Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába mennek kezelésre korábban, inkább nem engedik be a betegeket az Onkológiai Intézetbe rendelési idő előtt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A kora reggel jellemző, folyosói várakozásokat a jövőben úgy fogja megelőzni az Országos Onkológiai Intézet, hogy nem engedi be a korán érkezőket az épületbe  – értesült az ATV híradója kórházi forrásokból.

Csütörtökön több hírportál, így a 24.hu és az Index is riportokban számoltak be arról, hogy tömött sorokban várakoztatják a korábban Kásler Miklós által vezetett Országos Onkológiai Intézetben a kezelésre érkezőket. Az intézet területi ellátási kötelezettségén kívül országos feladatokat is ellát, vagyis az ország minden részéről érkeznek ide betegek. A kezelésre érkezőknek sokszor a sorszámhúzáshoz is sorszámot kell húzni, sokan pedig a falnál állva várakoznak órákig. Többen ezért jóval a váróterem reggel 7 órás nyitás előtt megjelennek az épület lépcsőházában, hogy még aznap biztosan megkapják az ellátást. Az ATV által megkérdezettek között van, aki már reggel 6-kor megérkezik az intézethez a korai sorra kerülés reményében, a 24.hu riportja hajnali 5-ös érkezésről is beszámolt.

Az intézmény nemrég megváltoztatta a betegek által már megismert rendet, néhány hónappal korábban még nem a lépcsőházban kellett várakozniuk, hanem bemehettek a váróterembe, ahol van WC és legalább néhány szék.

A csütörtök esti híradóban arról számoltak be: kórházi forrásokból úgy tudják, az épületbe sem engedik majd be a korán érkező betegeket, csak a hivatalos rendelési idő megkezdésekor.

A csatorna közlése szerint az intézet kérdésükre nem cáfolta értesüléseiket.

A hírportálokon megjelent riportokra az Országos Onkológiai Intézet úgy reagált: a munkakezdés előtt órákkal érkező betegek extra várakozási ideje „értelmetlen”, nem róható fel az intézetnek.

Az intézet azt is írta, hogy a nyári hónapokban a betegek száma nem csökken, de egyetlen beteg kezelése sem marad el, és hogy a sorszámhúzásnál esetlegesen észlelt visszaélésekért (például a sorszámok cserélgetése) az intézet nem tehető felelőssé.

Azt is közölték: fejlesztés alatt áll a teljes elektronikus előjegyzés, amely során a betegek a számítógépes rendszerben rögzített előjegyzés alapján, pontosan meghatározott időre érkeznek a kemoterápiás ellátásra, ezt augusztustól vezetnék be.

Az ATV stúdiójában az egészségügyi dolgozók érdekében szerveződött Újratervezés csoport tagja, Lénárd Judit arról beszélt csütörtök este az Onkológiai Intézetben történtek kapcsán,  hogy ez a helyzet régóta fennáll, és  csak romlik. Ennek legfőbb oka szerinte az, hogy drasztikusan csökkent még az egészségügyi szakdolgozók száma idehaza – még az orvosokénál is jobban -, pedig az ő intenzívebb bevonásukkal kezelhetőbb lenne a helyzet. Azt is hozzátette,
ugyan a tárgyi feltételek ugyan világszínvonalúak, de a humánerőforrás kevés. Szerinte az Országos Onkológiai Intézetben tapasztalható helyzet nemcsak betegjogilag megkérdőjelezhető, hanem a betegek méltóságát is sérti.

Népszava úgy értesült, hivatalból indít vizsgálatot az ombudsman az Országos Onkológiai Intézetben tapasztalható betegellátás körülményei miatt.

(ATV, 24.hu, Index)