Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felszámolja a kormány a nyugdíjasok és fogyatékos emberek szociális üdültetését

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több tízezer ember üdülési lehetőségét számolja fel a kormány azzal, hogy 2020-tól a nyugdíjasok és fogyatékos emberek kimaradnak a szociális üdültetést biztosító Erzsébet-programból. Ezt a módosítást a Napi.hu szúrta ki a Varga Mihály által benyújtott költségvetési salátatörvényben.

Tavaly összesen 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékos ember vette igénybe ezt a szolgáltatást.

A 2012-ben újraindított Erzsébet-program „azon családosok, nagycsaládosok, fogyatékossággal élők és nyugdíjasok pihenésének támogatására” jött létre, „akiknek ez másként nem lenne elérhető”. A program keretében elnyert üdülési támogatásokat főként a gyógy- és termálvizes fürdőzési lehetőséget biztosító szálláshelyeken vehették igénybe a rászorulók.

A mostani salátatörvény indoklásában azonban a fogyatékos ember és a nyugdíjasok már nem szerepelnek:

„A javaslat alapján az Erzsébet-program keretében közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők kerülnek ellátásra”.

A jogosultak tavaly november 30-ig foglalhattak szállást az idei turnusokra, az elnyert támogatásokat 2020. március 31-ig használhatják fel a kedvezményezettek, az újabb turnusra már a körből kikerültek nem igényelhetnek támogatást.

A Napi.hu szerint a módosítást az magyarázza, hogy a kafetéria típusú juttatások adómentességének megszüntetése nyomán január elsejétől az Erzsébet-utalványok kibocsátása is abbamaradt, így az utalványokat kibocsátó cég fontos bevételi forrás nélkül maradt, ezért az Erzsébet-programon belli üdültetéseket is korlátozni kellett.

Az ellenzéki pártok közül az LMP reagált közleményben a hírre. A párt azt írja:

„Az LMP az elsők között fog költségvetési módosítót benyújtani, hiszen a tavalyi évben 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő üdült a program keretében, több tízezer ember szociális üdüléséről beszélünk tehát. Nem fogjuk hagyni, hogy a költségvetés teljesen láthatatlanná tegye a fogyatékossággal élők és nyugdíjasok siralmas egzisztenciális helyzetét.”

(Mérce / Napi.hu)

Címlapkép: MTI / Sóki Tamás