Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Origo olyan szemérmesen mutatta be a Strache-ügyet, hogy még az sem derült ki, mi volt a botrány

Ez a cikk több mint 4 éves.

„[…] az Osztrák Néppárt szándékosan arra játszott, hogy a menekültkérdést igen komolyan vevő belügyminisztert elmozdítsa a posztjáról.”

-a Mandiner fordítását követve a kormánymédia zászlóshajója, az Origo.hu is ezzel tálalta hétfőn a kormányzó, szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) botrányát, amely a hétvégén Ausztriában, egy kiszivárgott,. 2017-es, rejtett kamerás felvétel nyomán tört ki.

Mint arról mi is részletesen beszámoltunk, Heinz-Christian Strache volt szabadságpárti alkancellár szombaton lemondásra kényszerült, miután az őt Ibizán ábrázoló titkos felvételen arra akarta rávenni a magát egy Putyin-közeli orosz oligarcha unokahúgának kiadó beépített embert, vegye meg számára a Kronen Zeitung 50%-os tulajdonrészét, hogy onnan bizonyos, a pártja ellen cikkező újságírókat eltávolíthasson.

A beszélgetés folyamán Strache többször hivatkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtószabadságot súlyosan sértő üzleteire, valamint konkrétan az osztrák Heinrich Pecina segítségével végül kivégzett Népszabadság ügyére is.

Minderről azonban egy sor sem jelent meg az Origo mostani beszámolójában, és a Mandiner.hu korábbi, idézett anyagaiból is csupán annyit tudhattak meg, Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellárnak állítólag nem tetszett a bevándorlásellenes Szabadságpárt, és ezért akart tőlük minél előbb megszabadulni.

Írnak ugyan arról is, hogy Herbert Kickl leköszönő szabadságpárti belügyminiszter „felelőtlennek” minősítette Strache és Johann Gudenus bécsi FPÖ-képviselő rejtett videón tanúsított viselkedését, és arról is, szerinte a politikusok lemondásukkal vállalták a felelősséget mindezért, arról azonban a kormánymédia olvasói végig nem értesülnek, hogy Orbánról is beszéltek az osztrák vezetők, illetve, hogy a történetnek orosz szálai is vannak.

Tetemes késéssel, azonban a Magyar Távirati Iroda még szombaton beszámolt Strache botrányáról és lemondásáról egy rövidebb anyagban, ebben egyetlen egy mondattal érintik azonban csupán a kiszivárgott botrányvideó magyar kormány számára is kínos tényét, részletes bemutatásában pedig a belpolitikai jelentősége ellenére sem mentek bele. Annyit tesznek még hozzá, ismét szigorúan Kicklt idézve, hogy a botrány nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) „megszabadulhatott” olyan állítólagos FPÖ-s tervektől, mint az osztrák közmédia, az ORF mostani, paritásos, delegálós rendszerének „átalakítása.”

Arról egyébként sem az Origo, sem a magyar sajtó nagy része nem számolt be eddig, hogy Ausztria hivatalos titkosszolgálati szerve (Alkotmányvédelmi és Terrorelhárító Hivatal – Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung BVT) és az FPÖ által kontrollált Belügyminisztérium 2018 eleje óta egyfajta hidegháborúban áll egymással. Akkor februárban, a Die Welt információi szerint Kickl minisztériuma átfogó razziát tartott a BVT irodáiban, amely során számos, az európai szakszolgálatokkal egyébként megosztott érzékeny adatot foglaltak le, főleg Ausztriában aktív megfigyelés alatt tartott szélsőjobboldali szervezetekről.

Ezzel szemben talán még az Origónál is messzebb ment hétfői jegyzetében Stefka István kormánypublicista, aki a Strache-botrány kimagyarázása közben egyenesen párhuzamot vélt felfedezni a 2000-ben ugyancsak az ÖVP-vel koalícióban kormányzó akkori FPÖ-vezér, Jörg Haider halálos autóbalesete és az azt övező összeesküvés-elméletek, és HC Strache mostani botránya között. Stefka azt sugallta, mindez csupán a háttérhatalom aljas manipulációja lehet a bevándorlásellenes osztrák koalíciós kormánypárt ellen:

Strache ezt megúszta… Nem úgy mint Haider, aki egy titokzatos autóbaleset áldozata lett 2008 októberében. […] Elképesztő milyen erők állhatnak Európa tönkretétele mögött. Ezeknek a globalista, sorosista szerveződéseknek, a nyílt társadalom háttérhatalmainak semmi sem drága. A legvégsőkig elmennek, a hazugságokon keresztül a gyilkosságtól sem riadnak vissza. Ezért vigyáznunk kell.

Címlapkép: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev