Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ország is a járványügyi korlátozások enyhítése felé hajlik – koronavírus összefoglaló szerdán

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Mércén minden nap végén összefoglalóval készülünk, amelybe az új koronavírus okozta járványügyi helyzet legfrissebb, fontos beföldi és külföldi hírei kerülnek bele. A hivatalos statisztikák szerint Magyarországon jelenleg 2168 fertőzött ember van, 295-en gyógyultak ki a betegségből, 11049-en tartózkodnak házi karanténban és 225-en haltak meg.

Belföld

Koronavírus-infóvonal

A Momentum a +36 1-700-1444-es telefonszámon koronavírus-infóvonalat indított el, amely ingyenesen, hétköznaponként 9 és 18 óra között elérhető. Az infóvonal célja, hogy a hívók választ kaphassanak koronavírussal kapcsolatos kérdéseikre, de a Momentum önkéntesei azok hívását is várják, akik egyedül vannak otthon és csupán csak beszélgetni szeretnének valakivel.

Eltűntek az elektromos rollerek Budapest belvárosából

A mobilapplikációval bérelhető Lime és Breezy elektromos rollerei az elmúlt egy hónapban felszívódtak a városból – a Lime angol nyelvű közleménye szerint a koronavírus-járvány miatt Dél-Koreát leszámítva a világon mindenhol szüneteltetik szolgáltatásukat. A rollereket alapvetően külföldiek, turisták használták, így a turizmus leállásával az eszközök iránti érdeklődés is csökkent – és a G7 cikke szerint nem is biztos, hogy a rollerek visszatérnek majd mindennapjainkba.

Leköptek egy szociális munkást, miután kiderült, hogy egy fővárosi idősotthon dolgozója

Karácsony Gergely főpolgármester arra hívta fel a lakosság figyelmét: a szociális munkások nagyon fontos munkát végeznek, sokszor nehéz körülmények között, így megbecsülés jár nekik, nem támadás. „Bevallom, szíven ütött az idősotthonok vezetőivel tartott egyeztetès néhány részlete – amikor szembesülünk azzal, milyen hatása is van a politikai alapú rágalomhadjáratnak” – mondta Karácsony, a Pesti úti idősek otthonában történtekre és annak kormányközeli médiavisszhangjára célozva.

Miskolcon is kötelező lesz a maszk viselése

Jövőhét hétfőtől Budapesten a legtöbb helyre szinte már csak arcot takaró kendőben vagy maszkban lehet majd bemenni, de a tömegközlekedésen is kötelező lesz a felszerelés viselete. Veres Pál, Miskolc város polgármestere már holnaptól, azaz április 23-tól rendeli el az egészségügyi eszköz viseletét közösségi közlekedés eszközein, az önkormányzat ehhez segítségképpen térítésmentesen 120 ezer maszkot is biztosít. A maszkviselést egyébként egyre több egészségügyi szakember támogatja, mivel véleményük szerint a szájmaszkok érdemben is hozzájárulhatnak a vírus terjedésének lassításához. (MTI)

Külföld

Németország megkezdi a vakcina tesztelését embereken

Az első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelésére a mai napon adott ki engedélyt a vakcinákért felelős német szövetségi intézet, a Paul Ehrlich intézet. Az amerikai Pfizer és a mainzi központú BioNTech gyógyszeripari vállalatokkal közös klinikai vizsgálatba nagyjából 200 embert vontak be, olyanokat, akik egészségesek és 18-55 év közöttiek. A hatóanyag biztonságossága és hatékonysága mellett azt is vizsgálják majd, hogy mekkora adag szükséges belőle.

Május közepétől enyhít a kijárási korlátozásokon Románia

Klaus Johannis ma jelentette be, hogy május 15-e után kötelező lesz a maszkviselés közlekedési járműveken és zárt terekben, de ettől az időponttól saját felelősségére mindenki mehet bárhová, ahová szeretne. Az elnök azonban arra is figyelmeztetett: az enyhítések még nem jelentik azt, hogy minden visszaáll a rendes kerékvágásba, a szükségállapot alatt minden egyéb szigorítás érvényben marad. Az elnök ma találkozott az ország oktatásügyi miniszterével, hogy megbeszéljék, hogyan lehet újraindítani az oktatást.

Újra kinyíthatnak a kisebb üzletek Szlovákiában

Szlovákiában is elkezdődött a járványügyben hozott korlátozások fokozatos feloldása: első lépésként a mai napon a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg. A további enyhítés négy szakaszban történik majd, amelyek ideális esetben kéthetente követik majd egymást. Emellett továbbra is érvényben maradnak az olyan szabályozások, mint az üzletbe belépők számának korlátozása, a kéz fertőtlenítése belépéskor, illetve a két meteres távolságtartás. A központi válságstáb azzal a kikötéssel engedélyezte a tervet, hogy a végrehajtást akkor kezdik meg, ha napi száz alatt marad az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

Milliók éheznek a vesztegzár alatt Indiában

Bár a magtárak teli vannak, a szigorú vesztegzár miatt emberek miliói nem jutnak ételhez: a járványügyi intézkedése miatt ugyanis rengetegen munka nélkül maradtak, fizetés nélkül pedig nem tudnak élelmiszert vásárolni. Szakértői felmérések alapján legalább 11 éhezés miatt haláleset történt az elmúlt hónapban, pedig az Indiai Élelmezési Társaság 77 millió tonnányi élelmiszerrel rendelkezik, amely többszöröse az elrendelt 22 tonnás biztonsági tartaléknak; a betakarítás után ez a szám csak növekedni fog. A többlet akkora, hogy a héten bejelentették: a gabonából kinyert etanolt kézfertőtlenítő gyártásához fogják felhasználni. A szabályozások szerint Indiában minden hónapban 5 kilónyi élelmiszert kellene az Élelmezési Társaságnak eljuttatnia a szegény lakosoknak, ám élelmiszerjegy vagy személyi igazolvány hiányában sokszor hazaküldik őket.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt