Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pikó András: „Az ember nem tud nyilvánosan áramot lopni a kerületi rendőrségi pontról”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról beszámoltunk, tegnap váratlanul lekapcsolták az áramot Pikó András nyolcadik kerületi polgármesterjelölt kampányrendezvényén. A Mércének nyilatkozott a helyszínen Balogh Lajos, helyi ellenzéki jelölt, aki szerint a rendezvényt egy héttel korábban bejelentették, bár erre a hivatalos kampányban nem is lett volna szükség. A hangosításhoz az áramot a téren található úgynevezett rendőrségi pontból (a környéket felügyelő rendőrök bódéjából) kapták, de az áramellátás érthetetlen okból megszűnt, éppen pár perccel Pikó András polgármesterjelölt beszéde előtt.

A szervezők értesítették a rendőrséget, akik a helyszínre érkezve kivizsgálták az esetet, de további intézkedést nem tartottak szükségesnek, így ekkor még csak sejteni lehetett, mi okozhatta az áramkimaradást (a bódénál tartózkodó egyik józsefvárosi kerületőr tudósítónknak azt mondta, hogy „a főnök utasítására húzták ki”.)

A Józsefvárosi Önkormányzat ezzel kapcsolatban kiadott ma egy közleményt, miszerint a sajtóban megjelent állításokkal szemben a valóság az, hogy a kampányrendezvényen a szervezők egy önkormányzati használatú helyiségből engedély nélkül, jogosulatlanul vételezték az áramot. A közleményből kiderül, „az illegális áramvételezést” a kerület vagyonáért felelős Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. szüntette meg.

„A korábbi gyakorlatnak megfelelően ezután is biztosítjuk az áramvételezést előzetes egyeztetés után minden rendezvényszervező számára, a szabályokat azonban a biztonsági szempontok miatt is mindenkinek be kell tartani. A sajtóban megjelent állításokkal szemben az áramvételezést sem kerületőr, sem közterület-felügyelő nem engedélyezte és nem segítette.”

– írják.

Telefonon elértük Pikó Andrást, aki a közleményre reagálva a Mércének azt mondta, az önkormányzat munkatársa kötötte be az áramot a rendezvény hangosításához, amihez máskülönben nem is fértek volna hozzá.

„Az önkormányzat azt feltételezi, mintha odasunnyogtunk volna, és loptuk volna az áramot. De ez nem így történt. Az ember nem tud nyilvánosan áramot lopni a kerületi rendőrségi pontról”

– mondta az ellenzéki polgármesterjelölt, aki nevetségesnek tartja az önkormányzat vádját, szerinte mindenki jóhiszeműen járt el (leszámítva persze az áramot lekapcsoló önkormányzati céget).

A szervezők próbálnak érdeklődni a helyszínre érkező – és az áramot visszakapcsoltató – rendőröktől. Kép: Mérce

Pikó hozzátette: lehetséges, hogy a rendezvény bejelentői adminisztratív hibát vétettek, megeshet ugyanis, hogy csak a rendőrségen történt meg a bejelentés, ugyanakkor kiemelte, ettől még nem volt indokolt az áram kikapcsolása, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények esetében bevett szokás, hogy az áramot az azt szolgáltató intézmény egyszerűen utólag kiszámlázza.

Címlapkép: Pikó András, az ellenzék VIII. kerületi közös polgármesterjelöltje. Fotó: Mérce