Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A budafoki ellenzék mandátumuk visszaadására szólította fel az „áruló” képviselőket

Ez a cikk több mint 4 éves.

November 14-én, múlt hét csütörtökön a XXII. kerületi képviselő-testület alakuló ülésén három, az ellenzéki együttműködés tagjaként mandátumot szerzett képviselő – a Magyar Szocialista Párt helyi vezetői, Dankóné Hegedűs Jolán és Daróczi Károly, illetve a Budafok-Tétény Általános Ipartestület elnöke, Jurás László – a Fidesszel szavazott, ezzel pedig az ellenzéki együttműködés résztvevői szerint elárulták a választóikat.

Dankóné Hegedűs Jolán egyébként alpolgármester, Daróczi Károly pedig a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke lett.

Ahogy azt pénteken mi is megírtuk, az MSZP elnöksége már felfüggesztette a két budafoki szocialista képviselőt, Tóth Bertalan pedig kezdeményezte a pártból való kizárásukat (egyben jelezte: pártja mostantól zéró toleranciát hirdet a korrupcióval szemben).

Ma pedig az ellenzéki együttműködés (a DK, a Momentum, a Jobbik és a Közösség Dél-Budáért Egyesület) helyi képviselői közleményben tudatták, hogy mandátumuk visszaadására szólították fel a renitens képviselőket. Mint írták:

„Tettükkel elárulták az őket megválasztó ellenzéki választókat , hiszen ők a változásra szavaztak, nem pedig  a Fidesz hatalmának újabb 5 évre történő meghosszabbítására. Ezért felszólítjuk a három áruló képviselőt, hogy azonnal mondjanak le mandátumukról, és adjanak utat a választói akarat érvényesülésének! „

A közlemény kitér arra is, hogyan zajlottak az első egyeztetések Karsay Ferenc polgármesterrel.

Jelezték, hogy mandátumarányos javaslatot tettek a pozíciók elosztásakor: két ellenzéki és egy fideszes alpolgármestert, a bizottsági helyekben pedig szintén ⅔-⅓ arányú elosztást javasoltak, ahogy azt is, hogy a pénzügyi bizottság elnöki pozícióját ellenzéki képviselő kapja, mert ennek a bizottságnak hangsúlyos szerepe van a költségvetési folyamatok ellenőrzésében. Kezdeményezték továbbá, hogy az eddig nem átláthatóan, a nyilvánosság teljes kizárásával és képviselő-testületi felügyelet nélkül működő Közbeszerzési Bizottság, önkormányzati bizottságként folytassa tevékenységét.

Javaslataikat viszont a három átszavazó képviselő segítségével söpörte le városvezetés az asztalról:

„Az együttműködést hangoztató polgármester előterjesztése semmilyen javaslatunkat nem vette figyelembe, az áruló képviselők mégis megszavazták azt a nekik ígért pozícióktól megrészegülve.”