legsebezhetőbb csoportokat magukra hagyják? Amit ma nem költünk el ezekre a gyerekekre, azt hamarosan elkölthetjük közmunkára, segélyre és rendvédelemre” – olvasható a megállapítás G7 cikkében.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás