Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkapta a koronavírust két háziorvos Budapesten, Kelet-Európában egyre több a fertőzött – szombati járvány-összefoglaló

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Mércén mindennap összefoglaljuk a nagyvilág és Magyarország legfontosabb történéseit koronavírus-ügyben: íme a szombat esti kiadás. A hivatalos adatok szerint jelenleg 343 igazoltan fertőzött ember tartózkodik az országban, 34-en gyógyultak fel, 87-en vannak karanténban és 10303 mintát vettek le. A járvány eddig 11 ember életét követelte hazánkban.

Belföld

Operatív Törzs

Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján megköszönte az állampolgároknak, hogy láthatóan komolyan veszik a közösségi távolságtartást, hiszen csökkent a forgalom a tömegközlekedési eszközökön és az utcákon is.

A tájékoztató fontos pontja volt, hogy bejelentették: helytállásuk honoráriumaként az egészségügyi dolgozók a vészhelyzet visszavonásáig ingyen használhatják a helyközi közlekedést. A közlekedési szolgáltatók emellett a járványhelyzet visszavonásáig 15 nappal kötelesek elfogadni minden utazási kedvezményre feljogosító, de lejárt okmányt. A Törzs arra is felhívta a figyelmet: azok, akinek feltétlenül utazniuk kell, a közlekedési eszközökön tartsák a másfél méter távolságot, a jegyeket pedig érdemes online megvásárolni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos emlékeztetett, hogy még a kijárási szabályozással bevezetett vásárlási sávokat is csak akkor használják az idősek, ha máshogyan nem megoldható a bevásárlás: első körben próbáljanak meg a családjukra támaszkodni, esetleg az önkormányzatra.

A tisztifőorvos hozzátette: az otthonról dolgozók számára a környezetük tisztán tartása, a klaviatúrák fertőtlenítése legalább annyira fontos kell, hogy legyen, mint a rendszeres kézmosás.

Koronavírusos lett két újbudai háziorvos

A kerület polgármestere, László Imre jelentette be a hírt ma Facebookján. A videóból kiderül: egyikük megbetegedése súlyos következményekkel járhat, ugyanis az általa ellátott terület háziorvos nélkül maradhat. A másikuk transzplantációs műtéten esett át, így veszélyeztetettnek számít.

Köszönet az egészségügyi dolgozóknak

A rendkívül leterhelt és a vírus veszélyének leginkább kitett dolgozók munkáját Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azzal köszönte meg, hogy fehérrel világíttatta ki a Lánchidat.

Béres csepp a veszélyeztetetteknek

A Béres Gyógyszertár Zrt. tízezer üvegnyi Béres Cseppet ajánlott fel az idősotthonok lakóinak, valamint az egészségügyi dolgozóknak. A készítménnyel a veszélyeztetett csoportok immunrendszerének megerősítését szeretnék támogatni.

Hangszórókon figyelmeztetik az időseket

A kijárási szabályozás bevezetésével megnyílt egy külön idősáv is a vírus által különösen veszélyeztetett idősek számára: ők 9 és 12 óra között intézhetik bevásárlásukat. A Tesco azzal segíti ennek betartását, hogy a kijelölt időszakban többször is tájékoztatást adnak a hangosbemondón, illetve megkérik a 65 év alattiakat, hagyják el az eladóteret.

Külföld

Szerbia

Szerbiában az igazolt fertőzöttek száma átlépte a félezre. Egy embert három év letöltendő börtönre ítéltek, mivel elhagyta a karantént, de sokan mások sem tartják be a távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket. Ezért vásárcsarnokokat és sportcsarnokokat alakítanak ideiglenes kórházakká, és aki enyhe tüneteket mutat, ezentúl a sokak által be nem tartott házi karantén helyett ilyenekbe kell, hogy vonuljon, a kórházakban pedig a súlyos tüneteket produkáló betegeket fogják ápolni. Az elnök szerint a legfertőzöttebb városokat akár karantén alá is vonhatják.

Szlovákia

Szlovákia az MTI szerint ismét megnyitotta tegnap lezárt határait a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók előtt, és miközben továbbra is zárva kell tartaniuk az üzletek jelentős részének, a fenntartóknak kötelességük, hogy biztosítsák alkalmazottaiknak a védőkesztyűket.

Lengyelország

Lengyelországban a GDP tíz százalékára rúgó költségű különleges intézkedési csomagot szavazott meg az elektronikus úton ülésező Szejm. A csomagban foglaltak szerint többek között az állam 3 hónapon át fedezi a társadalombiztosítást a járvány miatt leállni kényszerült cégeknek, hozzájárul a bérkifizetéshez.

A lengyel -ukrán határon most ekkora a torlódás: az ukrán munkások megpróbálnak hazajutni, mielőtt az országuk teljesen lezárja határait.

Csehország

Andrej Babis kormányfő kifejtette: véleménye szerint az EU egy koronával sem adott több támogatást, mint az országot már a járvány előtt is megillető 1,2 milliárd euró. Az országban bevezetnek egy olyan rendszert, ami szerint az érintett beleegyezése esetén a bankkártyaadatai és mobiltelefonos cellainformációi segítségével térképezhetik fel az egyes fertőzöttek korábbi mozgását és kontaktjait.

Románia

Romániában csaknem 24 ezer embert bírságoltak meg a karantén-intézkedések megszegése miatt, és az országban a fertőzöttek száma csaknem 1 500-ra emelkedett. Bukarest mellett egy új járványkórházat húztak fel az elmúlt napokban konténerek és sátrak használatával –  az intézmény Klaus Iohannis elnök szerint hamarosan meg is nyithatja kapuit a páciensek előtt. A kormány különleges eszközzel igyekszik tartani a népben a lelket, ennek jegyében a rendőrautók szombaton és vasárnap két-két alkalommal eljátsszák Románia himnuszát.

Oroszország

Oroszország hétfőtől lezárja határait, kizárólag az orosz diplomaták és a teherfuvarozók léphetik át őket a továbbiakban. A rendelkezés szerint sem vízi, sem légi, sem közúton nem lehet majd belépni az országba, miután a nemzetközi légiközlekedést már a múlthéten felfüggesztették.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán