Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Veresége ellenére kormányfő maradna Dániában a néppárti Rasmussen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Dániában ma, vagyis szerdán tartották az országgyűlési választásokat, melyen a magukat baloldaliként aposztrofáló erők kényelmes többséget szereztek az exit pollok szerint, míg a szélsőjobboldal súlyos vereséget szenvedett, ahogy a mérsékelt jobboldal támogatottsága is igen alacsonyan alakult – írja a Local dán lapja.

Ennek megfelelően Dánia miniszterelnöke várhatóan a szociáldemokrata Mette Frederiksen lesz az elkövetkezendő négy évben.

A legfrissebb prognózis szerint az eredmények a következők:

Szociáldemokrata Párt 26.6 %
Liberális Párt 22.5 %
Dán Néppárt 9.3 %
Szociálliberális Párt 8.4 %
Szocialista Néppárt 7.3 %
Vörös és Zöld Szövetség 6.9 %
Konzervatívok 6.2 %
Alternatívok 3.1 %
Új Jobboldal 2.5 %
Liberális Szövetség 2.4 %
Kemény Vonal 2 %
Kereszténydemokraták 1.9 %
Klaus Riskær Pedersen 0.7 %

A lap szerint ez igazi katasztrófa a jobboldali Dán Néppártnak, tekintve hogy az eredménnyel nagyjából elvesztették négy évvel ezelőtti támogatóik felét, míg a szélsőjobboldali Új Jobboldal jelen állás szerint épp hogy a két százalékos bejutási küszöb fölött van.

A szociálliberálisok azonban megkétszerezték korábbi eredményüket, ahogy a Vörös és Zöld Szövetség, valamint a Szocialista Néppárt is támogatottsága is felülmúlta a 2015-ös szintet.

Ugyanakkor azt sem érdemes elfeledni, hogy miután elvesztették a 2015-ös választást a jobboldali, erősen bevándorlásellenes Dán Néppárttal szemben, a szociáldemokraták – miközben megtartották jóléti állam és magas adók mellett elkötelezett programjukat, maguk is erősen jobbra tolódtak a bevándorlás kérdésében írja a Politico.

„Elismerjük, hogy Dániának felelőssége van a szükséget szenvedők megsegítésében, azonban azt is elismerjük, hogy limitált mennyiségű embert tudunk befogadni”

– nyilatkozta Nicolai Wammen, a Szociáldemokrata Párt egyik vezetője, volt miniszter.

A párt támogatta a Néppárt azon javaslatát, hogy az országba érkező menekültektől kobozzák el az ékszereiket, valamint más értékes ingóságaikat, hogy abból fedezzék költségeiket, ahogy a menekültek befogadását leállító törvény mellett is felsorakoztak.

Rune Stubager, az Aarhus Egyetem politológusa ezzel kapcsolatban a Politiconak kifejtette,

„a Szociáldemokrata Párt a Néppárt korábbi szavazóit szívja el, miközben baloldali támogatókat veszít.”

Eközben a Néppárt a szélsőjobboldali Új Jobboldal és Kemény Vonal miatt is veszít támogatottságából, tekintve hogy ezek még szigorúbb álláspontot képviselnek a bevándorlás kérdésében, mely a kampány egyik fő témája volt.

Frissítés, 00.32

Nagyon úgy tűnik, hogy a baloldali pártokat jelentő „vörös blokk” 91, a jobbos „kék blokk” pedig 75 helyet kap az új parlamentben. Ennek ellenére

Lars Løkke Rasmussen eddigi – és jelenlegi – miniszterelnök bejelentette, hogy habár csúnyán kikaptak a választáson, ő mégis inkább miniszterelnök maradna.

Habár kormánya lemond, ő miniszterelnökként konzervatív-liberális koalíció megalakításán dolgozik. Csütörtökön tartják az úgynevezett „királynő körét”, melyen megjelennek a parlamenti pártok képviselői, és az uralkodóval közösen eldöntik, mely pártok formáljanak kormányt. Rasmussen választási értékelőjén elmondta, a megbeszélésen

„a Liberális Párt képviselői azt fogják javasolni a királynőnek, hogy az én folytatólagos vezetésemmel alakítsunk kormányt azzal az ambícióval, hogy hidat verhessünk a dán politika centruma fölött”.

Ezzel szemben Frederiksen – nem meglepő módon – úgy véli, neki kellene az ország miniszterelnökének lennie, egy kisebbségi, tisztán szociáldemokrata kormány élén.

Amellett, hogy a választást Dánia első „klímaválasztásának” nevezte, nem felejtett el a bevándorlásról is szót ejteni az elvileg szociáldemokrata, az MSZP-hez és a DK-hoz hasonlóan az S&D EP-pártcsaládhoz tartozó párt politikusa. Mint mondta,

„az idegenek iránti minden tisztelet mellett… Ti, dánok oly sokan néztetek a szemembe a választási kampány folyamán, mondtátok, »köszönöm«. Távol voltatok tőlünk, de a szociáldemokraták visszatértek.”

Később megköszönte Rasmussennek miniszterelnökként végzett munkáját, kínosan ügyelve hogy múltidőben utaljon kollégája posztjára.

via Local / Politico