Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem hosszabbítják meg a tanévet, filmipari segélyalap jön létre – koronavírus összefoglaló csütörtökön

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Mérce szokásos napi összefoglalójában a koronavírus-járvány legfrisseb híreit mutatjuk be, külföldi és belföldi eseményekről egyaránt beszámolva.

A hivatalos adatok szerint Magyarországon jelenleg 586 fertőzött és 42 gyógyult van, 59-en tartózkodnak karanténban és 16 401 mintát vettek le eddig. Az új koronavírusban itthon eddig 21-en hunytak el.

Belföld

Az Operatív Törzs tájékoztatója

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma, elmondható, hogy az ország minden területén jelen van a vírus.  A fertőzés útját nem mindig lehet lekövetni, ugyanis annyi kontaktus történik, ami már nem teszi lehetővé az esetek teljes feltárását.

A tisztifőorvos a következőket tanácsolja azoknak, akiknek továbbra is munkába kell járniuk:

  • ha van saját autójuk vagy biciklijük, inkább azt használják és ne a tömegközlekedést,
  • ha az autóban utasokat szállítanak, ők mindig a hátsó ülésen helyezkedjenek el,
  • a kormánykeretet rendszeresen töröljék át fertőtlenítővel,
  • ha nem opció sem a kerékpár, sem az autó, minél kevesebb ideig tartózkodjunk a megállóban,
  • a járművek fogódzkodóit papírzsebkendővel fogjuk meg, ha muszáj és azt leszállás után azonnal dobjuk el.

Érettségi és vírus

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt mondta az MTI-nek: a veszélyhelyzetben az érettségi korrekt, minden szempontot figyelembe vevő megszervezése az egyik legnagyobb kihívás, amelyen az oktatási akciócsoport már dolgozik. Az MSZP egyébként azt javasolja, hogy csak egyfajta vizsga legyen, vagy írásbeli, vagy szóbeli.

Nem lesz hosszabb a tanév

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye szerint a közösségi médiában megjelenő, meghosszabbított tanévről szóló hírek nem igazak. Nem módosul a tavaszi szünet idpontja sem, így a diákoknak és a tanároknak is lesz lehetősége pihenni.

10-ből 9 magyar nem vészelne át egy fél év munkanélküliséget

A Forbes kutatása szerint nagyon kevesen rendelkeznek annyi megtakarítással, hogy át tudjanak vészelni egy tartósan munkanélküli időszakot. Csak a lakosság legfelső tíz százalékának van elég tartaléka, akik összesen 61 ezer milliárd forintos nettó vagyonnal rendelkeznek, a közvetlenül utánuk következő rétegnek mindössze 15 milliárd forintja van, ők elég nagy bajban lennének.

Segítség a megszorult filmeseknek

Filmipari Segélyalap létrehozását kezdeményezi a Nemzeti Filmitézet, hogy segítsen a szorult helyzetbe került szabadúszó filmeseken, mintegy 50 millió forintot különítettek el. Céljuk, hogy rendkívüli jövedelempótló gyorssegély útján támogassák a megbízás nélkül maradt filmeseket. Filmes vállalkozások és magánszemélyek felajánlását is várják.

Lemond fizetése egy részéről a Budapest Airport menedzsmentje

A repülőtér-üzemeltető kezdeményezésére jön létre a BUD Csoport Munkavállalóiért Alapítvány, amelyen keresztül a járvány miatt nehéz helyzetbe került jelenlegi és volt dolgozókat támogatják. A BUD csoport jelenlegi felsővezetése áprilisi jövedelméből összesen 60 ezer eurót adományozott az alapítványnak, ez jelenlegi árfolyamon körülbelül 21,5 millió forintnak felel meg.

Külföld

Franciaország

Franciaországban 24 óra alatt 471-gyel 4503-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma – közölte Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse a csütörtök esti sajtótájékoztatóján, és azt is jelezte: a járvány kezdete óta az idősotthonokban legalább 884-en vesztették életüket. Ezzel Franciaországban 5300 fölé emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

Az illetékes kiemelte: az utóbbi adatot nagyon óvatosan kell kezelni, mert az idősotthonból továbbra is csak részleges információk állnak rendelkezésre, és nehéz őket európai összehasonlításban értékelni. A 10 600 francia intézmény közül 7400-tól érkeztek adatok az egészségügyi hatóságokhoz. Ezek szerint a mintegy 700 ezer, idősotthonban élő francia között 14 638 fertőzöttről tudni, és 884 olyan elhunytról, akik feltehetően a koronavírus következtében haltak meg.

Spanyolország

A tárca napi összesített adatai szerint az elmúlt 24 órában 950-en veszítették életüket, a fertőzés következtében eddig elhunytak száma 10 003. A dél-európai országban két hete szükségállapot van érvényben, amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak, és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet. Ez a korlátozás április 11-ig van érvényben. Hétfőtől leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar. Az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti a többi között az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem.

Olaszország

Továbbra is hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban Olaszországban naponta elhunytak száma, amely az elmúlt 24 órában elérte a 13 915-t – közölte az olasz polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatóján. A diagnosztizált fertőzöttek csütörtökön bejelentett száma 2477, valamivel kisebb az előző napinál, de magasabb a két nappal korábbinál.

Angelo Borrelli, az olasz polgári védelem vezetője hangsúlyozta, hogy a járványgörbe napok óta stabil adatokat mutat jelentős csökkenés nélkül. Ezzel egy időben viszont minimálisra csökkent az intenzív osztályra utaltak száma: az utóbbi egy napban egész Olaszországban 18 beteg szorult intenzív kezelésre. Hozzátette, hogy van, akin egy, máson három vírustesztet végeztek. „Jobb, ha óvatosan olvassuk az adatokat, napról napra értelmezve őket, különben a túlzott optimizmus a korlátozó intézkedések túl korai feloldásához vezethet” – mondta Angelo Borrelli.

Egyesült Államok

Immár a második egymást követő alkalommal került a milliós küszöb fölé az első alkalommal a vírus miatt munkanélküli segélyt kérők száma. A március 21-én zárult héten 3 millió 307 ezren, egy héttel előtte viszont még csak 282 ezer volt a számuk. A márciusi adatokat megelőző, korábbi történelmi csúcsot 1982 októberében mérték, akkor 695 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ugyancsak meredeken, 1 millió 607 ezer 750-nel, 2 millió 612 ezerre nőtt a március 28-án zárult héten. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

Anglia

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtök délutáni tájékoztatása szerint eddig 2921-en haltak meg Nagy-Britanniában a Covid-19 járványban.

A csütörtökön bejelentett 569 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta, ugyanakkor a halálesetek száma most növekedett a legkisebb mértékben napi összevetésben: egy nappal korábban 563 beteg halt meg Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján csütörtök délelőttig az előző napi 29 474-ről 33 718-ra emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.

Nagy-Britanniában csütörtökig több mint 163 ezer szűrést végeztek; ez tízezerrel magasabb szám az egy nappal korábbinál. A brit kormány április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a szűrések napi számát.

A szűréssel igazolt fertőzöttek között van Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 71 éves fia – bár ő már felépült és egyhetes karanténidőszaka véget ért -, valamint Boris Johnson miniszterelnök, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és David Frost, az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások brit küldöttségvezetője.

Horvátország

Újabb gazdaságélénkítő csomagot fogadott el csütörtöki ülésén a horvát kormány a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Az új törvénycsomag, amelyről jövő héten szavaz a parlament, a munkahelyek megmentését célozza.

A mikro-, kis- és közepes vállalatok dolgozói, akik a válság miatt nem tudnak dolgozni, áprilisban és májusban 4000 kuna (190 ezer forint) havi fizetést kapnak az államtól. Márciusban ez az összeg még 3200 kuna (152 ezer forint) volt, amely után a munkáltatónak kellett a közterheket megfizetnie. Az új rendelet szerint a cégek most mentesülnek az adó- és járulékfizetés alól. A kormány úgy becsüli: 500 és 600 ezer közé lesz tehető azok száma, akik élni fognak ezzel a lehetőséggel. Márciusban 65 ezer vállalat nyújtott be kérelmet 400 ezer dolgozó bérének a  kifizetésére.

Románia

Hargitában is megjelent a járvány, tehát immár az ország valamennyi megyéje fertőzött. A fertőzöttek több, mint 13 százaléka egészségügyi dolgozó, és sorra kerülnek karantén alá – de a kórházi osztályokat kell karantén alá vonni, ez tovább nehezíti az egyébként is túlterhelt egészségügyi rendszer működését. A járványgóccá vált suceavai kórházat – ahol kétszáz dolgozó betegedett meg – katonai irányítás alá vonták, miután az újonnan kinevezett vezetőség is lemondott néhány nap után. Az országban 2700 felett van az igazolt fertőzöttek száma, és csaknem százan haltak eddig bele a járványba. Iohannis államfő bejelentette, hogy a koronavírus-veszélynek kitett egészségügyi dolgozók havonta akár ötszáz eurós prémiumot kaphatnak, ezt EU-s pénzből gazdálkodnák ki.

Ukrajna

Több, mint 800 fertőzöttet és húsz halottat tartanak nyilván. Az ország új egészségügyi minisztere tévébeszédben igyekszik nyugtatni a lakosságot, ennek ellenére az emberek 70 százaléka elégedetlen az egészségügyi ellátórendszerrel, és 48 százalékuk szerint a kormány sikertelenül küzd a járvány ellen.

Oroszország

Az eredetileg egy hétre tervezett kényszerszabadságot április 30-ig meghosszabbították, noha Putyin elnök szerint amennyiben javul a helyzet, korábban is lefújhatják, és az élet elkezdhet visszatérni a rendes kerékvágásba, még ha erre kevés is az esély. A kötelező leállás a hatalom intézményeire, a folyamatosan termelő vállalatokra, az egészségügyi létesítményekre és a gyógyszertárakra, valamint az alapvető cikkeket forgalmazó üzletekre és a létfenntartási szolgáltatásokra továbbra sem vonatkozik. 3548 fertőzöttet és harminc halottat tartanak nyilván. Moszkvában QR-kódos kijárási tilalmat ellenőrző rendszerrel készülnek a járvány további terjedésére, valamint emberi jogi csoportok által erősen kritizált, arcfelismerős elektronikus megfigyelőrendszerrel. A május 9-én esedékes győzelem napi díszszemlét egyelőre nem fújták le.

Kína

Henan provinciában  karantén alá vonták a 600 000 lakosú Zsia megyét, miután nem találnak három, tünetmentes, azonban koronavírusos orvost, de keresik azokat is, akikkel kapcsolatba kerülhettek. A hatóságok a járvány kiújulásától tartanak, ezért a lakosság segítségét kérik, hogy tartsák egymáson a szemüket (ami Kínában egyébként nem kifejezetten újdonság). Hongkongban az elrendelt korlátozások miatt 1 200 kocsmának kell bezárnia előreláthatólag két hétre, a város egykor nyüzsgő repülőtere pedig lezárta az egyik kifutópályáját a drasztikusan visszaesett légiforgalom miatt.

India

Amikor az országban leállították a vasutat, egyáltalán nem vették figyelembe a rengeteg országon belüli vendégmunkást: ezek az emberek most nem tudnak hazajutni, nagyjából száz millió vendégmunkás kénytelen száz, vagy akár ezer kilométereket gyalogolni, vagyis a szó szoros értelmében az út mellett hagyták azokat, akik napi 10-12 órás műszakokat vállalva működtetik az országot.

Törökország

Több, mint 18 000 esetet regisztráltak eddig, ezzel gyorsabban növekszik az ismert fertőzöttek száma, mint olyan G20-országokban, melyek korábban fedezték fel határaikon belül a vírust, és a leggyorsabb megfigyelt növekedések egyikét mutatja, szakértők szerint azért, mert nem rendeltek el széles körű utazási és mozgási korlátozásokat.

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor