Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hamarosan látogathatóvá válhatnak a fővárosi zöldterületek, sok a háztartási baleset – koronavírus összefoglaló szombaton

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Mércén a járvány magyarországi kezdete óta a napot mindig egy hírösszefoglalóval zárjuk, amelyben összegyűjtjük az elmúlt 24 óra fontos történéseit koronavírus témában, külföldről és belföldről egyaránt.

A hivatalos statisztikák szerint Magyarországon jelenleg 2443 fertőzést regisztráltak, 458-an gyógyultak fel a vírusból, 262-en vesztették életüket és jelenleg 10942-en vannak hatósági házi karanténban, valamint 60 801 mintát vizsgáltak akkreditált orvosi laboratóriumban.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóját a Mércén is közvetítettük, itt nézhető vissza:

Belföldi hírek

Sávos nyitvatartással újra elérhetővé válhatnak a budapesti zöldterületek

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes Facebook-oldalán jelentette be, hogy jelenleg egy olyan modern, applikációs megoldáson dolgoznak, ami lehetővé tenné a látogatók számára, hogy idősávot foglalhassanak, ha meg akarnak látogatni egy parkot. Így védenék ki azt, hogy a területeken ne alakuljon ki tömeg, ám ehhez szerinte szemléletváltásra is van szükség: „Ne úgy fogjuk fel, hogy egy park vagy egy zöldterület vagy nyitva van vagy zárva – hanem úgy, hogy egy-egy zöldterület bizonyos számú látogató számára nyitva áll”.

Megsokszorozódtak a háztartási balesetek a karantén alatt

Bár a home office bevezetésével jelentősen visszaesett a munkabalesetek száma, a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinika Égés- és Plasztikai Sebészeti Ambulanciáján dolgozó Dr. Bende Balázs a Nők Lapjának adott interjújában arról mesélt: háztartási balesetekből viszont egyre több van. Az incidenseket általában a főzés vagy a barkácsolás okozza, de a grillezés és a bográcsozás is sok bajt tartogat. Dr. Bende szerint ehhez kapcsolódóan, az elmúlt időszakban drasztikusan megnőtt a balesetből származó ujjamputációk száma a traumatológián.

Biciklis fejlesztéseket hajtanak végre Budapesten

A közösségi közlekedés alternatívájaként a járványhelyzetben egyre többen választják a biciklizést. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a mai napon Facebook-oldalán arról írt: azzal, hogy a fővárosiak nagy része fegyelmezetten otthon marad, az autós forgalom is visszaesett a városban, ami lehetőséget ad arra, hogy megtervezzenek és meg is valósítsanak egy komoly kerékpárúthálózat-fejlesztést. Első lépésként a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtér és a Tétényi út közötti szakaszon, második lépésként pedig a Tétényi úton, a Bartók Béla út és Etele út között kezdődött el a munka, harmadikként pedig az Üllői úton alakítottak ki kerékpársávot a Budapest Közút munkatársai.

A szegedi vakok és gyengénlátók intézetében is megjelent a vírus

Az EMMI által fenntartott bentlakásos intézményben időseket, vak és látássérült embereket, valamint pszichiátriai betegeket gondoznak. Az otthonban 200 bentlakó és dolgozó van, közülök három személynél mutatták ki az új koronavírust, őket el is szállították a szegedi klinikára. A többieket jelenleg is tesztelik járvánügyi szakemberek.

Külföldi hírek

Lakbérfizetési sztrájkra készülnek New Yorkban

Az elmúlt század legnagyobb sztrájkjára készülnek a város lakói: a koronavírus okozta válság miatt ugyanis több millión veszítették el állásukat és váltak fizetésképtelenné. Bár pontos számot nehéz lenne mondani, az Intercept cikke szerint jelenleg négyszázezer család vesz részt a fizetés megtagadási akcióban mintegy 1,500 lakásban, és ötezren írtak alá egy online sztrájk fogadalmat, miszerint nem fizetnek májusban lakbért.

WHO: nincs bizonyíték arra, hogy ne lehetne újrafertőződni

A World Health Organization (WHO, Egészségügyi világszervezet) szerint a jelenlegi ismeretek szerint nincsen arra bizonyíték, hogy ne lehetne újrafertőződni az új koronavírussal, még akkor sem, ha az antitestek megmaradnak a felgyógyult beteg vérében. Ezért is ellenzik az ún. koronavírus-immunitási útlevelek kiadását, hiszen ez súlyosbíthatja a helyzetet.

Belgiumban is újranyitnak az iskolák és a boltok májusban

A belga kormányfő, Sophie Wilmés a nemzetbiztonsági tanáccsal egyeztetve hozta meg a döntést: május közepétől, három szakaszban vezetik be a korlátozásenyhítő stratégiát. Ennek értelmében május 4-én több helyen újraindulhat a munka, de lehetőség szerint a nagyvállalatok dolgozói továbbra is otthonról dolgoznának, május 18-tól szigorú szabályok mellett kinyithatnak a kereskedések, végül május 18-tól az oktatási intézmények is újra megnyithatják kapuikat. Az éttermek, bárok és egyéb vendéglátó-egységek csak júniustól térhetnek vissza a régi kerékvágásba, a maszk viselése, a légzőszervek eltakarása ezután is kötelező lesz. (MTI)

Az elnökválasztás elhalasztása mellett érvel a lengyel egészségügyi miniszter

Lukasz Szumowski szerint a május 10-re kiírt elnökválasztással kapcsolatban a járványhelyzetben az egyetlen biztonságos megoldást az jelentené, ha 2022-ig elhalasztanák a szavazást. A lengyel alsóház a hónap elején fogadott el egy javaslatot, amelynek értelmében a voksolás teljes egészében postai úton történne: Szumowski szerint a levélszavazás biztonságosabb, mint a hagyományos választás, ugyanakkor még biztonságosabb lenne, ha csak két év múlva kerülne sor a voksolásra.

Mateusz Morawiecki kormányfő a napokban a Facebook élő videóban arról beszélt:  a demokratikus folyamat a koronavírus-járvány idején sem állhat le, az elnökválasztás májusi időpontjának betartására a lengyel alkotmány kötelez, az adott helyzetben a levélben szavazás a legbölcsebb megoldás. A szavazólapokat tartalmazó borítékokat egyébként fertőtleníteni fogják, a a borítékokat szállító személyeket pedig szigorú egészségügyi szabályok betartására kötelezik majd. (MTI)

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt