Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony nem a Jobbik jelöltje, de nem is támogatnak ellene mást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Úgy tűnik, a Jobbik elengedte a fővárost, miután a párt közölte a Magyar Távirati Irodával, hogy nem állít saját főpolgármester-jelöltet Budapesten – írja a Magyar Narancs.

A párt elfogadja az előválasztás eredményét, miszerint Karácsony Gergely a liberális (és ún. baloldali) összefogás közös jelöltje.

A jobboldali párt ugyanakkor Karácsonyt nem tartja saját jelöltjének, viszont nem is indít vele szemben senkit, ahogy nem is támogat más jelöltet, így tulajdonképpen nem támogat senkit, azonban hallgatólagosan az ellenzék közös jelöltjének a támogatására buzdít.

A Jobbik és az LMP által korábban támogatott Puzsér Róbert a korábbi megállapodástól eltérően végül nem indult a budapesti ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson, melyen Tarlós István jelenlegi, Fidesz által támogatott főpolgármester kihívóját keresték.

A Jobbik – és az LMP – tárgyalási pozíciója jelentősen romlott a pártok katasztrofális EP-választási szereplése miatt, miközben a Jobbik egyértelműen elvesztette korábbi ellenzéki vezető szerepét, az elméletileg zöld, gyakorlatilag kaotikus LMP a megsemmisülés szélére jutott – Puzsér pedig a pártok szerint nem tartotta be, amiben megállapodtak.

Azzal párhuzamosan, hogy Puzsér kiszállt az előválasztásból, az MSZP-P jelöltje, Karácsony ellen az EP-választáson egészen meglepően jó eredményt elérő Momentum és Demokratikus Koalíció is indított jelölteket – Kerpel-Fronius Gábor vállalkozó, valamint a gyurcsányisták részéről az ismert tévés, Kálmán Olga személyében.

Az előválasztáson azonban a megtépázott hírnevű, levitézlett „szocialisták” és a sokak szerint szatellitpártnak tartott Párbeszéd a budapesti ellenzék vezető erejévé tudott válni, jelöltjük a szavazatok csaknem felét szerezte meg, magasan verve a másik két liberális párt jelöltjét.

A párt közleménye szerint

„a Jobbik az ellenzéki fővárosi önkormányzati előválasztás szervezésében azért vett részt, mert fontosnak tartja, hogy az egész országban – így Budapesten is – egy ellenzéki jelölt álljon majd októberben „a NER helytartójával” szemben.”

Ugyanakkor az MSZP-P-Momentum-DK alkotta politikai testület és kampánystáb működésében – jelen állás szerint – nem kíván részt venni a támogatottsága jelentős részét elvesztett jobboldali párt.

via Magyar Narancs