Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rengeteg a fertőzött egy szegedi bentlakásos otthonban – koronavírus összefoglaló szerdán

Ez a cikk több mint 3 éves.

A nap zárásaként a Mércén mindig összefoglaljuk a fontos, koronavírus-járvánnyal kapcsolatos magyarországi és külföldi híreket. Az országban jelenleg  igazolt fertőzött van, 536-an gyógyultak meg, 10071-en tartózkodnak hatósági házi karanténban, 70300 embertől vettek mintát és 300-an hunytak el.

Belföld

Tízszeresére emelkedett a fertőzöttek száma a szegedi Vakok Otthonában

Az EMMI által fenntartott Csongrád Megyei Napsugár Otthon Szegedi Vakok Otthonában már 31 lakónak és 1 dolgozónak lett pozitív a koronavírus-tesztje, írja Szeged.hu. Az otthonban fogyatékossággal élő, illetve pszichiátriai betegeket ápolnak, a lakók több, mint fele 65 évnél idősebb. A járási tisztiorvos április 24-én rendelte el az intézmény járványügyi zárlatát, jelenleg minden tevékenység a határozatban foglaltak szerint folyik az otthonban.

Válságkezelő alapjövedelem az I. kerületben

Összesen több, mint 2 millió forint támogatást kaptak eddig azok, akik elvesztették állásukat a járvány miatt, jelentette be online sajtótájékoztatóján V. Naszályi Márta, a kerület polgármestere. A válságkezelő alapjövedelem 2020. április 15-ei bevezetése óta 120 kérelem került elbírálásra a Népjóléti Közalapítványnál, és még további 60 érkezett; a támogatások átlagos összege 65 ezer forint.

„Magyarországon nemcsak az emberek egészsége került veszélye, de a
megélhetése is, ráadásul egyik napról a másikra. Csak márciusban 56 ezer ember lett munkanélküli Magyarországon, többségében az alacsony keresetű emberek. A szám pedig napról napra nő. Ez a válság az I. kerületet sem hagyja érintetlenül” – tette hozzá V. Naszályi Márta. A polgármester szerint az alapjövedelem bevezetésére ráadásul olyan helyzetben került sor, amikor a kormány egyébként is megszorításokkal terheli a kerületeket, településeket a járműadó elvonása miatt.

Több ezer tesztet csináltatott az OTP és a MOL, mindössze néhány pozitív esetet találtak

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora három olyan vizsgálat eredményét ismertette, amelyet nem hivatalos állami szervek végeztek fertőzésgyanús emberek és hozzátartozóik körében. A magánlaborokban ugyanis bárkit letesztelnek, aki kifizeti a költségét.

Merkely szerint a tünetmentes emberek tesztelésének „nem túl nagy a találati aránya”: ezt támasztja alá az is, hogy április 24-ig négy orvosi egyetem és egy magánlabor összesen 12 440 teljesen tünetmentes embert tesztelt le, közöttük mindössze 55 pozitív személyt találtak, ez 0,4 százaléknak felel meg. Ugyanezen időszakban 12 704, panasszal érkező betegnél is végeztek orr- és garatmintavételt, közülük 448 fertőzöttet találtak.

A bankok visszakapják a járványügyi különadót

A Pénzügyminisztérium mai közleménye szerint újabb, a járvány gazdasági hatásait csökkentő javaslatot terjesztett be a kormány, írja a HVG. A bankok az általános közterheiken felül 2010 óta járulnak hozzá különadóval a költségvetési bevételekhez, a Pénzügyminisztérium számításai szerint ez idén több, mint 270 milliárd forint volt, az 55 millió forintnyi járványadót ezen felül fizetik. A bankok ezt az összeget a következő öt évben úgy kapják majd vissza, hogy azt egyenlő mértékben levonják a bankadóból.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóját a Mérce is közvetítette, itt nézhető vissza:

Külföld

Mentőcsomagot kapnak a szabadúszó művészek Németországban

A mentőcsomagot a szövetségi kormány, a tartományok és a helyi önkormányzatok támogatási programjainak összehangolásával, illetve új intézkedések bevezetésével hozzák létre a bevétel nélkül maradó művészek számára.

Az első két új támogatási formát a mai napon mutatta be a szövetségi kormány: az egyik értelmében a hivatalos zenészekből álló független zenekarok számára egy 5,4 millió eurós alapot hoztak létre, amelyből együttesenként 200 eurót lehet elnyerni új projektre, vagy a járvány miatt megváltozott környezethez alkalmazkodó előadási, művészetközvetítési formátumok kifejlesztésére. Emellett a szövetségi támogatással működő intézményeknek kifizetik a járvány miatt elmaradt műsorokra, programokra, előadásokra szerződtetett művészek fellépési djíának 60 százalékát, 1000 euró felett pedig a 40 százalékát.

Kevesebb ingatlanadót kell fizetniük azoknak a tulajdonosoknak Romániában, akik csökkentik a bérleti díjukat

A Szociáldemokrata Párt törvénytervezetét a mai napon szavazta meg a képviselőház: ennek értelmében elengednék az ingatlan bérbeadásából befolyó bevétel után fizetendő adót azon lakástulajok számára, akik átmenetileg legalább 30 százalékkal csökkentették a lakbért a februári díjhoz képest.

A törvény egy másik rendelkezése szerint a járvány miatt anyagi gondokkal küzdő jogi és magánszemélyek is igényelhetik az általuk bérelt ingatlan bérletidíj-befizetésének elengedését a rendkívüli állapot idejére. A cégek akkor kérhetik ezt az adóhatóságtól, ha tevékenységüket felfüggesztették, vagy a járvány legalább 15 százalékos bevételcsökkenést okozott számukra. A halasztási kérvényhez a magánszemélyeknek a fizetésképtelenségüket igazoló dokumentumokat kell csatolniuk.

Törökországban egyre kevesebb a járvány okozta haláleset, növekszik a gyógyultak száma

A halálozások napi száma az országban április körülbelül április közepe óta csökkenő tendenciát mutat, három hét óta most először került 90 fő alá. A mai napon 2936 új koronavírusos esetet regisztráltak, ami magasabb az utóbbi három nap 2100 és 2400 közötti adatainál. Ez részben annak a következménye, hogy a török hatóságok szerdán csaknem 43,5 ezer tesztet végeztek el, ami egyrészt rekord, másrészt több mint másfélszerese a vasárnap és kedd közötti 26,5 ezres átlagnak. A török egészségügyi miniszter, Fahrettin Koca szerint a csökkenés azzal magyarázható, hogy csökkent az ember és ember közti kontaktok száma.

Az országban 31 városban három hete hétvégi kijárási tilalom van, az intézkedés legalább május végéig érvényben marad.

 

Címlapkép: MTI/Komka Péter