Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

EP-képviselővé választották a menekültszülőkkel rendelkező sheffieldi polgármestert, Tommy Robinson viszont megbukott

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megválasztották az észak-angliai Yorkshire és Humber régió EP-képviselőjének Magid Magidot, akit egyszer 2017-ben már országos ismertségre tett szert, mint Sheffield első zöldpárti, és szomáli származású polgármestere, miután az északi város fiatalságának nagy többsége ment el szavazni a helyi választásokra.

Magid rengetegszer szerepelt a médiában, ugyanis a Brexit-népszavazás utáni idegenellenesség légkörében egyedülálló módon, szomáli menekültek gyermekeként, és ráadásul radikális zöld programmal került a városvezetői székbe. A ceremoniális arany polgármesteri nyaklánc alatt azonban megtartotta rá jellemző márkás pólóit, és a fejéről sem került le soha a baseball-sapka.

2018-ban még nagyobb népszerűséget szerzett, amikor „szemétembernek” nevezte és kitiltotta Sheffield városából a nagy-britanniai látogatásra érkező amerikai elnököt Donald Trumpot. Trump ellen londoni látogatásakor százezrek demonstráltak, így az extravagáns polgármester akciója nagy feltűnést keltett.

Magid azonban nem pazarolta el országos népszerűségét, és a hirtelen jött EP-választásokra, polgármesteri terminusa lejárta után, a Zöldek képviselőjeként jelöltette magát, támogatta és szervezte az ország számos városában a fiatalok által rendezett klímasztrájkokat, és később az Exctintion Rebellion akcióit is, ezek pedig végül több mint 166 ezer yorkshire zöld szavazattal Brüsszelig repítették Magidot.

Vasárnap este ő a hírre úgy reagált Twitterén:

„Sheffield, kib…….ttul szeretlek!!!”

Később kampányára használt Facebookján is részletesen, és komolyabban megköszönte azt a sok szavazatot, amit kapott:

Posztjában külön hangsúlyozta, a rá leadott szavazatok ugyanúgy a klímakatasztrófa megelőzésére érkeztek, mint amennyire a szerinte rettenetes és csak rasszista gyűlöletet hozó Brexit megállítására.

„Hadd fogalmazzak teljesen világosan. Ez a történet nem marad múló szentivánéji álom Brüsszelben.

Akár első szavazóm vagy akár régóta támogatsz, most azzal bíztál meg minket a szavazatoddal, büszkén és hangosan, hogy az Európai Unióban akarsz maradni és meg akarod azt reformálni. Azonnali és radikális klímaakciót akarsz. Rá akartad vágni a vasajtót a fasizmusra.

Hiszel a bevándorlás szépségében és szükségességében. Tehát köszönöm a hitedet, és alig várom hogy elkezdhessem szolgálataimmal azt visszafizetni.”

-írta, bizonyítva, hogy a vicceskedő kezdetek után Magid mostanra komoly politikai ambíciókat is dédelget.

Azt persze maga Magid sem tudja pontosan, hogy a csupán a kilépési tárgyalások megrekedése miatt kiírt brit-EP választáson győztes képviselők meddig maradhatnak azok, ugyanis a Brexittel azonnal megszűnik a mandátumuk.

Magid Magid győzelme annál is szembetűnőbb, mivel a szélsőjobbos angol iszlamofóbia két népszerű internetes videós sztárja is megpróbálkozott most az EP-választásokkal, de sem az internetes provokátor Tommy Robinson (valódi neve Stephen Yaxley-Lennon) sem pedig a YouTube-on Sargon of Akkad néven az alt-right eszméit terjesztő Carl Benjamin nem tudta elég szavazatra beváltani ismertségét.

Ennek egyik oka nyilvánvalóan az volt, hogy aki egyetértett eszméikkel, az most a nagyobb siker érdekében Nigel Farage Brexit Pártjára szavazott. De némi köze lehet ahhoz is, hogy mind Robinson, mind Benjamin (de még Farage is) áldozatai lettek egy a brit EP-választás alatt kialakuló, új antifasiszta trendnek, amelynek következtében rendszeresen megpróbálták, vagy sikeresen le is öntötték őket milkshake-kel.

 

A dolog odáig fajult, hogy Farage edinburgh-i, skóciai látogatása alkalmával a rendőrség előre bezáratta a tejes ital beszerzésére kiválóan alkalmas McDonalds gyorséttermeket is. Ennek ellenére Farage Newcastle-ben megkapta az adagját.

(Yahoo News)