Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amíg a kormány nem teszi nyilvánossá, hogyan kell regisztrálni a Kormányinfóra, önkényesen dönthet a résztvevőkről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról beszámoltunk, Mérce mellett az Átlátszót, a Direkt24-et és a 24.hu-t sem engedték be az év első Kormányinfójára, melynek különlegessége az volt, hogy Gulyás Gergely helyett Orbán Viktor tartotta. A nagy érdeklődést kiváltó sajtótájékoztatóra minden médiumnak regisztrálnia kellett, de ahogy tavaly, úgy idén sem jutott be mindenki.

Míg a Mérce tudósítóját például azzal utasították el a regisztrációs telefonszámon, hogy „nincs több hely”, a 24.hu-nak 24 órán belül háromféle magyarázatot adtak arról, miért zárták ki őket. Elsőként arra hivatkoztak, hogy telefonon kellett volna regisztrálni, nem emailen, ahogy az újságírók tették. Pár órával később Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár már azt mondta, hogy a 24.hu stábja nem érkezett meg időben (ezt cáfolja, hogy újságírók már 10 óra után a helyszínen voltak, a sajtótájékoztató pedig 11 órakor kezdődött).

A harmadik magyarázat már a Kormányinfó másnapján érkezett Havasi Bertalantól. A miniszterelnök sajtófőnöke szerint az eseményre azok a szerkesztőségek kaptak meghívást, amelyek munkatársai rendszeresen részt vesznek az év közben megtartott Kormányinfókon. Érdemes megjegyezni, hogy ennek is az a feltétele, hogy a szerkesztőség egyáltalán értesüljön a Kormányinfóról, a Mérce ugyanis például még egyszer sem kapott meghívást, így soha nem is tud részt venni rajta. Hogy mi alapján szűri ki a kormány a résztvevőket, senki sem tudja.

Ahogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is írja,

évek óta teljesen átláthatatlan a Kormányinfóra történő regisztráció folyamata, így az újságírók soha nem tudhatják, hogy mit, mikor és hogyan kell tenniük azért, hogy bejuthassanak az eseményre – kivéve azokat, akiket jó előre tájékoztatnak ennek pontos menetéről.

A jogvédő szervezet azt írja a 24.hu példájára reagálva:

„a kormány előbb megpróbálja áttolni a felelősségét az újságírókra, majd aztán saját, önkényes belső szabályaira hivatkozik, ami a külső szemlélőt teljesen összezavarja, és újfent bizonyítja, hogy Magyarországon a dezinformáció egyik fő terjesztője a kormány.”

A TASZ egyébként korábban pert indított a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen, amit meg is nyert, így kiderült, hogy a Miniszterelnökségen nincs felelőse a regisztrációs kérelmek kezelésének, és az sincs meghatározva, hogy mit és milyen szempontok alapján válaszolnak a megkeresésekre. Pedig ha van közérdeklődésre számot tartó esemény, az biztosan egy miniszterelnöki sajtótájékoztató – főleg, ha ilyen csak egyszer egy évben van, és más fórumokon sem igazán szólaltatható meg Orbán Viktor (a kormánnyal kritikus sajtó számára legalábbis).

A kormánynak kötelessége a lehető legszélesebb körben tájékoztatni a nyilvánosságot, aminek fontos eszköze, hogy válaszol az újságírók kérdéseire. Ehhez azonban végre megismerhetővé és nyilvánossá kell tennie a sajtóeseményeire való regisztráció folyamatát.

„Ellenkező esetben marad az önkényeskedés és az egymásnak ellentmondó magyarázatok arról, hogy az adott stáb miért nem léphet be a sajtótájékoztatóra, valamint ennek következménye: a nyilvánosság további szűkülése. Amíg nem átlátható a regisztráció folyamata, addig akaratlanul is ugyanazt a magyarázatot találjuk az egyes lapok távoltartására: azt, hogy a kormány nem akar felületet adni arra, hogy számára kellemetlen tudósítások szülessenek a kritikus sajtó részéről.”

– írja a TASZ.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt