Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem fogadta el Ferencváros képviselőtestülete Bácskai János volt polgármester 3,3 millió forintos szabadságmegváltását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Elutasította Ferencváros képviselőtestülete azt a határozati javaslatot, amely azonnal kifizetett volna a leváltott polgármesternek az elmúlt években bentragadt szabadságai után 3.3 millió forintot egy összegben. A napirendi pont előtt a kerület új jegyzője, Dombóvári Csaba ugyan figyelmeztette a képviselőket, jogi véleménye és a hatályos, a tisztviselők szabadságolására vonatkozó jogszabályok szerint sincsen arra lehetősége egy kerületi képviselőtestületnek, hogy az ügyben dönthessen a kifizetésről.

Dombóvári kiemelte azt is, a határozat, és az elmaradt kifizetés után Bácskai akár bírósági úton is kérhet jogorvoslatot a testület ellen.

Ennek ellenére Mátyás Ferenc, a Momentum kerületi képviselője hangsúlyozottan elutasította, hogy ne lenne más jogi lehetőségük, mint a Bácskai János részére történő kifizetés. Emlékeztetett, az ő álláspontja szerint a 47/2019-es kerületi határozat, amely Bácskai szabadságolási ütemtervét jóváhagyta, és amely összesen 86 nap szabadságot vett csak ki, szerinte a Közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi 199. törvény (Kkt.) rendelkezéseivel is szembemegy.

Árva Péter, a Párbeszéd helyi képviselője pedig arra volt kíváncsi a jegyzőtől, miféle jogi következményei lesznek annak, ha a testület most leszavazza a kifizetést, avagy az ügyben tartózkodik az általa ismertetett tények tükrében.

Dombóvári jegyző szerint Mátyás érvelése nem áll meg jogilag, sőt, szerinte egy kerületi képviselőtestületnek ugyanúgy nincsen mérlegelési lehetősége a szabadságmegváltások kifizetésének esetén, „mint ahogy a polgármester illetményének meghatározása esetén” sem, így azt kötelező módon, a központilag megállapított mértékben kell Bácskai számára a kerületnek megtérítenie.

Noha Bácskai János előbb bejelentette, hogy érintettsége okán sem hozzászólni, sem szavazni nem kíván az ügyében, később mindehhez a vita során hozzátette, „szeret dolgozni” és ezért, valamint rengeteg tennivalója miatt tudott ebből csak töredéket kivenni.

Mátyás Ferenc erre úgy reagált Bácskai felé, hogy ugyan „ő is szeret dolgozni” de szerinte a Kkt. világosan fogalmaz, „január 31-ig, illetve március 31-ig” kell igénybe venni a szabadságot „ez pedig nem lehetőség, hanem szigorú szabály.”

Baranyi Krisztina polgármester, miközben konstatálta, hogy a testületi ülésen két nagyon különböző jogi értelmezés született, a jogi felelősségrevonás „már megtörtént a választásokon”, ő személy szerint a szavazás eredményétől függetlenül vizsgálatot fog kezdeményezni a szabadságolás ügyében, de a képviselőkre bízta, hogy „politikai vagy jogi szempontok alapján” szavaznak-e most.

Végül a volt polgármester kifizetését a testület 6 igen, 2 nem és 8 tartózkodás mellett elutasította.

Baranyi és Mátyás Ferenc is említette azonban, hogy mindezen felül Pikó András 8. kerületi polgármesterhez hasonlóan a 9. kerület vezetése is vizsgálatot kezdeményez majd a milliós szabadság-megváltások ügyében. Mátyás ehhez hozzátette, érdemes lenne Ferencvárosnak is támogatólag csatlakozni ahhoz a törvénymódosítási indítványhoz, amelyet a nap folyamán korábban Pikó és Csárdi Antal, a kerület országgyűlési képviselője jelentettek be.

(Felvételek: Ferencváros Önkormányzata, Facebook)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd