Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Soros György és a magyar kormány alapítványa ugyanazt a szervezetet támogatta több tízmillióval Amerikában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Két évvel ezelőtt szentelt cikket a kormányközeli 888.hu annak, hogy az amerikai konzervatív, nemrég elhunyt John McCain által létrehozott intézetet Soros György támogatta. Így írtak erről:

„Az arizonai republikánus szenátor, John McCain a sikertelen 2008-as elnökválasztási kampányából megmaradt többmillió dolláros támogatási összegből hozta létre 2012-ben a nevét viselő McCain Nemzetközi Vezetőképző Intézetet. Most olyan adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek szerint Soros Györgytől a szaúdi és marokkói állami cégekig számtalan érdekes támogatója volt a republikánus szenátor magánalapítványának, ami kellemetlen helyzetbe is hozhatja a neokon héjaként ismert washingtoni politikust”.

A volt szenátor intézete, az időközben oktatási tevékenységet elkezdő McCain Institute azonban a honlapján közzétette a 100 000 dollárt meghaladó támogatások és támogatók listáját, amelyben a Népszava szúrta ki a The Hungary Initiatives Foundation (THIF) nevű szervezetet.

A THIF a kormány alapítványa, amely 4,5 milliárd forint alaptőkével indult, s alapító okirata szerint kulturális, gyakorlatilag azonban PR- és lobbi-tevékenységet is végez: politikusoknak, kongresszusi tagoknak, politikai szervezeteknek nyújt támogatást, tart kapcsolatot velük.

Kuratóriumát April H. Foley volt budapesti amerikai nagykövet, Fellegi Tamás, korábbi fejlesztési miniszter, Edith K. Lauer, a Magyar Amerikai Koalíció elnöke, George Pataki, New York állam volt kormányzója, valamint Kurt Volker, Trump ukrajnai különmegbízottja alkotta, a kitiltási botrányt követően azonban szinte a teljes kuratóriumi tagság lemondott.

Az alapítvány tevékenysége és felépítése is nagyrészt az Egyesült Államokban működő politikai lobbiszervezeteknek megfeleltethető, amivel a gond csak az, hogy az ilyesfajta tevékenységet a kormány és holdudvara általában markánsan elítéli. A fent is idézett cikkben például így ír a kormány alapítványa által is támogatott intézetről:

„Ez egy ahhoz hasonló modell, mint amelyet a Clinton Alapítványnál találtunk. Ott a külföldi kormányok és a külföldi érdekeket képviselő lobbisták nagyon sok pénzt áldoztak arra, hogy befolyást vásárolhassanak maguknak”.

A cikk „A republikánus McCain szenátor privát intézetét egészen véletlenül Soros György is támogatja” címmel jelent meg. S valóban, a közzétett adatok a Nyílt Társadalom Alapítványt (Soros György által létrehozott alapítványt) is számon tartják, mint kiemelt, nagy összeggel adományozó támogató, pont úgy, mint a kormány alapítványát, a THIF-t, amely úgy tűnik, „egészen véletlenül” szintén 100 ezer dollár felett adományozott az intézetnek.

(Népszava)