Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így szavaztak Pikó Andrásra és László Imrére a választók

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Idea Intézet készített elemzést a VIII. és XI. kerületi választás adatai alapján. Ahogy korábbi választási fordulók alakalmával is, a kutatóintézet a részvételi arányok és szavazatszámok alapján, szavazókörökre bontva vizsgálta a választók mozgását, viselkedését.

Az Idea Intézet első ábrája azt mutatja meg, hogy a DK, az MSZP-Párbeszéd, a Momentum Mozgalom, az LMP, valamint a Jobbik EP-választáson szerzett listás szavazati arányához képest, hogyan szerepeltek az ellenzéki polgármester-jelöltek a két kerületben.

(Forrás: Idea Intézet)

Mindkét grafikonon az látható, hogy a szavazóköröket ábrázoló pontfelhő illeszkedik a felező egyeneshez. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyjából megegyezik az ellenzéki szavazók aránya a mostani és az EP-választásokon. A nyolcadik kerületben viszont látható, a helyzet kevésbé egyértelmű, szavazókörönként nagyobb a szóródása annak, hogy mennyire közelített a pártok EP-választási listás eredményéhez Pikó András eredménye.

Az Idea Intézet következő ábrája a pártok EP-választási eredményét és az egyéni képviselőjelöltek eredményeit hasonlítja össze szavazókörönként.

(Forrás: Idea Intézet)

Az Idea Intézet szerint a képviselő-választást vizsgálva azt láthatjuk, hogy a VIII. kerületnél a pontfelhő a +1 meredekségű egyenes felett helyezkedik el: azaz a képviselő-választásnál az ellenzéki jelöltre való szavazási hajlandóság magasabb volt, mint a polgármesternél. Ez igaz a XI. kerületre, a nyolcadiknál viszont szembetűnőbb. Vélhetően itt a hiteles civil jelöltekre való voksolás működött, esetleg még szóba jöhet magyarázatként, hogy a nyolcadik kerületben az ellenzék nagyobb tartalékokkal rendelkezett.

Az Idea a harmadik ábrán azt mutatja, hogyan alakult a VIII. és XI. kerület szavazóköreiben a képviselő-választás eredménye Karácsony Gergely szavazatarányához képest a 2019-es önkormányzati választáson.

(Forrás: Idea Intézet)

Az Idea szerint az ábra azt mutatja, Karácsony Gergely helyi eredményéhez képest a nyolcadik kerületi ellenzéki képviselőjelöltek érdemben jobban teljesítettek a kerületben. Ugyanez igaz a tizenegyedik kerületre is, de a különbség kisebb. Ebbe vélhetően szerepet játszik Puzsér Róbert eredménye is, amely Karácsonynál csökkenthette a szavazatarányt, ugyanakkor a képviselőjelölteknél nem.

Egy másik ábra azt mutatja meg, hogyan mozgott a VIII. és XI. kerület szavazóköreiben a polgármester-választás eredménye Karácsony Gergely szavazatarányához képest.

(Forrás: Idea Intézet)

Karácsony Gergely eredményéhez képest Pikó András enyhén jobban teljesített a 8. kerületben. László Imre esetében ez a megállapítás nem áll meg. Ez a különbség fennállhat azért is, mert míg a nyolcadik kerületben szavazóit Puzsér Róbert Pikó András támogatására szólította fel, addig a XI. kerületben a kritikus saját jelöltet állított.

Az Idea Intézet kerületi ábrái közül talán az utolsó a legizgalmasabb,  amely az ellenzéki szavazatarány (polgármester) változását mutatja a részvételi arány változásának függvényében.

(Forrás: Idea Intézet)

Az 5. ábra alapján úgy tűnik, hogy nincs összefüggés a részvételi arány és a szavazatarány-változás között, az illesztett görbék meredeksége nulla, gyakorlatilag párhuzamosak az x tengellyel. Mindez azt is jelentheti, hogy a részvétel növekedés nem csapódott le többlet ellenzéki szavazatban, azaz a Fidesz szavazói is hasonló arányban vehettek részt az önkormányzati választásokon vasárnap, mint az EP-választáson.

Címlapkép: Mérce