Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Autós misék és növekvő zöldségárak – koronavírus összefoglaló vasárnap

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár Vuhanban éppen ma hagyta el a legutolsó koronavírus-fertőzött a kórházat, világszerte továbbra is tombol a koronavírus-járvány. Április 26., vasárnap estére globálisan 2 947 616, Magyarországon pedig 57 fős emelkedéssel 2 500 fertőzöttet diagnosztizáltak, hazánkban eddig 272 áldozata van a vírusnak – az alábbiakban olvasható a Mérce napi koronavírus-hírösszefoglalója.

A fertőzöttek száma folyamatosan frissülő élő térképen itt, Magyarország Kormányának koronavírussal foglalkozó weboldala pedig itt követhető. További cikkeink a COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan ezen a linken elérhetők.

Magyarország

Minden eddiginél több, 1905 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt a hétvégén – mondta el Lakatos Tibor az operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján. Vasárnap reggel ismét Kínából érkezett egy védőfelszereléseket szállító repülő – ismertette az ezredes. Müller Cecília hangsúlyozta: az eredményes védekezésnek köszönhetően sikerül laposan tartani a járványgörbét, de emelkedik a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, 927 embert kezelnek kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen. Az igazolt fertőzöttek 57 százaléka nő, 43 százalékuk férfi – mondta.

A járványügyi helyzethez kapcsolódóan újabb ideiglenes kerékpársávot alakítanak ki a fővárosban, a Nagykörút Üllői út és Váci út közötti szakaszán hétfőn kezdődnek a munkálatok – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap az MTI-vel.

Pert indít a DK azért, hogy a kormány elárulja: hány emberen végeztek eddig koronavírustesztet Magyarországon – közölte Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgató országgyűlési képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Sebián-Petrovszki szerint fennáll a gyanúja, hogy a tesztelt emberek száma a kormányzati koronavírus-weboldalon megjelent mintavételi szám töredéke.

„Amennyiben így van, akkor az botrány, aminek következményei kell, hogy legyenek, ha viszont nincs így, akkor nincs ok a titkolózásra”

– hangoztatta.

A politikus elmondása szerint amennyiben igaz az, hogy egy embert 3-4-szer is tesztelnek, akkor a hivatalosan közölt mintegy 60 ezer mintavétel csupán 15-20 ezer ember megvizsgálását takarja.

Ebben az esetben „érdemben nincs tesztelés”, csak „kormányzati alibizés” van, és a kabinet sem tudja, hogy valójában hányan fertőzöttek az országban. Pedig ha újra akarják indítani a gazdaságot, ez egyáltalán nem mindegy – jelentette ki a DK pártigazgatója.

Mivel a közérdekűadat-igénylésük sikertelen volt, a DK pert indít az ügyben, el akarják érni, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs közölje, hány embert teszteltek eddig.

Online sajtótájékoztatót tartott Ander Balázs, a Jobbik alelnöke. Ander kéri, hogy tárgyalja a parlament azt a jobbikos javaslatot, amely szerint megajánlott jegy helyettesíthetné az idén az érettségit.

Egykori tanárként azt mondta: őrültség, hogy a koronavírus-járvány „tetőzésének csúcspontján tartják meg” az érettségi vizsgákat, hozzátéve, „nem szeretnénk veszélyeztetni 83 ezer diák, a szüleik, nagyszüleik, a tanárok és az iskolai technikai dolgozók egészségét”.

„A magyar emberek egészsége mindennél fontosabb”

– jelentette ki az ellenzéki politikus, majd arról is beszélt, hogy a megajánlott jegyek rendszere nemzetközi példa, több ország kormánya – így a brit, a francia, a holland, az osztrák és a szlovák – döntött a járványhelyzet miatt ezen megoldás mellett. A diákok ezen országokban az adott tantárgyból elért átlaguk alapján kapjanak érettségi jegyet, és akinek ez nem felel meg, nekifuthat az érettségi vizsgának, a legszigorúbb biztonság rendszabályok betartása mellett – mondta Ander Balázs.

Autós miséket tart Mihályi Miklós plébános: szentelt vízzel üdvözli a misére érkező, autójukban ülő híveket az előszállási Kisboldogasszony-templom előtt – írta az MTI. Az egészségügyi előírások betartása céljából az autók öt perccel a szentmise előtt gördülhetnek a templom elé, szemben a templomajtó elé költöztetett oltárral. Az autók ablakait csak egy oldalon lehet lehúzni, az áldozást pedig lélekben végzik. Az átváltoztatásnál és úrfelmutatásnál a megszokott csengők helyett az autókürtök szólnak. A szentmise végén a plébános minden autót külön-külön megáld, ez egyben az elbocsátás is.

Külföld

Olaszországban a veszélyhelyzetet nem oldják fel, illetve a kijárási korlátozások sem szűnnek meg, de a gazdaság újraindítása elkerülhetetlenné vált Giuseppe Conte miniszterelnök szerint. A miniszterelnök májustól fokozatosan enyhítene az óvintézkedéseken négy fázisban, a pontos terv hétfőn vagy kedden jelenik meg.

Az első lépés a gépgyártás újraindítása lesz, majd az ezt követő három egymás utáni héten újabb intézkedések várhatók, köztük május közepétől a kereskedelem és vendéglátás újraindulása. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet július 28-ig tart.

„Nem húzhatjuk tovább a járványzártól különösen sújtott gazdasági ágazatok működésének szüneteltetését, ez már eddig is túl nagy tehernek bizonyult társadalmi-pénzügyi szempontból”

– hangsúlyozta a miniszterelnök. Conte arról is beszélt, hogy nem engedhetik meg maguknak az „improvizálást és az össze-visszaságot”, el kell kerülniük egy második fertőzési hullámot, ugyanakkor

„nehéz minden részletkérdésben határozni. Ha a miniszterelnök nem veszi figyelembe a szakértők véleményét, akkor arrogánsnak tartják, aki magától intéz mindent. Ha viszont a szakértőkre hivatkozik, gyengének és bizonytalannak nevezik”.

Németországban szétzilálta a friss élelmiszerek piacát a koronavírus-járvány, egyes termékek ára meredeken emelkedik, másoké zuhan – mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés, amely szerint a zöldség csaknem 30 százalékkal drágult áprilisban, a vadhúsért viszont az egy évvel korábbi ár harmadát fizetik a vadászoknak. A bonni AMI agrárgazdasági piackutató társaság (Agrarmarkt Informationsgesellschaft) kimutatása alapján a friss élelmiszerek valamennyi típusát együttvéve áprilisban 10 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest.

A zöldségeknél kiugró, 27 százalékos emelkedést mértek, az elemzők szerint az áremelkedés valószínű oka, hogy a járvány lassítására bevezetett utazási korlátozások miatt nincs elég idénymunkás Franciaországban és Spanyolországban – erről a függésről, az idénymunkásokon függő nyugati jólétről itt írtunk bővebben.

Az országban továbbá bevezethetik az otthoni munkavégzés jogát, a szövetségi munkaügyi és szociális minisztériumban már dolgoznak a törvényjavaslaton – mondta a tárca vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

Egy nap alatt több mint száz egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal Ukrajnában: vasárnapra 492 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, köztük 101 egészségügyi dolgozót – közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnapi online sajtótájékoztatóján. A tárca adatai szerint Ukrajnában a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 8617-et. A betegségben elhunytak száma az elmúlt napban 8 újabb esettel 209-re nőtt, a gyógyultaké 840-re.

A koronavírus-járvány egy újabb, őszi hullámának kockázata miatt előrébb hozhatják a parlamenti választások időpontját Horvátországban – írták horvát lapok vasárnap.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila